Nieuw leven voor de geschiedenis van het Geelse gerstenat

Goed nieuws : op de oude brouwerij aan de Nieuwstraatparking in Geel wordt nieuw leven ingeblazen. Hiervoor wordt beroep gedaan op een Duitse investeerder die 500.000 euro tevoorschijn tovert om het gebouw op te kalafateren en er weer een brouwinstallatie in te monteren.

brouwerij-aerts-geel

1909: brouwerij De Roode Leeuw

Het gebouw staat al meerdere 10-tallen jaren leeg. Toen het in 1909 gebouwd werd door de broers Louis en Karel Aerts, deed het enkele jaren dienst als brouwerij onder de naam De Roode Leeuw. Kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, was het feestje echter al uit. De Duitse bezetters eisten alle koperen materiaal op, zodat de bierketels vermoedelijk herleid werden tot munitie. Geen ketels, geen bier.

Vreemd toeval : de Duitsers betekenden in 1914 de teloorgang van de brouwerij, ruim 100 jaar later zorgen ze voor de wederopstanding.

Na de oorlog werden de activiteiten niet opnieuw opgestart. Karel Aerts richtte zich eerder op de handel dan op de productie van het gerstenat. In 1945, nadat ook de Tweede Wereldoorlog gepasseerd was, kwam het gebouw in handen van Schrijnwerker Jef Willems, Jef van de Witte van Remi voor de vrienden. Hij gebruikte de locatie als werk- en opslagplaats tot op 7 december 1955. Op die dag ging de inboedel in vlammen op. De schrijnwerkerij en bouwbedrijf bleef nog tot 2001 op dezelfde locatie actief maar omdat het bedrijf uit zijn voegen barstte, verhuisde Willems naar een terrein in Oevel.

2010: de keuze voor behoud

brouwerij-vervallen

Het terrein en de gebouwen werden daarna voor 40 miljoen frank verkocht aan de stad Geel, die er de centrumparking Nieuwstraat aanlegde. Wat betreft de toekomst van de uitgebrande brouwerij, die er jarenlang heeft bijgestaan als een ruïne, stond het toenmalige stadsbestuur voor een dilemma: afbreken of restaureren? Gelukkig werd in 2010 gekozen voor dat laatste. De exacte bestemming stond op dat moment nog niet vast, maar er werd wel 88.000 euro geïnvesteerd in een nieuw dak en de herstelling van de buitengevel zodat het pand tegen weer, wind en verder verval beschermd is gebleven. Bovenstaande foto dateert van 2009, even voordat de restauratie werd uitgevoerd.

2017: de eerste pint?

Achteraf bekeken is het – zeker gezien de omvang van het project – allemaal relatief snel gegaan. Begin dit jaar werd een aanbesteding uitgeschreven voor de exploitatie van de brouwerij. De stad geeft het gebouw en de grond in erfpacht, de investeerder staat in voor de restauratie en de uitbating van de brouwerij en verbruikszaal. Er zal de mogelijkheid zijn om lokale bieren te brouwen en er moet een toeristische, culturele en educatieve uitstraling zijn. Als alles verloopt zoals gepland, kunnen we de eerste Geelse pint er ergens in 2017 gaan drinken.

Info : http://www.hansclaesen.be

(bron : Hans Claesen)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s