Fotoverslag bezoek brouwerij Roman op Openbedrijvendag

Nog nooit had ik brouwerij Roman bezocht, het was zondag op Openbedrijvendag de ideale gelegenheid om van de nood een deugd te maken. Samen met m’n broer Steven, “beerbrother” Pascal en z’n zoon Luka, reden we door de mistige Vlaamse Ardennen richting Ename.

Zoals je hieronder in het geschiedenisoverzicht zal lezen heeft de brouwerij al heel wat kilometers op de teller staan, maar desondanks is de brouwerij een goed onderhouden gebouw. Wel oud maar voorzien van de nodige moderne installaties.

HISTORIEK

Al meer dan 4 eeuwen lang herbergt Mater de brouwersfamilie Roman, die steeds de brouwerstraditie van vader op zoon heeft overgedragen. Officieel begon de geschiedenis van de brouwerij in het jaar 1545.

De brouwerij van de familie Roman bevindt zich in Mater, ten oosten van de stad Oudenaarde. Het dorp, dat ook nu nog tot Oudenaarde behoort, en de familienaam vinden wellicht hun oorsprong in de Romeinse tijd. De brouwerij was in die tijd namelijk gelegen langs de grote verbindingsweg van Duitsland naar Frankrijk. Langs deze handelsroute bevond zich een afspanning onder de naam “De Clocke”, waar de reizigers konden uitrusten en overnachten. Ze konden er ook hun paarden uitspannen, stallen en eventueel verwisselen. Deze afspanning bestond uit een herberg, een boerderij, een maalderij, een mouterij en uiteraard ook een brouwerij.

De heer Joos Roman beheerde deze afspanning. Hij was baljuw van de streek rond Schorisse tot het jaar 1604 en kan beschouwd worden als de “Pater familias” van het brouwersgeslacht Roman. De nieuwe Roman-generaties namen telkens de roerstok over. Sindsdien zijn ze 12 generaties verder en is het nevenberoep van toen, uitgegroeid tot een hoofdactiviteit. De weduwe Roman-Uyttersport gaf in het jaar 1907 het beleid in de handen van haar drie zonen: Louis, Charles en Joseph. De brouwerstraditie bleef zo overgedragen van vader op zoon. De heer Louis Ch.J.Roman werd de twaalfde opvolger in rechte lijn en is nog steeds de huidige bedrijfsleider van de NV.

In 1927 werd Brouwerij Roman omgevormd tot een naamloze vennootschap, waarvan de heer Louis Ch.J.Roman thans voorzitter is van de raad van bestuur. In 1930 werd naast de bestaande gebouwen een gloednieuwe brouwerij opgetrokken die sindsdien met de regelmaat van de klok werd vergroot. De brouwerij bestaat uit imposante gebouwen rond een binnenplein.

Voor de Tweede Wereldoorlog bereikte de brouwerij een hoogtepunt met de verkoop van de ‘bruine’ Roman Oudenaards. Deze geweldige productie-explosie gebeurde onder impuls van de drie broers Roman. Zij loodsten de brouwerij doorheen de twee Wereldoorlogen, waardoor de brouwerij geleidelijk kon uitgroeien tot een succesvol bedrijf.

Na 1945 lag de focus op de heropbouw van de vergane markt en kwam het lage gistingsbier Romy Pils het productgamma vervoegen. Dankzij de productie van de Romy Pils schoot het omzetcijfer pijlsnel de hoogte in en kende de brouwerij een nieuwe bloei.

In 1954 startte Brouwerij Roman met haar assortiment waters en limonades. Al gauw volgden Special Roman, Christmas Bell, …

Met de komst van Sloeber in 1983 werd voor het eerst een bier van hoge gisting met hergisting op fles in het gamma opgenomen. Deze industrialisering bracht Brouwerij Roman in een economische stroomversnelling met als gevolg dat er een grote opeenvolging van nieuwe bieren, nieuwe technieken en nieuwe verkoopstechnieken ontstond.

1990 was het jaar van de succesvolle lancering van de Ename abdijbieren: Ename Dubbel en Ename Tripel. Deze reeks abdijbieren kreeg versterking van de Ename Blond (1997) en de amberrode winterversie Ename Cuvée 974 (2002). Deze laatste verving Christmas Bell, die toen qua verkoop op de terugweg was. Het Mater Witbier dateert van 1993.

In 2003 besloot Brouwerij Roman om het bruine bier Roman Oudenaards, waarmee ze trouwens groot geworden was, te herlanceren onder de naam Adriaen Brouwer. Op die manier werd het traditionele bruintje van Roman nieuw leven ingeblazen.

En … met succes, want inmiddels is ook Adriaen Brouwer Dark Gold aan het gamma toegevoegd. Een degustatiebier voor bierliefhebbers en levensgenieters.

Voor wie eens iets anders wil, bracht Brouwerij Roman in 2005 het bier Black Hole op de markt, een “premium lager” bier met een fijne smaak en opmerkelijke, stijlvolle verpakking.

De Brouwerij Roman produceert en commercialiseert dus een bijna compleet gamma Belgische bieren, één voor één gebrouwen op een specifieke en ambachtelijke wijze.

FOTOVERSLAG

Hieronder vindt u een foto-overzicht van het bezoek gisteren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s