5 stielmannen met goesting openen de deuren op stadsbrouwerij De Koninck in Antwerpen

Maandenlang werd er getimmerd en verbouwd in de Antwerpse stadsbrouwerij De Koninck. Maar nu is het zover. De smaakmakers zwieren hun deuren open. De geur van mout wordt verweven met die van chocolade en versgebakken brood. Vanaf vandaag kregen onze brouwers er exquise gezelschap bij. Allen delen ze, net als de brouwers, de passie voor kwaliteit.  Vanaf vandaag openen verschillende smaakmakers hun atelier op de site van Brouwerij De Koninck. Zo lieten kaasaffineurs Van Tricht hun kazen al vier jaar lang rijpen in de brouwerij, maar openen Michel en Frédéric er nu ook de winkel ‘Only Cheese’, waar je kazen kan kopen en degusteren. Culinaire fotograaf en uitgever Tony Le Duc geeft met Minestrone Cookbooks kooksessies en workshops in het voormalige labo van de brouwerij. “De brouwerij brengt veel jeugdherinneringen naar boven”, zegt Tony. Tony’s vader was biergroothandelaar en concessionaris van Wieze-pils. Als kind bezocht hij zo vaak het labo van de brouwerij en ontdekte hij hoe er nieuwe bieren werden ontwikkeld. “Met de opening van mijn bedrijf ‘Minestrone Cookbooks’ in het voormalige labo van de brouwerij, is voor mij de cirkel helemaal rond”, zegt Tony. Hij leert je in zijn werkruimte hoe je van foodfotografie kunst maakt.

Topslagers De Laet & Van Haver openen er  ‘The Butcher’s Store’. Terwijl je vlees uit de koeltoog kiest, zie je de stukken in de glazen koelruimte hangen.

Het duo chef-kok Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens serveren dan weer de lekkerste gerechten in hun restaurant ‘The Butcher’s son’. Bakker Kenney zal deze zomer zijn ‘The Bakery’ openen waar hij  zal scoren met vers zuurdesembrood. Chocolatier JITSK opende zijn chocolade atelier & winkel al een jaar geleden, hij maakt er zijn zoete creaties die overal ter wereld gesmaakt worden.

Sedert gisteren zijn de meeste smaakmakers openen voor het grote publiek.

The Butcher’s Store opent op 14 juni, Restaurant The Butcher’s Son serveert gerechten vanaf vrijdag 13 juni en The Bakery zal in augustus 2016 de zoete broodjes bakken op de brouwerij.

De brouwerij is een interessante en inspirerende ontmoetingsplek voor Antwerpse smaakmakers. Stielmannen die even gepassioneerd met hun vak bezig zijn als de bollekesbrouwers. De ene maakt chocolade, de andere kaas. Je vindt ze met hun neus in de boeken én tussen de kookpotten. Wat ze allemaal delen? Vooral véél goesting. Goesting om er een unieke beleving te maken. Goesting om hun ambacht te delen met anderen. En goesting om er écht iets van te maken. Benieuwd welk vers vlees er in de kuip zit?

Maak kennis met de smaakmakers: Only Cheese, JITSK, Minestrone Cookbooks, The Butcher’s Store, The Butcher’s Son en The Bakery.

De kazen van kaasaffineurs Van Tricht liggen intussen al vier jaar te rijpen in de brouwerij, maar nu openen ze er ook een kaaswinkel. Chocolatier JITSK maakt er zijn zoete creaties en culinaire fotograaf en uitgever Tony Le Duc geeft kooksessies en workshops in het voormalige labo. Slagers De Laet & Van Haver hebben er hun eigen atelier en het duo chef-kok Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens openden er hun eigen restaurant. Bakker Kenney kreeg er zijn eigen bakkerij.

Kaas gegeten : Kaasaffineurs Van Tricht openen Only Cheese

2

Toen in 2012 bleek dat de brouwerij een ruimte vrij kreeg naast de nieuwe brouwzaal, werd dit gedeelte omgebouwd tot acht nieuwe rijpingskamers voor de kazen van Van Tricht. De stadsbrouwerij ligt op een steenworp van Van Tricht’s kaaswinkel en Cheese & Wine bar in Berchem. Vier jaar later kijken Michel en Frederic met een fijn gevoel terug op dat avontuur én openen ze de winkel en bar ‘Only Cheese’.

