Brouwerij Huyghe speelt in op Amerikaanse hype

In de Verenigde Staten zijn de beer versus wine battles enorm populair. Het idee is dat een aantal gerechten gecombineerd worden met zowel wijn als bier en dat de aanwezige gasten per gerecht  stemmen welke foodpairing het beste werkt. Geen enkele twee dranken, behalve misschien koffie en thee, brengen namelijk een groter debat op gang dan de keuze tussen bier en wijn. Over smaak valt natuurlijk niet te discussiëren, maar het imago van beide dranken heeft wel een lange geschiedenis. Terwijl wijndrinkers in het verleden eerder als elitair beschouwd werden, had bier lang een volks imago. Gelukkig zijn deze stereotypen al lang verdreven.

3

Als bierland bij uitstek zou het in België dan ook evident moeten zijn dat horecazaken een mooie selectie bieren voorstellen bij hun culinaire meesterwerken. Niets blijkt echter minder waar. Veel Belgen aperitieven met cava of champagne en kiezen bij de maaltijd nog altijd voor het typische glas witte of rode wijn. Omdat ze het zo gewoon zijn. Tijd om daar verandering in te brengen, dacht brouwerij Huyghe.

Brouwer Alain De Laet heeft in het verleden al vaak bewezen dat hij de uitdaging niet schuwt. Dus nam hij contact op met internationaal biersommelier Sofie Vanrafelghem en gediplomeerd wijnsommelier Ingrid Hogie. Cateraar Quisto zou een vijfgangen diner voorzien, de dames mochten bij elke gerecht het ideale bier en de perfecte wijn selecteren. Er was ruimte voor vijftig gasten aan de proeftafel. Per gerecht kon anoniem gestemd worden.

1

Sofie Vanrafelghem, bekend biersommelier, zet met plezier mee haar schouders onder dit initiatief.

‘Ik zal er niet flauw over doen.’ geeft ze eerlijk toe. ‘Als biersommelier droom ik natuurlijk van een wereld waarin iedereen op restaurant een menu met aangepaste bieren bestelt in plaats van wijn.

Maar dat was niet het uitgangspunt van de beer versus wine battle.  We willen zowel beerlovers als wijnliefhebbers samenbrengen en de mensen zelf laten beslissen welke combinatie het beste werkt.’ Er kwam een divers publiek van bierdrinkers, wijnliefhebbers en een tiental lifestyle bloggers opdagen om de uitdaging aan te gaan.

Vooraleer elk gerecht op tafel kwam, werd telkens zowel de pairing met het bier als met de wijn toegelicht. Er werd uitleg gegeven over de aroma’s en smaken, maar ook het prijsverschil en de voordelen van beide dranken kwamen aan bod. Kiezen bleek zowel voor de wijndrinkers als de bierliefhebbers geen eenvoudige opgave. Er werd uitgebreid geproefd, gestemd en uiteraard ook hier en daar gediscussieerd.

2

Aan het einde van de avond werden alle stemmen geteld. En wat blijkt? In vier van de vijf gevallen kozen de aanwezigen voor de pairing met bier. ‘Een duidelijke stap in de juiste richting’, aldus Sofie Vanrafelghem. ‘Steeds meer horecazaken beseffen dit en zetten bier centraal. Denk bijvoorbeeld aan Jilles in Gent waar bij de gourmet burgers een passend bier wordt voorgesteld. Ook Joachim Boudens, sommelier van sterrenrestaurant Hertog Jan, is zich gaan verdiepen in de Belgische biercultuur. Maar er is nog veel werk aan de winkel. Niet enkel in restaurants trouwens. Ook bij de hobbykok verdienen de pareltjes van onze brouwers veel meer waardering.’

Overzicht van het diner:

Carpaccio van kabeljauw met avocado en tomaat

bier: Blanch de Neiges

wijn: Est! Est!! Est!!! Montefiascone Lazio Italië

 

Tartaar van roze zalm met groene appel

bier: Averbode

wijn: Robert Mondavi Twin Oaks Chardonnay

 

Gelakt ovenspek met witlof

bier: Delirium Tremens

wijn: Les Vignerons de Rocheuse Cuvée du Président

 

Varkenswang met pruim

bier: Delirium Noturnum

wijn: TerraNoble Merlot Vineyard Selection

 

Chocolademousse met fleur de sel

bier: Floris Framboise

wijn: Seara d’Ordens Fine Tawny Porto

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s