Brouwerij De Brabandere leert ons zure bieren mengen

Samen met nog een 25-tal andere leden van De Waregemse Bierfanaten was ik ingegaan op de exclusieve uitnodiging voor een bezoek aan brouwerij De Brabandere in Bavikhove nu maandag jl. Het was Bert De Brabandere, de nieuwe “grote baas” van de brouwerij  himself die ons persoonlijk stond op te wachten.

DSC_0069
Freddy Van Daele (Voorzitter Zythos vzw), Bert De Brabandere (Brouwerij De Brabandere) en Geroen Vansteenbrugge (bezieler van de Waregemse Bierfanaten)

DSC_0042

DSC_0059 DSC_0058 DSC_0057 DSC_0056

Vooraleer tot de orde van de dag te komen kregen we een toespraak over de geschiedenis en de evolutie van “den Bavik”.  Je zou gezworen hebben dat niet z’n vader Ignace maar hijzelf al enkele decennia ervaring had.

De naamsverandering in 2014 had ook te maken met het 120-jarig bestaan van de brouwerij maar was vooral omdat de brouwerij een brouwerij is van speciaalbieren en de naam had van haar pilsbier.

DSC_0075

Er is in de biermarkt een groeiende consumenteninteresse naar speciaalbieren en brouwerijen met waarden. En daar wil Bert De Brabandere zich vooral op focussen op de producten.

Eerst en vooral is de passie belangrijk, van zowel de familie als de gedreven werknemers, zij brengen letterlijk en figuurlijk leven in de brouwerij. Als tweede haalt hij authenticiteit aan, dat begint bij oorspronkelijke ingrediënten van uitstekende kwaliteit waarmee ze brouwen op traditionele wijze. De brouwerij gebruikt echte aromahop en ook nog steeds het zuivere water uit de eigen natuurlijke bron. Nog een onvervangbaar en zeldzaam geworden ingrediënt: tijd. De Brabandere gunt elk bier de tijd om rustig te rijpen en tot zijn volle aroma te komen. Dat laat zich smaken.

Na een theoretische uitleg over soorten “barrels” komen we tot het onderwerp van de avond : de zure bieren Petrus, Petrus Sour.

De foederzaal is de absolute eyecatcher van de brouwerij. Hier rijpt het bier gedurende 2 jaar in eiken foeders. Die hebben elk een inhoud van 220 hectoliter en zijn gemaakt uit Franse eik.

DSC_0084

Waarom grote eiken foeders ? Niet omdat we de smaak van hout willen zoals bij cask aging.  Het hout is enkel een drager, een soort voedingsbodem voor de verschillende micro-organismen die de resterende suikers van de hoofdgisting omzetten naar zuren, hogere alcohol en esters.  We hebben het hout ook nodig als doorlaatbare wand : de lucht dringt traag door het hout in de het bier, met als gevolg een gecontroleerde oxidatie.  Dit proces verloopt heel traag, pas na 2 jaar resulteert het in een fris zuur bier met een zeer fruitig aroma.

Zo brouwt De Brabandere 3 basis zure Petrus bieren. Als eerste de Petrus Aged Ale, een 100 % bier uit de eiken foeders. Michael Jackson, niet de zanger wel de beer hunter, koos eind de jaren 90 deze naam. Als eerste verkocht hij dit bier in zijn beerclubs.  Het is nog steeds de referentie voor zure bieren. Het bier  wordt sinds de start van de brouwerij gebruikt als blend-bier in andere bieren om deze ook de frisse zachtzure smaken en aroma’s te geven.

DSC_0064

Ten tweede is  er Oud Bruin, geen 100 % bier maar een blend van 33 % Aged Pale en 67% jong bruin bier en zorgt het jonge donkerbruine bier voor de roodbruine kleur en de Aged Pale voor de zachtzure smaak.

DSC_0063

En als derde is er Petrus Aged Red, een blend van 15 % Petrus Aged Pale en 85 % dubbel bruin met kriekensap. Voor de fruitbierliefhebber, maar met een ideale zoet-zuur balans. Volmondig, zoet, fris en fruitig tegelijkerheid.

DSC_0065

Nu je alles weet over de Petrous Sours, probeer dan zelf de biersensatie naar een hoger niveau te tillen. Begin met proeven, met mengen en daarna opnieuw proeven.  Wees zelf een brouwmeester en creeër je persoonlijke Petrus “Sours” blend. Spoed je alvast naar uw bierspeciaalzaak.

DSC_0081 DSC_0067 DSC_0062 DSC_0055

De leden van de Waregemse Bierfanaten hebben alvast de verschillende eigen blends geproefd en beoordeeld.  Mijn persoonlijke voorkeur ging naar een blend van 50% Aged Pale en 50 % Oud bruin.

Terwijl iedereen druk aan het proeven was konden we allemaal ook genieten van het Breughelmaal dat ons werd geserveerd door medewerkers (ja ja zelfs Bert De Brabandere) van de brouwerij.

DSC_0068
Bert De Brabandere was die avond ook “garçon”

DSC_0071 DSC_0070 DSC_0079

Hierna nog enkele foto’s van de ontvangstzaal :

DSC_0053 DSC_0052 DSC_0051 DSC_0050 DSC_0049 DSC_0048 DSC_0044 DSC_0041

DSC_0083 DSC_0080 DSC_0078 DSC_0077

Info : www.petrussourbeer.com

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s