HORAL kent Lambic Award 2015 toe aan Daisy Claeys van ’t Brugs Beertje

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) heeft voor de vijfde maal de Lambic Award uitgereikt. Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon, die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt op het vlak van de verdediging van de belangen van de sector van de traditionele lambiekbieren en de promotie van oude geuze en oude kriek. Dit jaar valt de eer te beurt aan Daisy Claeys, uitbaatster van café ’t Brugs Beertje in Brugge.

brugsbeertje

Café ’t Brugs Beertje opende zijn deuren in de lente van 1983. Tot op de dag van vandaag wordt in dit sfeervolle café op een boogscheut van het Brugse belfort geen pilsbier geschonken. Op de menukaart staan ruim 300 artisanale bieren van hoge en spontane gisting. Zelf noemt uitbaatster Daisy Claeys ze “ambachtelijke bieren van hoge goesting”.

Frank Boon, voorzitter van HORAL: “In ’t Brugs Beertje wordt onze biercultuur, enerzijds met de bescheidenheid die eigen is aan Daisy en anderzijds toch met de nodige zythologische gedrevenheid, onder de aandacht gebracht van bezoekers uit binnen- en buitenland. Brugge is een belangrijke toeristische vitrine voor ons biererfgoed. Daisy speelt al meer dan drie decennia een zeer belangrijke rol op het vlak van de promotie van traditionele lambiekbieren, onze ‘Oude Geuze’ en ‘Oude Kriek’ in het bijzonder. In dit opzicht heeft zij echt pionierswerk verricht. Dat is dan ook de reden waarom de leden van de Hoge Raad dit jaar Daisy unaniem hebben verkozen tot laureaat van de Lambic Award.”

Eerdere laureaten van HORAL’s Lambic Award zijn lambiekbrouwer Edgar Winderickx, Hugo Casaer (gewezen burgemeester van Beersel), de Britse bierauteur Tim Webb en Stene Isacsson, uitbater van bierrestaurant Akkurat uit Stockholm.

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) werd opgericht in 1997. De vzw verenigt alle lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen van Vlaams- en Waals-Brabant. Elf geuzeproducenten zijn lid van de Hoge Raad: Boon (Lembeek), De Oude Cam (Gooik), De Troch (Wambeek), 3 Fonteinen (Beersel), Girardin (Sint-Ulriks-Kapelle), Hanssens (Dworp), Lindemans (Vlezenbeek), Mort Subite (Kobbegem), Oud Beersel (Beersel), Tilquin (Bierk) en Timmermans (Itterbeek). De brouwersvereniging promoot ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder Oude Geuze en Oude Kriek, en neemt ook initiatieven ter bescherming van deze bieren.

Info : www.horal.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s