BrouwPlus: internationaal trefpunt voor craft brewers

Craft breweries schieten als paddenstoelen uit de grond. Vooral de laatste vijf jaar gaat het opvallend snel. Uit cijfers blijkt dat er in die periode maar liefst 70 procent meer brouwerijen bijgekomen zijn in België. Bier brouwen is dus “in” en steeds meer hobbybrouwers wagen zich aan een eigen bier. BrouwPlus, een internationale vakbeurs die in oktober voor de eerste keer wordt georganiseerd in België, helpt hen daarbij. Tijdens BrouwPlus presenteren verschillende bedrijven hun producten, gaande van brouwinstallaties over hop tot etiketten, om bier te brouwen of klaar te maken voor de biermarkt. Op zaterdag en zondag kunnen hobbybrouwers hun bier gratis laten analyseren. Een toegangsticket voor BrouwPlus in de Antwerpse Waagnatie kost 10 euro en is te koop aan de kassa en via de website waar je ook het hele programma terugvindt: brouwplus.eu.

brouwplus

Van hobbykok naar hobbybrouwer

Op dit moment zijn er maar liefst 263 brouwers in België, waarvan vier geuzestekers, 91 bierfirma’s* en 168 brouwerijen*. Vooral kleine artisanale brouwers spelen in op de toenemende populariteit van speciaal bieren. Dat bier vandaag de dag enorm populair is, blijkt ook bij de verschillende opleidingscentra. Er zijn in Vlaanderen een tiental centra voor volwassenonderwijs die een gecertificeerde opleiding bierkenner aanbieden waarbij de geschiedenis van bier, productieproces, tastings en food & beerpairings in het opleidingspakket van twee tot drie jaar zitten. Er staan zélfs mensen op de wachtlijst om de lessen ‘zytholoog’ of bierkenner te volgen.

Cijfers die je doen duizelen? In Amerika is het bierbrouwen nóg populairder. In 2014 telde de United States 3.418 craft breweries, dat is een stijging van meer dan 1000 brouwerijen in twee jaar tijd. Nog een interessant weetje: wie graag eens een craft brewery in Amerika bezoekt, trekt best naar de staat Californië. Terwijl er daar in 2011 ‘maar’ 270 brouwerijen waren, steeg dat aantal naar 431 in 2014. En ook de UK valt als een blok voor craft beer. Sinds het jaar 2000 verdrievoudigden het aantal brouwerijen in Engeland. Om je een idee te geven: London had in 2006 twee brouwerijen, vandaag zijn dat er 70.

Hobbybrouwen is dus hip! En sommigen thuisbrouwers groeien door naar ambachtelijke, populaire brouwerijen. BrouwPlus helpt hen daarbij. De internationale vakbeurs, die plaatsvindt in Antwerpen, wil het trefpunt zijn voor iédereen die met het brouwen van bier bezig is. Van de nieuwsgierige hobbybrouwer tot de professionele microbrouwer en gepassioneerde ambachtsman.

(* Bierfirma’s zijn ondernemingen die eigenaar zijn van een of meer eigen, originele bieren en deze als hoofdactiviteit zelf commercialiseren, maar zelf niet over een brouwinstallatie beschikken om ze te brouwen. Brouwerijen zijn ondernemingen die over eigen brouwinstallaties beschikken en deze ook daadwerkelijk gebruiken voor het brouwen van hun bieren)

Analyse brouwsel

Hobbybrouwers kunnen op zaterdag en zondag terecht op de stand van Stadsbrouwerij De Koninck bemand door de brouwer en de laboranten van de brouwerij. De eerste tien hobbybrouwers per dag, kunnen hun staal laten analyseren. Zij dienen zich aan te melden om 10 uur met 2 stalen van het bier dat ze willen laten analyseren. Omstreeks 14 uur zal de laborant samen met de hobbybrouwer het rapport overlopen. Zo weet de hobby brouwer in detail de bitterheid, kleur, alcoholpercentage, vergistingsgraad, densiteit, oorspronkelijk & eindextract. Een analyse die vaak duur en heel omslachtig is voor een hobbybrouwer wordt dankzij BrouwPlus en Stadsbrouwerij De Koninck gratis aangeboden aan 20 hobbybrouwers (10 op zaterdag en 10 op zondag)

Met je BrouwPlus toegangsticket krijg je in datzelfde weekend ook 2 euro korting (10 euro ipv 12 euro) voor een bezoek aan Stadsbrouwerij De Koninck.

Bierbrouwen: van A tot Z

Op BrouwPlus is er de mogelijkheid om te netwerken met collega’s en leveranciers van goederen en diensten zoals onder andere logistiek en marketing. Je ontdekt er de nieuwste technieken en de meest uiteenlopende producten die het hele brouwproces omvatten: installaties, ingrediënten, materiaal en reinigingsmiddelen. Kortom: je leert er van a tot z het ultieme bier brouwen.

Bovendien kan je tijdens BrouwPlus ook wat bijleren over de technische kant van het brouwen. Het hele weekend lang worden er workshops georganiseerd en lezingen gegeven. Hoogleraren en professoren brengen sessies met onderwerpen als ‘fier op ons bier’, ‘de hop-hype in België’ en ‘de ontwikkeling van nieuwe betere biergisten’.

