Remi brengt ode aan grootvaders bier

Na decennia van stagnatie neemt het aantal Belgische bierproducenten geleidelijk aan weer toe. Een dynamiek die voornamelijk te danken is aan het stijgend succes van speciaalbieren, vaak afkomstig van ambachtelijke brouwers. Met Remi Blond voegt Pieter De Bock een nieuwe variëteit toe aan dit scala Belgische bieren. Genoemd naar grootvader Remi De Bock – een bierliefhebber die verlekkerd was op een fijne bittere afdronk – wil de jonge brouwer hulde brengen aan het vakmanschap van weleer.   
De 31‐jarige Pieter De Bock uit Beveren is als brouwer niet aan zijn proefstuk toe. Na een diploma van de landbouwschool, weerstaat hij de roep om het familiale tuinbouwbedrijf over te nemen. In plaats daarvan kiest hij voor een masteropleiding biochemie. In 2008 gaat hij aan de slag bij mouterij Dingemans. Nadien is hij vier jaar lang productiemanager bij Brouwerij Affligem. Vandaag leidt Pieter het productieproces bij Brouwerij Anders en superviseert hij er de constructie van een nieuwe brouwsite. Met Remi Blond, een ambachtelijk speciaalbier van hoge gisting, bundelt hij voor het eerst zijn brouwervaring in een eigen bier. 
2985676_orig
Wijlen grootvader De Bock geeft niet enkel zijn naam aan deze goudblonde creatie, hij is ook de inspiratie voor het hoppig aroma ervan. De vrijgevige bittere smaak resulteert in een frisse doordrinker van 7,2% alc. Een smaakpatroon waarmee Remi nadrukkelijk aansluiting zoekt bij de traditionele Belgische biercultuur. “Beïnvloed door het internationale succes van Amerikaanse craftbeers, laten heel wat Belgische brouwers zich verleiden om exotische bierstijlen en –smaken na te bootsen” stelt Pieter De Bock vast. Hij kan evenwel getuigen dat de buitenlandse interesse in Belgisch bier nog steeds levendig is: “Recent kreeg ik het aanbod om Remi Blond in Japan op de markt te brengen, evenwel onder een andere merknaam. Daar heb ik vriendelijk voor bedankt. Maar het bewijst dat er geen aanleiding is om onze Belgische biercultuur te verloochenen”
Met de oprichting van Brouwerij De Bock heeft Pieter de intentie om jaarlijks een nieuw soort Remi te creëren. Zo wil hij zijn steentje bijdragen aan de diversiteit van het Belgische bieraanbod en de bestendiging van de ambachtelijke brouwcultuur. Er bestaat voorlopig geen waarmerk of grensvolume voor ambachtelijke brouwers, maar in de sector geldt toch een belangrijke maatstaf: “Ambachtelijke brouwers zien geen heil in het recupereren van restproducten of brouwresidu’s om hun productievolume te maximaliseren. Dat creëert enkel een kostenvoordeel wanneer je op industriële schaal brouwt. Kleinschalige brouwers halen uitsluitend het beste uit hun ingrediënten. Dat beschouw ik als de essentie van ambachtelijk bier”
6543741_orig
Gekoppeld aan het globaal verlangen naar authenticiteit en lokale producten in de bredere gastronomie, hoeft het niet te verbazen dat speciaalbieren ook op restaurant steeds prominenter aanwezig zijn. “Naast het soort hop dat je gebruikt, is ook de afkomst ervan belangrijk. Dat beïnvloedt mee de smaak, waardoor bier net als wijn een terroir krijgt” benadrukt Pieter. In het serveren van speciaalbieren ziet hij nog een bijkomende opportuniteit: “Ambachtelijke brouwers spreken een ander publiek aan dan de doorsnee merkbieren. Traditionele horecazaken, die onder druk van een veranderend smaak‐ en leefpatroon hun klantenaantal zien dalen, zouden met een meer divers bierassortiment een belangrijke troef in huis kunnen halen” Zo breekt deze onafhankelijke brouwer een lans voor het reguleren van contractvoorwaarden en volumeverplichtingen die gedicteerd worden door multinationale biergiganten. 
3472667_orig
Remi Blond 7,2% bevat gerstemout, hop (Hop Northern Brewer, Centenial, Saaz), gist en water. Platoschaal Cat S. Bitterheid 35 IBU. 
Remi Blond wordt gebotteld in flesjes van 33cl.
Verkrijgbaar bij de lokale drankencentrale.
Info en verdeelpunten : www.remi.beer
(brond : persbericht)
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s