Startende artisanale brouwers presenteren hun bierige creaties …

Deze morgen presenteerden de cursisten “Artisanaal brouwen” van Syntra West Brugge ons hun uitgewerkte bierrecepten.

Docent Geert Vandromme (Zytholoog en reeds meer dan 25 jaar ervaring met bier brouwen) wees de toekomstige brouwers op hun successen en hun minder geslaagde testbrouwsels.

Postgevat naast Yvan Devlaminck (organisator van het Zwevegems Bierfestival op 14 en 15 augustus) en Wacho (uitgever van de wekelijkse Bierbrief), startten we met proeven van enkele gezamenlijk gebrouwen bieren (oa een Pompoenbier door de Nederlanders onder de cursisten met als kleurdoel … oranje).

DSC_0346

Hierna mochten de beginnende brouwers elk hun eigen bier(en) presenteren :

Nicolaas Balloey uit Nieuwpoort : “Testbrouwsel 4.1”

was ietsje te licht van smaak door een verkeerd gekozen gist.
Versie 3.0 was iets te zoet en de overheersende alcolhol zorgde voor een banaan- en quadrupelsmaak.
Z’n Testbrouwsel 4.2 was dan beter : een stout met iets te lichte kleur maar zeer goede smaak.

DSC_0351

 

Frederic Verhagen uit Gent : 3 varianten van “Fredt”

is kok van beroep en ziet bier brouwen net als koken creatief verwerken van ingrediënten.  Hij brouwt z’n bieren allemaal met dezelfde pilsmout.

Variant 1 : Pils & Munich Craft Beer : licht van alcohol 4,8% – zou een goede doordrinker zijn mocht het bier met verzacht water ipv. leidingwater gebrouwen zijn.

DSC_0353DSC_0352

2de variant : “Bath 3 Earl Grey” : hierin zit thee verwerkt, co2 is ietsje overdreven net zoals bij een champagnebier.

DSC_0355

3de variant : “Bath 4” : is zelfde brouwsel als eerste brouwsel, ruik fris maar gerookt.

DSC_0356

 

Christ Verhaeghe uit Torhout – ’t Ontspannertje

Christ is zaakvoerder van de firma Spanlux, plaatsen van spanplafonds, en wil met z’n bier letterlijk en figuurlijk even ontspannen.
Het bier smaakt beter dan dat het ruikt en heeft een vermoedelijk alcoholgehalte van 5,5 à 6 %.
Op het etiket staat “Karmeliet” maar moet “Kamelot” zijn … de nachtelijke afwerkingsuren eisen hun tol …

DSC_0357DSC_0358

 

Frank Dutman en Kristian Kieft van BierderijWaterland uit Nederland

Deze mannen hebben reeds hun bierfirma waar ze extern een 4 tal bieren laten brouwen (zie www.bierderijwaterland.nl) maar heel graag zouden ze het artisanaal brouwen onder de knie krijgen om zelf hun recepten te maken en te brouwen.

Voor het proefbrouwsel, zonder naam en zonder etiket, voegden ze aan het einde van het koken 700 ml porto toe. In de smaak is daar weinig van terug te vinden. Bij het bottelen was het alcohol ongeveer 5 %, nu vermoedelijk 6,5 à 7 % (is wel niet gemeten geweest). Het bier is zacht maar zou beter gestaan hebben met een andere bitterhop.

DSC_0359

 

Vanpaemel Theo en Pieter (vader en zoon) uit Hulste – 3 verschillende bieren

Howt (westvlaams voor hout) – 6;5 % – houtkleurig – beetje uit evenwicht door te weinig alcohol
Veuhel (westvlaams voor vogel) – 8 % – amber – topper, zou zelfs kunnen winnen in een amateurwedstrijd
Oscar – donker – 12 % – … eveneens een aanrader

DSC_0360 DSC_0363

 

Bart Plaisir uit Veurne – Kéké De Tulip

toen het neefje van z’n vrouw (franstalig) tijdens het brouwen bij hem kwam staan, vroeg de jongen hoe het bier zou noemen. Bart had nog geen naam en zei … ik noem het naar jou.

Is een zeer fruitig bier van 8,2 %.

DSC_0365 DSC_0364

 

Bart Mensaert uit Blankenberge – Over d’Eede bier

De echtgenote van Bart baat een Bed&Breakfast uit en dacht een eigen bier te maken om daar te presenteren.  Het bier heeft 8 % alcohol en heeft weinig schuim (door de nagisting op de fles).

De naam is afkomstig van het feit dat de verbouwde boerderij aan (de andere kant van) de vaart ligt en “eede” is de term voor Blankenbergse vaart.

DSC_0368 DSC_0362

 

Ardy van Broekhoven uit Dongen (NL) – De Zwarte Raaf

Het doel is/was een zwarte tripel hop met 3 hopsoorten – 9 %. Brouwer Andy bekende dat het bier niet lang genoeg in de warme kamer was geweest en niet lang genoeg gelagerd had. Toch had het bier een zeer goed neus en smaak. Mocht iets meer co2 hebben om zo een betere schuimkraag te krijgen. Heeft veel smaak van gebrande mout en chocolademout. Wacho maakt het grapje dat hij z’n olie van z’n auto aan het verversen was, niet omwille van de geur en smaak maar omwille van de gitzwarte kleur.

DSC_0375 DSC_0371DSC_0369

 

Hans Van Riel uit Dongen (NL) – Galliepaop

DSC_0377 DSC_0376

Is Nederlands Brabants dialect voor sufferd.

 

Cédric Lebbe uit Brugge – Jeannine

Blonde Tripel van 9,5 % met 3 bitterhoppen en 1 aromahop – was wel niet volledig uitgegist.
Het bier werd genoemd naar … z’n konijn.

DSC_0378 DSC_0379

En als afsluiter de groepsfoto :

DSC_0380

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s