BrouwPlus : internationaal trefpunt voor craft brewers

Craft breweries schieten als paddenstoelen uit de grond. Vooral de laatste vijf jaar gaat het opvallend snel. Uit cijfers blijkt dat er in die periode maar liefst 70 procent meer brouwerijen bijgekomen zijn in België. Bier brouwen is dus “in” en steeds meer hobbybrouwers wagen zich aan een eigen bier. BrouwPlus, een internationale vakbeurs die in oktober voor de eerste keer wordt georganiseerd in België, helpt hen daarbij. Tijdens BrouwPlus presenteren verschillende bedrijven hun producten, gaande van brouwinstallaties over hop tot etiketten, om bier te brouwen of klaar te maken van de biermarkt.

Op dit moment zijn er maar liefst 263 brouwers in België, waarvan vier geuzestekers, 91 bierfirma’s* en 168 brouwerijen*. Vooral kleine artisanale brouwers spelen in op de toenemende populariteit van speciaal bieren. Dat bier vandaag de dag enorm populair is, blijkt ook bij het opleidingscentrum Syntra. Daar staan zélfs mensen op de wachtlijst om de lessen ‘zytholoog’ of bierkenner te volgen.

brouwplus2

Cijfers die je doen duizelen? In Amerika is het bierbrouwen nóg populairder. In 2014 telde de United States 3.418 craft breweries, dat is een stijging van meer dan 1000 brouwerijen in twee jaar tijd. Nog een interessant weetje: wie graag eens een craft brewery in Amerika bezoekt, trekt best naar de staat Californië. Terwijl er daar in 2011 ‘maar’ 270 brouwerijen waren, steeg dat aantal naar 431 in 2014. En ook de UK valt als een blok voor craft beer. Sinds het jaar 2000 verdrievoudigden het aantal brouwerijen in Engeland. Om je een idee te geven: London had in 2006 twee brouwerijen, vandaag zijn dat er 70.

Hobbybrouwen is dus hip! En sommigen thuisbrouwers groeien door naar ambachtelijke, populaire brouwerijen. BrouwPlus helpt hen daarbij. De internationale vakbeurs, die plaatsvindt in Antwerpen, wil het trefpunt zijn voor iédereen die met het brouwen van bier bezig is. Van de nieuwsgierige hobbybrouwer tot de professionele microbrouwer en gepassioneerde ambachtsman.

Bierbrouwen : van A tot Z

Op BrouwPlus is er de mogelijkheid om te netwerken met collega’s en leveranciers van goederen en diensten zoals onder andere logistiek en marketing. Je ontdekt er de nieuwste technieken en de meest uiteenlopende producten die het hele brouwproces omvatten: installaties, ingrediënten, materiaal en reinigingsmiddelen. Kortom: je leert er van a tot z het ultieme bier brouwen.

Bovendien kan je tijdens BrouwPlus ook wat bijleren over de technische kant van het brouwen. Het hele weekend lang worden er workshops georganiseerd en lezingen gegeven. Hoogleraren en professoren brengen sessies met onderwerpen als ‘fier op ons bier’, ‘de hop-hype in België’ en ‘de ontwikkeling van nieuwe betere biergisten’. Topchefs Nick Bril en Wouter Keersmaekers en de Antwerpse kaasaffineur Frederic Van Tricht zullen via workshops toelichten dat bieren perfect kunnen samengaan met gerechten en menu’s.

brouwplus1

Hoewel qua bezoekers voornamelijk gefocust wordt op de lage landen en het Verenigd Koninkrijk, hebben de standhouders een internationaal karakter. Zo hebben bedrijven uit Italië, Hongarije en Duitsland hun plekje op de beurs al gereserveerd.

(* Bierfirma’s zijn ondernemingen die eigenaar zijn van een of meer eigen, originele bieren en deze als hoofdactiviteit zelf commercialiseren, maar zelf niet over een brouwinstallatie beschikken om ze te brouwen. Brouwerijen zijn ondernemingen die over eigen brouwinstallaties beschikken en deze ook daadwerkelijk gebruiken voor het brouwen van hun bieren)

Praktische informatie:

BrouwPlus
17-18-19 oktober 2015
Waagnatie expo & events, Rijnkaai 150, 2000 Antwerpen
Een ticket voor de beurs koop je ter plekke voor 10 euro.

Op de website www.brouwplus.eu vind je meer informatie.

Je vindt er ook een lijst met de deelnemende standen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s