Eerste spadestek hoogtepunt van feestjaar brouwerij De Halve Maan

Op vrijdag 11 december 2015 werd in Brouwerij De Halve Maan de eerste spadesteek van de ondergrondse bierleiding gegeven. Dit heugelijke moment vormt het hoogtepunt van een feestjaar binnen de brouwerij waarin het succesbier ‘Brugse Zot’ haar tienjarige bestaan mocht vieren. ‘De voorbije tien jaar groeide het stadsbier Brugse Zot uit tot een internationaal succes. Dit feest is een unieke gelegenheid om onze partners te bedanken waarmee we dit mooie verhaal hebben kunnen realiseren.’, klinkt het in de brouwerij.

halvemaan1

Brugse Zot werd in 2005 door de zesde generatie van de brouwersfamilie gelanceerd, en bleek van bij het begin een echt succes in het Belgische bierlandschap. De voorbije jaren stond het bier jaarlijks op het podium van diverse internationale competities met meerdere prestigieuze onderscheidingen waaronder gouden medailles op de World Beer Cup, International Australian Beer Awards, European Beer Star en de World Beer Awards. Met de lancering van Brugse Zot werd het rijke Brugse biererfgoed voor de toekomst bewaard, en de familiebrouwerij nieuw leven ingeblazen. Sinds de lancering is de brouwerij wellicht de snelst groeiende brouwerij van het land, met jaarlijkse “double digit” groeicijfers.

Al meer dan vijf eeuwen wordt er bijna onafgebroken gebrouwen op de site aan het Walplein, en het is dan ook de betrachting van de brouwersfamilie om dit mogelijk te blijven behouden. Net hierin is het nieuwe project rond de ondergrondse bierpijplijn zo uniek: dankzij deze innovatie kan de brouwerij actief blijven op haar historische locatie, wordt de leefbaarheid van de binnenstad en de omgeving van de brouwerij verbeterd, en wordt er geïnvesteerd in toekomstige groeimogelijkheden voor de sterk groeiende brouwerij.

halvemaan3

Met de eerste spadesteek kan de brouwerij officieel van start gaan met de aanleg van een verbinding tussen haar twee productiesites. In het bijzijn van onder andere Minister President Geert Bourgeois, Vlaams Minister van Openbare Werken Ben Weyts, Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits, Provinciegouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé, Burgemeester Renaat Landuyt en Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon, worden de gasten ingewijd in de diepste geheimen, de technische details en de verschillende uitdagingen bij het aanleggen van een bierpijplijn.

halvemaan2

Op de gastenlijst staan ook de gouden en zilveren deelnemers van het Crowdfunding Project. Al meer dan 300 mensen schrijven dankzij dit project mee aan een exclusief stuk biergeschiedenis. Nog tot 31 december 2015 kan een lidmaatschap aangekocht worden via de website van de brouwerij. Het Crowdfunding project heeft vandaag al meer dan 250 000 € op de teller staan en is daarmee wellicht het grootste crowdfunding project dat tot nu toe in België werd gerealiseerd. Het succes van de crowdfunding illustreert nu al het grote maatschappelijke draagvlak dat de bierpijpleiding kon opbouwen, en dagelijks blijven er nog intekeningen binnenkomen uit binnen- en buitenland. Er kan ingetekend worden op drie verschillende formules hiervoor:

  • Gold Membership, voor een bedrag van 7500 € incl BTW
  • Silver Membership, voor een bedrag van 800 € incl BTW
  • Bronze Membership, voor een bedrag van 220 € incl BTW

Meer info en voorwaarden : www.halvemaan.be/crowdfunding

Het voorziene tracé van de pijplijn vertrekt vanop het Walplein in de binnenstad en loopt over een afstand van drie km onder openbaar domein tot de site op het Waggelwater. De leiding zal grotendeels worden aangelegd aan de hand van gestuurde ondergrondse boringen. De bedoeling is vooral om op deze manier zo weinig mogelijk impact te hebben op het verkeer en de weggebruikers. Wegenwerken en schade aan het openbaar domein worden namelijk tot een minimum beperkt.

Op 11 december worden voor het eerst de aannemer en het studiebureau voorgesteld die de bouw van het project zullen uitvoeren. Brouwerij De Halve Maan is trots dat ze het complexe werk met lokale Vlaamse partners zal kunnen uitvoeren. In samenwerking met het Studiebureau Verhaeghe (Loppem) werd succesvol een aanbesteding afgerond waaruit Groep Denys uit Wondelgem werd geselecteerd. Denys is een Vlaams bedrijf dat al sedert de jaren ’20 actief is in het uitvoeren van complexe civiele werken en de aanleg van leidingen en kabels. Vandaag is Denys net als Brouwerij De Halve Maan internationaal actief.

Naast de aanleg van de leidingen en bijhorende wegenwerken staan ook nog talrijke engineering werken op de planning. Er moeten bovendien bijhorende installaties geplaatst worden voor het reinigen van de ondergrondse voedingsbuizen, voor de sturing en voor de automatisatie van de hele installatie. Het totale investeringsprogramma van de brouwerij, gerelateerd aan het pijplijn verhaal bedraagt meer dan 4 miljoen euro.

Vandaag gebeurt het transport van het bier vanuit de binnenstad naar de bottelarij op het Waggelwater met tankwagens. Door de aanleg van de ondergrondse leiding kan het vervoer met zware vrachtwagens in de binnenstad sterk worden gereduceerd en zorgt de brouwerij dus voor een verdere afbouw van de milieu-impact. Bovendien wordt op deze manier gewerkt aan een verdere verbetering van de leefbaarheid rond de brouwerij, maar kan het stadsbier Brugse Zot toch in de binnenstad gebrouwen blijven worden.

Brouwer Xavier Vanneste ligt toe: ‘De actieve brouwerij in de Brugse binnenstad heeft een unieke erfgoedwaarde, en dit geeft aan het bier de authenticiteit en geloofwaardigheid die ‘Brugse Zot’ als stadsbier moet hebben. Intussen groeide de brouwerij uit tot een van de belangrijkste Brugse toeristische trekpleisters, met jaarlijks meer dan 100 000 bezoekers. Ook de economische impact van de brouwerij op het toerisme is dus niet te onderschatten.’

halvemaan4

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s