10 jaar Houblon Chouffe

Gisteravond waren we zeer welkom in ’t Antwaerps Bierhuyske (in de Hoogstraat te Antwerpen) voor de viering van 10 jaar Houblon Chouffe.

DSC_0217

Chouffe-pionier Chris Baeweraerts (startte in 1982 samen met Pierre Houbron de brouwerij in Achouffe na een brouwsel van slechts 49 liter. Ze verkochten de brouwerij aan Duvel-Moortgat en onder Moorgatvlag wordt er nu ongeveer 200.000 HL gebrouwen) stak met een salami-micro in de hand, van wal met z’n verhaal :

DSC_0218 DSC_0216

“Houblon Chouffe is ontegensprekelijk een baanbrekend bier. Om eerlijk te zijn : de ‘kleinste’ brouwers van de planeet en omstreken zijn zelf niet op het idee gekomen om dit type bier uit hun brouwketels te toveren. Het was hun “Usaanse” (Amerikaanse) invoerder die eind 2005 hierom vroeg.  Toen de kabouters beslisten om hierop in te gaan op de vraag naar een zeer gehopt bier, met de bitterheid van een Amerikaanse I.P.A., werd beslist om een link te leggen tussen de nieuwe en oude bierwereld.  Er werd beslist om het uitstekend recept van Kwelchouffe terug op te vissen en als hop Usaanse hoppen te gebruiken.

Vanaf het eerste brouwsel, gebotteld op 9 februari 2006, was het een schot in de hopbel. Datzelfde jaar kwam Michel Moortgat (CEO brouwerij Duvel-Moorgat) geregeld naar Achouffe en hij dronk er steeds de Houblon Chouffe. Was het omdat hij dit bier zo goed vond dat hij op 7 (of was het nu toch 6) september van hetzelfde jaar aan cheque aan mij gaf met veel zessen op ? Nu nog is Houblon Chouffe het favoriete kabouterbier van Michel Moortgat.”

’t Antwaerps Bierhuyske

Waarom waren we we nu net te gast in dit biercafé (ongeveer 300 bieren op de kaart en 12 op vat en dit in een gezellig kader) ? Uitbater Paul Meeussen tapt er sinds de opening van z’n café gemiddeld 3 vaten Houblon Chouffe per week en die mag je zeker een Houblon-Chouffe-Ambassadeur  noemen.

DSC_0221

’t Antwaerps Bierhuyske is een waar begrip in de bierwereld die zelfs  tot ver buiten ons continent gaat.  Hier borrelde ook het historisch idee om een bierfestival te organiseren ter nagedachtenis van Meneer Modeste (Modest Van den Bogaert, zaakvoerder van brouwerij De Koninck van 1949 tot 2000). Het Modest bierfestival werd dan ook een mooie samenwerking tussen de Antwerpse biervereniging ABC en de Stadsbrouwerij De Koninck.

Op het einde van de avond kreeg Paul links en richts enkele herinneringen overhandigd.

Hijzelf presenteerde het schilderij dat hij achter een rood fluwelen doek had verstopt.

DSC_0226

Ben Vinken, uitgever van Bierpassiemagazine, overhandigde een kaderafdruk van het artikel dat in de eerstvolgende editie zal verschijnen.

DSC_0215

En misschien nog wel de mooiste : een vriend van Paul, die op z’n beurt een kennis is van Herr Seele, liet bij z’n bezoek aan de kunstenaar eergisteren een Cowboy Henk uitvoering schilderen.

DSC_0229 DSC_0228 DSC_0227

Info :

DSC_0224 DSC_0222 DSC_0219 DSC_0212 DSC_0208 DSC_0200 DSC_0195 DSC_0193

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s