De Antwerpse kaasaffineur Frederic Van Tricht zal via workshops toelichten dat bieren perfect kunnen samengaan met gerechten en kazen. Er staat ook een sessie food & beerpairing op het menu.

LEZINGEN

  • Prof. Dr. Pieter Joos: verantwoordelijke onderzoek en ontwikkeling Water-Link
    Controle van de waterkwaliteit bij Water-Link
  • Jean-Louis Van de Perre: voorzitter Belgische Brouwers
    Fier op ons bier
  • Prof. Dr. Denis de Keukeleire: ere-gewoon hoogleraar Universiteit Gent
    De hop-hype in de brouwwereld: zijn er opportuniteiten voor Belgische hop?
  • Prof. Dr. Gino Baert: gewoon hoogleraar Leuven Institute for Beer Research
    Malting Technology
  • Prof. Dr. Kevin Verstrepen: gewoon hoogleraar Leuven Institute for Beer Research
    Ontwikkeling van nieuwe betere biergisten
  • Yannick Boes: ere-voorzitter Belgische Brouwers – voorzitter Hoger Instituut Bier en Gastronomie
    Bier en gastronomie
  • Ivan De Rycke: secretaris Antwerps Biercollege
    De geschiedenis van het bier in Antwerpen
  • Prof. Dr. Freddy Delvaux: ministerie van financiën – douane en accijnzen
    Bier en accijnzen
  • Jef Van Steen: auteur – hobbybrouwer

WORKSHOPS

  • Bier en gastronomie
  • Van hobbybrouwer tot professional

Standhouders van over de hele wereld 

Hoewel qua bezoekers voornamelijk gefocust wordt op de lage landen en het Verenigd Koninkrijk, hebben de standhouders een internationaal karakter. Zo hebben bedrijven uit Italië, Hongarije en Duitsland hun plekje op de beurs al gereserveerd.

  • Beer2Bottle (Verenigd Koninkrijk)
  • Brouwland (België)
  • Brouwmarkt (Nederland)
  • Castle Malting (België)
  • CoEnCo Microbreweries (België)
  • Decoprint (België)
  • Douane en Accijnzen (België)
  • Duotank (Nederland)
  • Duvel Moortgat (België)
  • Ecodraft (België)
  • Ecofass (Frankrijk)
  • Eurocap (België)
  • Gaasch Packaging (België)
  • Het Bijenhuis (België)
  • be (België)
  • Mouterij Dingemans (België)
  • Pentair (Nederland)
  • Pont Packaging (Nederland)
  • Simatec (Italië)
  • Simply Hops (Verenigd Koninkrijk)
  • Sopura (België)
  • Speidel (Duitsland)
  • Staes (België)
  • Tapkoel (Nederland)
  • The Swaen (Nederland)
  • VB-Glass (België)
  • Verder (België)
  • Water Link (België)
  • Wilhelm Eder (Duitsland)
  • Zip Technologies (Hongarije)
  • Zythos (België)

 

 

plan-15-1000-2500

 

Waagnatie en Antwerpen Bierstad

Enkele eeuwen geleden werden op het Eilandje in Antwerpen meerdere kanalen aangelegd. Door die verbinding met de Schelde kwamen in de 16de eeuw de Antwerpse bierproductie en zijn export voorgoed op gang. Langs één van deze kanalen, de Brouwersvliet, vestigden zich maar liefst 16 brouwerijen. Het centraal gelegen waterhuis voorzag alle brouwerijen van drinkbaar water. Daarvoor werd zuiver water aangevoerd via een 7 km lang kanaal vanuit een rivier boven Antwerpen. Dat was noodzakelijk vanwege de slechte kwaliteit van het brakke Scheldewater.

Later werd de naam Waterhuis gewijzigd in Brouwershuis, dat nu als biermuseum wordt ingericht. Op die plaats vertrokken toen de bierkarren en werden wat verder de schepen geladen. Die voeren, even voorbij de Waagnatie, de Schelde op, op weg naar diverse bestemmingen. De keuze om Waagnatie Expo & Events als locatie voor BrouwPlus te gebruiken, sluit dus aan bij de rijke traditie van Antwerpen als bierstad. De Waagnatie is een authentieke havenloods, waarin de lading van schepen gelost en opgeslagen werd. De hallen worden nu gebruikt als evenementenlocatie voor beurzen, congressen, modeshows, concerten enzovoort. De meer dan 5000 m² oppervlakte geeft BrouwPlus een extra dimensie. U vindt er alles en meer om uw eigen micro-brouwerij op te starten. Met zijn ruime parking, unieke ligging, boeiende architectuur en rijk verleden, is Waagnatie Expo & Events de ultieme locatie voor BrouwPlus.

Praktische informatie:

BrouwPlus
17-18-19 oktober 2015

Waagnatie expo & events, Rijnkaai 150, 2000 Antwerpen

Een ticket voor de beurs koop je on line en aan de kassa voor 10 euro.

Op de website www.brouwplus.eu vind je meer informatie.

Met je BrouwPlus ticket kan je Stadsbrouwerij De Koninck bezoeken op zaterdag 17 en zondag 18 oktober voor 10 euro ipv 12 euro.

Op zaterdag 17 en zondag 18 oktober kunnen de eerste 10 hobbybrouwers die zich om 10 uur aanmelden aan de stand van Stadsbrouwerij De Koninck hun bierstaal gratis laten analyseren. Analyse rapport is klaar om 14 uur diezelfde dag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s