Wilfried Patroons wint 10de Gulden Hamerken

BRUGGE – Wilfried Patroons won de tiende Gulden Hamerken, een prijs waarmee de vzw ‘t Hamerken persoon beloont die op een merkwaardige wijze heeft bijgedragen tot de brouwerijgeschiedenis. Zowat  alle prominente bierliefhebbers waren in Brugge vertegenwoordigd.

Schepen Annick Lambrecht overhandigde de tiende Gulden Hamerken aan Wilfried Patroons. (Foto FP)
Schepen Annick Lambrecht overhandigde de tiende Gulden Hamerken aan Wilfried Patroons. (Foto FP)

De onderscheiding Gulden Hamerken is ook een steun en eerbetoon aan de nog actieve Belgische brouwerijen. Volgens het bestuur vzw ‘t Hamerken hebben ze hun reputatie op nationaal en op wereldniveau te danken aan onze voorouders die koppig de traditionele bieren bleven voortbrouwen. Bij de start van de avond vroeg de jury één minuut stilte voor de vorige winnaar Eric Van Schoonenberghe, die begin dit jaar schielijk overleed.

De tweejaarlijkse prijs, een kunstwerk van de Brugse glasblazer en bronsgieter Marcel Vlaeminck, werd twee weken terug in Brouwerij De Halve Maan overhandigd aan Wilfried Patroons wegens zijn eerste  standaardwerk  over de Belgische brouwerijen en hun bieren. Hij is tevens auteur van enkele andere boeken over bier en de bezieler voor de restauratie van het Antwerps Brouwershuis uit 1553.

VLAANDEREN VAKANTIELAND
De geschiedenis en de betekenis van het bier als nationale drank heeft Wilfried Patroons steeds geboeid. Zo verscheen in 1978 van hem het naslagwerk ‘Bier’ (drie herdrukken) en in 1980 ‘La Route Belge de la  Bière’. Knack Magazine publiceerde in 1982 van hem een artikelenreeks over typisch Antwerpse drankgelegenheden die door een welbepaald cliënteel werden bezocht.

Wilfried Patroons was tevens copresentator van het onderwerp bier in het Eén-programma ‘Vlaanderen  Vakantieland’ en gaf in binnen- en buitenland meer dan honderd lezingen over Belgisch bier en de sociale  rol ervan in het maatschappelijk leven.

Info : www.thamerken.be

Bron : Het Brugsch Handelsblad 22 april (Mario De Wilde)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s