 Vader Michel en zoon Frederic Van Tricht leveren sinds jaar en dag aan bijna alle klasse restaurants in binnen- en buitenland en werden in 2010 door de Wall Street Journal uitgeroepen tot de beste kaasaffineur van Europa. Terwijl ze in de Stadsbrouwerij de kazen bewaren om ze te laten rijpen, verkopen en degusteren ze die kazen in hun Cheese & Wine Bar in Berchem. Nú kunnen ze hun kazen ook aanbieden in de Stadsbrouwerij. Daar openen ze de winkel en bar ‘Only Cheese’. “In al die tijd hebben we de brouwerij zien evolueren tot wat het nu is”, zegt Frederic.

Kazen kijken

De brouwzaal van het welbekende Bolleke De Koninck ligt nét achter het muurtje van de kaaskamer en er worden ook kazen geaffineerd of gewassen worden in bier. In Only Cheese kan je niet alleen kaas kopen, maar ook eten. En terwijl je op één van de acht zitplaatsen een geitenkaasje proeft, liggen onder jou de kazen te rijpen. Want dé eyecatcher van de 35m2 grote winkel is de glazen vloer.

En geen beter huwelijk dan kaas en bier. Uit de tapinstallatie in Only Cheese vloeit regelmatig een ander De Koninck biertje. Best of both worlds dus.

De Van Trichts wilden voor de winkel het karakter van het pand behouden. Ruwe steen wordt er gecombineerd met wit marmer en inox. In de winkel kan je kiezen uit een vijftigtal kazen. Dat assortiment zal regelmatig veranderen, zodat elke keer wanneer je kaas koopt, je een nieuwe soort mee naar huis kunt nemen.

Kleine wereld

Het grappige is dat we alle smaakmakers al kenden voor ze van plan waren zich hier te settelen”, vertelt Frederic. “Zo leveren we al jaren aan de Schone Van Boskoop en kende ik dus Bert-Jan en Luc al. Tony Le Duc maakte de foto’s voor het boek ‘Kaas en wijn’, dat in 2004 uitkwam en ook met de anderen hadden we al kennisgemaakt. Het is een kleine wereld. We hebben ook allemaal dezelfde waarden en staan voor ambachtelijk vakmanschap.”

Er zijn op samenwerkingen op til. “Met Jitsk experimenteren we met kaas en chocolade, in onze winkel zal je ook een vleesbordje van De Laet & Van Haver kunnen eten, voor wie geen kaas lust of zin heeft in iets anders. Er komt misschien een nieuw boek met Tony en aan Bert-Jan ga ik vragen of hij een compote maakt die bij ons kazen past. Je hoort het: we komen goed overeen met onze nieuwe buren.”

 Chocolatier Jitsk Heyninck krijgt buren

 5

Jitsk Heyninck palmt intussen al bijna een jaar een ruimte naast de brouwzaal in. De 25-jarige chocolatier reisde de wereld rond met zijn chocoladecreaties, maar landde vorig jaar in juni in Antwerpen. In de Stadsbrouwerij opende Jitsk zijn chocoladeatelier én een winkel, met de toepasselijke naam ‘Jitsk’. En dat hij nu ook buren heeft, kan hij alleen maar toejuichen.

Jitsk is piepjong, maar enorm gepassioneerd en ambitieus. Een meester-chocolatier met een hart voor pure smaken. “Met mijn chocolade wil ik voor kwaliteit in eenvoud staan. Geen onnodige praal, maar wel liefde voor het product en het vak. Ik ga op zoek naar kleinschalige leveranciers en ben kieskeurig in ingrediënten. Ik wil 100 % smaak en vooral eerlijke producten”, aldus Jitsk.

Liefde voor het product en vakmanschap

Omdat hij enkel met de beste ingrediënten wil werken, gaat Jitsk zelf op zoek naar kleinschalige, gepassioneerde leveranciers. Elk ingrediënt wordt vervolgens met veel passie en respect gecombineerd zodat het volledig tot zijn recht komt. Jitsk staat dan ook voor hoogkwalitatieve en authentieke chocoladeproducten. Zo onderscheidt het merk zich van de concurrentie: geen onnodige praal, maar liefde voor het product en vakmanschap.

De chocolatier maakt trouwens niet enkel de heerlijkste pralines, hij doet ook aan chocolade-pairings met het bier van De Koninck en maakt ook chocoladetabletten, chocoladepasta, mellowcakes, macarons en desserten. Sinds kort is daar ambachtelijk roomijs bij, met melk die rechtstreeks van de koe komt. “Alles gebeurt met de hand. Dat kost meer tijd, maar het is de enige manier om de kwaliteit te garanderen. Mijn atelier bevindt zich trouwens achter een glazen wand, want ik heb absoluut geen geheimen voor mijn klanten.

