Siphon Brewing in de steigers

OOSTKERKE – In eigen beheer en op eigen domein gebrouwen bieren, dat zijn de opmerkelijke plannen van het klassieke eethuis De Siphon. Een Ierse advocaat en Vlaamse ingenieur met een passie voor bier, Breandàn Kearney en Franklin Verdonck, moeten die klus klaren. “Ik heb er het volste vertrouwen in dat deze twee beer geeks straks een topproduct zullen afleveren”, zegt restauranteigenaar Franky Callewaert.

Breandèn Kearney (links) en Franklin Verdonck. “Nu de installatie geleverd is, moet het vooruitgaan.” (Foto PDV)
Breandèn Kearney (links) en Franklin Verdonck. “Nu de installatie geleverd is, moet het vooruitgaan.” (Foto PDV)

Dat bier in de lift zit als verfijnd product bij een lekkere maaltijd is geen nieuw verhaal. Steeds meer restaurants voorzien ook aangepaste bieren in plaats van wijnen of laten zelfs een bier brouwen. Het bekende restaurant De Siphon in Oostkerke gaat nu een flinke stap verder. Twee weken terug arriveerden de onderdelen voor een brouwinstallatie die opgezet wordt achteraan het grote domein van De Siphon. “De basiselementen zijn geleverd en we gaan alles nu zelf installeren”, zegt Breandan Kearney. Breandàn is afkomstig uit Ierland waar hij werkte als advocaat. “Ik woon nu drie jaar in België en schrijf hier voor biermagazines, zoals Belgian Beer & Food en heb ook m’n eigen blog. Iets helemaal anders dan het werk als advocaat, inderdaad, maar ik heb dus echt m’n passie gevolgd.”

DROOM IN VERVULLING

Breandàn werkt het bierverhaal van De Siphon uit samen Franklin Verdonck, een ingenieur bij een securitybedrijf, die opgroeide net over de grens in ZeeuwsVlaanderen en nu in Balegem woont. “Ik brouw al langer als hobby, met een kleine installatie, maar droomde ervan om op grotere schaal te werken”, vertelt Franklin. “Ik volgde een brouwcursus bij de avondschool van het CVO in Merelbeke waar ik ook Breandàn ontmoette.” Breandàn kende familie van de eigenaar van De Siphon, Franky

Callewaert en kwam zo ook met hem zelf in contact. “Franky vertelde me dat hij al enige tijd droomde van een kleine brouwerij bij De Siphon. En zo ging de bal natuurlijk aan het rollen. Intussen zijn we anderhalf jaar bezig met het uitwerken van het concept en de testbrouwsels. Nu de installatie geleverd is moet het beginnen vooruitgaan. In de loop van augustus willen we onze eerste bieren kunnen presenteren.” De brouwsels zijn, alvast in eerste instantie, exclusief bestemd voor gebruik door De Siphon zelf. Met de zopas geleverde installatie kan 500 liter per keer gebrouwen worden. De brouwers voorzien drie minder klassieke biersoorten. “Het gaat om een Saison bier, een bitter-fruitige IPA met Amerikaanse hop en een donkere Stout”, legt Franklin uit.

DE BLINKER

“Opmerkelijk aan de Stout is dat we oesterschelpen verwerken in het brouwproces. Op die manier krijgt het bier een enigszins zilte smaak mee. Met onze bieren gaan we dus niet voor de bekende klassiekers. We willen de bierliefhebber verrassen.” Leuk detail is dat het Saison bier de naam ‘De Blinker’ zal meekrijgen, naar een van de twee kanalen vlakbij het restaurant. De brouwers zijn van plan om één keer per maand de brouwerij open te stellen en er ook een kleine bar te installeren. Het restaurant zelf is nu al enige tijd gesloten in het weekend maar het is niet uitgesloten dat de maandelijkse bierproeverijen op termijn eventueel ook naar het bargedeelte van het restaurant zelf verhuizen.

PASSIONELE BEZIGHEID

Eigenaar Franky Callewaert staat er om bekend niet makkelijk in zijn kaarten te laten kijken en ook bij deze ontmoeting blijft hij op de vlakte. “Ik heb er het volste vertrouwen dat deze beer geeks straks zeer lekkere bieren zullen afleveren. Ze hebben me al heel veel geleerd en het is voor mij boeiend om te proeven”, klinkt het. “Het brouwen van bier is een chemisch proces maar tegelijk een erg passionele bezigheid.” Breandàn kijkt er naar uit om het bierverhaal ook echt te gaan promoten naar de toeristen en bezoekers toe. Hij wijst op de biercultuur die stilaan in Damme aan het ontstaan is. “We hebben al Brygja brouwerij in Moerkerke, Viven in Sijsele en nu dus de Siphon Brewing in Oostkerke. Ik ben al langs geweest bij de dienst Toerisme in Damme om te zien hoe we hier een mooi concept kunnen rond uitwerken. Misschien moeten we wel speciale busjes voorzien.”

Bron : Krant van West-Vlaanderen – Brugsch Handelsblad van 25 maart 2016

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s