BROUWERIJ STRUBBE BROUWT KLASSIEKE TRIPEL ‘WACHTER’ VOOR HET GOEDE DOEL

ICHTEGEM -Brouwerij Strubbe pakt uit met een nieuw bier, dat wordt ingezet in de strijd van de vzw Iedereen Bezorgd tegen het nieuwe decreet op de gehandicaptenzorg. Het bier, een klassieke tripel van 7,5 graden, werd ‘Wachter’ gedoopt om de lange wachtlijsten in de zorgsector aan te kaarten. De brouwerij Strubbe brouwt het aan kostprijs om Iedereen Bezorgd te steunen. “Bij een professionele strijd voor een zwaar probleem hoort een stevig kwaliteitsbier”, zegt ondervoorzitter Luc De Coster van de vzw

Brouwer Marc Strubbe (links) en Luc De Coster van de vzw Iedereen Bezorgd met het nieuwe bier ‘Wachter
Brouwer Marc Strubbe (links) en Luc De Coster van de vzw Iedereen Bezorgd met het nieuwe bier ‘Wachter

De vzw Iedereen Bezorgd voert al enkele jaren strijd tegen het nieuwe decreet op de gehandicaptenzorg van Vlaams minister Jo Vandeurzen. Het decreet maakt dat mensen met een handicap rechtstreeks financiële steun krijgen van de Vlaamse overheid en dus niet de instellingen. Maar volgens de vzw komt het nieuwe decreet niet tegemoet aan de doelstellingen, bestendigt het de dramatische toestand van gebrek aan adequate zorg en is het gericht op het afwentelen van de zorg op het gezin en het sociale netwerk van de persoon met een handicap.

BIER IN DE STRIJD
De vzw nam de topadvocaat Hans Rieder onder de arm en voert een procedure voor het Grondwettelijk Hof. Volgens Iedereen Bezorgd bevat het decreet verschillende inbreuken op de grondwet, het VN-verdrag en het Europees Sociaal Handvest. Naast de juridische strijd wordt nu ook een bier ingezet  in de kruistocht tegen het nieuwe decreet. Het bier wordt gebrouwen door de Ichtegemse brouwerij Strubbe op vraag van Luc De Coster uit Oedelem, ondervoorzitter van de vzw Iedereen Bezorgd en zaakvoerder van de sociale onderneming Thylbert bvba.

WACHTER
“Wij ondersteunen Thylbert al meer dan 15 jaar bij het bottelen van hun biologische  gezondheidsdranken. Sinds enkele jaren laten we hen ook ons biologisch Leirekenbier verdelen. Met plezier gingen we in op de vraag van deze onderneming om nu ook het Wachter-tripelbier te  ontwikkelen”, aldus ingenieur-brouwer Marc Strubbe van de Ichtegemse brouwerij. “Het is geen biologisch bier geworden, maar een klassiek tripelbier. Wij leveren het aan kostprijs en moeten er verder niets voor hebben, zodat er iets overblijft aan het einde van de rit.”

“Er worden besprekingen gevoerd met een retailer om het bier in heel Vlaanderen te kunnen verkopen”,zegt Luc De Coster van de vzw Iedereen Bezorgd. “Vanuit heel Vlaanderen krijgen we vragen  van lotgenoten en sympathisanten die ons Wachterbier ter ondersteuning – en ook uit goesting en dorst – willen kopen. Bij een professionele strijd voor een zwaar probleem hoort in Vlaanderen een stevig kwaliteitsbier.”

“Meer dan 20.000 mensen met een handicap wachten op ondersteuning, wij ook. Vandaar ook dat we dit bier ‘Wachter’ genoemd hebben.”

“CRITERIA STRENGER”
“Door het nieuwe decreet gaat de financiële steun rechtstreeks naar de zorgbehoevende en niet meer naar instellingen. Maar de criteria zijn veel strenger geworden, waardoor de zorgbehoevenden minder steun krijgen dan vroeger”, legt Marc Strubbe uit.

Hij leidt het productieproces terwijl zijn achterneef Stephan Strubbe verantwoordelijk is voor de verkoop en de administratie in de laatst overgebleven brouwerij van het arrondissement Oostende.

SPECIAALBIEREN
De brouwerij Strubbe is sinds 1854 achter de kerk van Ichtegem gevestigd. Het is meteen ook de laatst overgebleven brouwerij van het ganse arrondissement Oostende. Er wordt 18.000 hectoliter per jaar gebrouwen, waarvan zowat de helft naar het buitenland gaat. Het huidige succes van de brouwerij Strubbe heeft veel te maken met de bewuste keuze voor speciaalbieren vanaf begin jaren 80. Die paste perfect in de opkomst van de streekproducten. Samen met vier andere West-Vlaamse roodbruine bieren is de Ichtegemse Grand Cru van brouwerij Strubbe vorig jaar erkend als Streekproduct.

Info : www.brouwerij-strubbe.be

Bron : De Krant van West-Vlaanderen De Weekbode Torhout 20 maart