“Like a circus in your mouth”

Dat de pralines van Jitsk een échte aanrader zijn, bewees zelfs de Consul van Qatar. “They are like a circus in your mouth”, zei hij na het proeven van de chocolade. Jitsk was toen amper 18 jaar. De jonge chocolatier verdiende zijn strepen al in het buitenland. In 2009 was Jitsk de jongste chocolatier die deelnam aan de wereldtentoonstelling In Shanghai, China. Twee jaar later nam hij deel aan de wereldtentoonstelling in Seoel in Korea en reisde hij de wereld rond voor Chocolate World, een producent van pralinevormen en machines. Van Qatar over Kirgizië en Australië. Intussen opende hij een chocoladewinkel in Duffel en creëerde hij het merk met de naam: ‘Jitsk’.

Gault Millau

In 2015 ging niet alleen zijn Antwerpse atelier open, Jitsk werkt sindsdien ook samen met Cru, het delicatessenconcept van Colruyt. Daarnaast verzorgt hij pralines en desserts van een aantal hoogstaande restaurants. En dat Jitsk aan een opmars bezig is, bewijst ook de titel ‘Discovery of the year 2016’ van Gault Millau. Bezoekers van de brouwerij en particulieren kunnen hem aan het werk zien in zijn atelier én zijn producten kopen in de winkel.

Website: www.jitsk.be

Oog voor eten : Tony Le Duc dompelt je onder in de wondere wereld van foodfotografie 

De boeken en workshops van culinair fotograaf en uitgever Tony Le Duc doen je watertanden. Al 30 jaar lang is Tony actief als food-fotograaf. Hij werkte al samen met wereldbekende chefs én hij is fotograaf en uitgever van de boeken van Sergio Herman. Nu leert hij ook jou de kneepjes van het vak tijdens verschillende workshops en kooksessies in het voormalige labo van de brouwerij.

4 

Tony Le Duc kent de omgeving van de brouwerij als zijn broekzak en werd getriggerd door de karaktervolle gebouwen. Hij besloot een kijkje te nemen naar wat de panden op de brouwerijsite te bieden had. Tony voelt heel wat liefde voor bier en brouwen. Zijn vader was biergroothandelaar en concessionaris van Wieze-pils. Als kind bezocht hij zo vaak het labo van de brouwerij en ontdekte hij hoe er nieuwe bieren werden ontwikkeld. De geur van mout staat in zijn hersens gegrift. “De brouwerij brengt veel jeugdherinneringen naar boven. Met de opening van mijn bedrijf ‘Minestrone Cookbooks’ in het voormalige labo van de brouwerij, is voor mij de cirkel helemaal rond’, aldus Tony. Tony is niet alleen foodfotograaf, sinds 2004 is hij ook uitgever van culinaire boeken. “Ik vertrek altijd vanuit een beeldend concept en ik gebruik vaak oude druktechnieken, bijzondere afwerkingen en werk met premium papiersoorten.” Dat leverde hem al meerdere indrukwekkende prijzen op. Zo werd Minestrone in 2013 uitgeroepen tot beste kookboekenuitgeverij ter wereld.

Labotafel of keukeneiland?
Tony’s Minestrone Cookbooks is gevestigd in het vroegere labo van de brouwerij. Bij de herinrichting wilde Tony dan ook het vroegere interieur zo veel mogelijk behouden. Al het meubilair werd gerestaureerd. “De labotafel die hier vroeger stond, werd omgebouwd naar een hedendaags keukeneiland maar met de uitstraling van het labo van weleer. En de grote ruimte, waar workshops en culinaire belevenissen worden georganiseerd, lijkt op een klaslokaal van de jaren 50.”

Kooksessies met auteurs

De workshops die je kan volgen, zijn gebaseerd op de boektitels die Minestrone uitgeeft. Er zijn kooksessies rond het boek ‘De Basis’, het ambachtenboek ‘Garage Culinair’, over ‘Shakes’ van Ellemieke Vermolen en rond het nieuwe boek ‘Simple Food’ van Sergio Herman, maar er zullen ook workshops over culinaire fotografie. “Die laatste geef ik uiteraard zelf, terwijl de andere workshops gegeven worden door de auteurs van de boeken.” Die sessies worden aangevuld met de bierbelevingstour, proeverijen én de deelnemers krijgen nadien een boek.

