Ambras

Ambras is een project van Filip Millet, geboren en getogen Hoegaardier, sinds 2004 inwoner van Noduwez, een deelgemeente van Orp-Jauche in Waals-Brabant. Ambras wordt gebrouwen in de brouwerij van Jandrain Jandrenouille en kwam tot stand door een nauwe samenwerking met Zytholoog Werner Callebaut . Het is een blond bier van 6,5% ABV en maakt gebruik van de exclusieve Amerikaanse ‘Palisade’ hop uit de Yakima Valley in de staat Washington. Deze hop kenmerkt zich door zijn fruitig aroma. Ambras ontstaat uit een speciale manier van gisten op vrij lage temperatuur waarbij de gist altijd ‘gestresseerd’ wordt om zoveel mogelijk esthers vrij te geven. Ambras is een dorstlesser, drinkt goed door en heeft een subtiele hoppigheid en een aangename moutigheid met een fruitige afdronk.

 

Filip Millet (midden) samen met dorpsgenoot Werner Callebaut (links) en Alexandre Dumont van de dorpsbrouwerij (rechts).
Filip Millet (midden) samen met dorpsgenoot Werner Callebaut (links) en Alexandre Dumont van de dorpsbrouwerij (rechts).

Vanwaar de naam ‘Ambras’?

Voor Nederlandstalige Belgen betekent het woord Ambras ruzie. Dit Nederlandstalige woord is afkomstig van het Franse woord embarras, wat moeilijkheid, hinder betekent. Een Nederlandstalige spreekt het woord ambras uit als “Ambrasse”, wat door een Franstalige wordt geïnterpreteerd als omhelzing (van Embrasse) terwijl de Nederlandstalige het omgekeerde bedoelt van wat de Franstalige begrijpt. Met deze naam wil Filip op een ludieke manier aangeven dat wij Vlamingen en Walen soms de dingen anders interpreteren, maar dat we toch allemaal Belgen zijn en los van elk politiek debat bewijzen perfect te kunnen samen leven. Althans dat bewijzen ze in Noduwez. Hier maken en drinken ze samen “Ambras”.

Ambras is het resultaat van een midlife en de goede proevers ontdekken de knipoogjes naar witbier en saison.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s