Voorstelling van de nieuwe lichting artisanale brouwers bij Syntra West

Op een zonnige zaterdagmorgen (vorige week) naar Roeselare om reeds om 9 uur te starten met het proeven van een 30- tal bieren, daar moet je als jurylid wel een beetje gek zijn.

Gelukkig was Yvan Devlaminck (links op onderstaande foto) van het Zwevegems bierfestival er ook om de jury te ondersteunen. 18 meerlingen van de cursus artisanaal brouwen hebben 3 maand gekregen om een eigen bier te ontwikkelen. Voor het zo ver was mochten we eerst hun 4 verschillende brouwsels proeven die ze tijdens hun praktijklessen hebben gemaakt.

IMG_3098

Thema van deze cursus was bieren van 4,8 %. Daar had ik geen goed oog in. Deze bieren zijn lichter dan pils en vaak niet echt drinkbaar. Docent Geert Vandromme heeft echter bewezen dat de 4 bieren meer dan goed drinkbaar waren en stukken beter waren dan de pils die we gewoon waren. Zowel de 2 bruine als de 2 blonde bieren waren stuk voor stuk lekker, waarom komt zo iets niet op de markt?

IMG_3109

IMG_3097

IMG_3096

Na deze 4 bieren was het moment suprême de leerlingen mochten hun beste beentje voor zetten. Als eerste was Johan Vanderbauwhede uit Ieper. Als producent in de tabakssector kon hij met zijn eerste bier Terrest iedereen bekoren. Een bier met 2 mouten en spelt van 7,5% Vol Alc. Het etiket was reeds aanwezig en zeker een toekomstige concurrent voor 2 bestaande brouwerijen in Ieper.

Daarna mocht Belinda Eelbode, laborante en gids bij brouwerij Rodenbach haar bier voorstellen. Naast haar bier gaf Berlinda een voorstelleng van een gans concept. Er was geen speld tussen te krijgen, een waterval van woorden. Al het hart er van vol is….Haar bier Hopster mocht er wezen evenals haar concept. Ik denk dat ze bij Rodenbach talent te over hebben. Naast haar bier had Berlinda brood mee, gemaakt op basis van bier en eveneens 3 tapanades met de bestanddelen die ze ook in haar bier verwerkt had. Naast een etiket had ze ook haar bierkaartjes mee, een goed voorbereid project. Hopelijk kunnen we Berlinda dan ook weldra verwachten in haar buitenlandse brouwerij.

IMG_3094 - kopie

IMG_3100

Daarna mochten we van Zullebier gaan genieten. Terug een mooi etiket maar ook het bier was meer dan de moeite om er van te proeven.

IMG_3102

Volgens de docent was het echt niet mogelijk dat alle bieren een succes zouden zijn. Door het moeilijke tijdstip van brouwen, midden de zomer en de korte duur dat de leerlingen om een eigen bier op punt te zetten moest de helft van de bieren niet echt lekker zijn. Maar tot op heden was het al 3 op 3.

Het vierde bier Goebier 9, een leuke tripel van 8,5% Vol Alc had. Als vijfde en zesde bier waren onze drie vrienden van Aartrijke die samen hun eindbieren hebben gebrouwen. Wegens de korte periode waren slechts 2 van de 4 bieren klaar om te drinken, maar deze mochten er wel zijn en Aartrijke mag met zijn Terre Riche er weldra een eigen bierlijn verwachten.

IMG_3103

IMG_3107

Wat doen 2 vrienden op het ministerie in Brugge? Plannen maken om hun eigen weg te gaan? Ze lijken toch vast beraden om hier in te slagen. Hun Tammen Os, een lekker bier van 6,5%Vol Alc. en een fijne smaak was klaar voor de biermarkt, maar toe kwam de verrassing. Niet alleen bier hadden ze gebrouwen, maar kwam Kris Hostens in plaats van een tweede bier met een wel erg lekkere Cider. Blijkbaar kunnen die artisanale brouwers bij Syntra meer dan alleen lekker bier maken.

IMG_3111

Na nog een drietal bieren was het aan de laatste kandidaat en als jurylid was het gelukkig zo goed als gedaan, anders was het niet meer mogelijk om nog iets neer te schrijven. Met Jus de Mer was het het laatste biertje terug een voltreffer, eentje die klaar was om op grote schaal te produceren. Alleen het etiket ontbrak nog op het flesje. Het was een leuke voormiddag en ik hoop volgend jaar zowel in Brugge als in Roeselare terug aanwezig zal kunnen zijn om terug een nieuwe generatie brouwers te mogen ontmoeten.

Volgens de Geert zit de cursus in Brugge reeds vol en voor Roeselare zou het aantal plaatsen nog beperkt zijn tot 6 plaatsen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s