Een paar keer per jaar wordt er een ‘boekenkoopweekend’ georganiseerd. “Bezoekers krijgen hapjes en drankjes voorgeschoteld en er zullen lezingen en boekvoorstellingen doorgaan”, zegt Tony.

Nieuwe wind
Minestrone Cookbooks wil zich profileren als een uitgeverij waarbij je iets beleeft. Het is dan ook niet louter een boekenuitgeverij. Je kan er ook écht dingen doen. “Ik wil een nieuwe wind in het kookboekenlandschap blazen. Op dit moment ligt er nog een dik pak stof op, en dat moet dringend worden weggeveegd.”

Deelnemen aan een workshop kost tussen 50 en 125 euro per persoon.

In hart en nieren : Vers vlees: topslager De Laet & Van Haver opent The Butcher’s Store

 Saignant, of liever bien cuit? Beenhouwer Luc De Laet & Peggy Van Haver openen hun tweede slagersatelier. Ze staan gekend voor pure kwaliteit en inspirerend vakmanschap. “We willen de ambacht van de slager terug naar de essentie brengen. We draaien de klok 70 jaar terug, maar werken met de technologie van vandaag en een knipoog naar de toekomst.”

1 

Het verhaal van Luc De Laet is er eentje van goesting, hard werken en ferme portie gezonde ambitie. Dankzij vele uren weekend- en vakantiewerk leerde Luc de stiel van vleeshouwer. In 1992 nam de goedlachse rock-‘n-roll-slager de zaak over van de familie Hendrickx in Hove. In 2014 startte hij samen met zijn gedreven vrouw Peggy Van Haver een groothandel. In de brouwerij openen ze een tweede atelier.

Vergeten charcuterie

De winkel in Antwerpen wordt geen exacte kopie van de slagerij in Hove. “In ons atelier op de brouwerij willen we de vergeten charcuterie terug op de kaart willen zetten. Van terrines over kopbereidingen tot galantine. En je zal hier in de charcuterietoog ook vleesbereidingen met bier van De Koninck, hop en mout zien liggen”, zegt Luc.

Retro met een hypermoderne toets

De koelruimte van de slagerij is in glas. Klanten in de winkel zullen dus de varkens-, runds- en lamskarkassen omhoog zien hangen. “Zo weten ze meteen welke vlees ze in de kuip hebben hé”, lacht Luc. “We hebben absoluut geen geheimen. De versnijding van het vlees doen we gewoon in hun bijzijn en niet achter gesloten deuren.” De winkel neemt je terug in de tijd, met een retrolook, maar wél met vernieuwende technologie.

Voor wie? Mensen die kwaliteit -en milieubewust zijn, houden van lekker vlees en respect hebben voor het product. “Mensen die bij ons hun vlees kopen, kennen wel degelijk het verschil met regulier vlees. Bij ons vind je verschillende vleesproducten van over heel Europa. Het vlees heeft dan ook een eigen specifieke smaak.”

En ook de andere smaakmakers kunnen meegenieten van het lekkere vlees van De Laet & Van Haver. Zo zal restaurant ‘The Butcher’s Son’ het vlees van Luc en Peggy serveren en ook bij ‘Only Cheese’ van kaasmeesters Van Tricht kan je voor een vleesbordje kiezen.

Smaakvol duo : Vlees én passie op het bord bij The Butcher’s Son

 Chef-kok Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens openen in de Stadsbrouwerij hun eigen restaurant: The Butcher’s Son. Je vlees kies je uit de koeltoog. Het bier van de uitgebreide bierkaart.

3

Chef-kok Bert-Jan en Luc Dickens zijn al járen vrienden. Tien jaar geleden leerden ze elkaar kennen bij sterrenrestaurant De Schone van Boskoop. Luc was er maître-sommelier en Bert-Jan souschef. Nu openen ze sámen een restaurant: The Bucher’s Son. “Een nieuw avontuur waar we alle twee ongelooflijk veel zin in hebben”, klinkt het bij Bert-Jan.

Liefde voor vlees
Bert-Jan startte als jonge snaak bij De Laet & Van Haver, ook één van de crafts op de brouwerij. Hij kreeg er de smaak, letterlijk en figuurlijk, te pakken. “Op 15-jarige leeftijd ben ik bij Luc De Laet beginnen werken. Eigenlijk was ik zijn poulain. Vandaar de naam van het restaurant: The Butcher’s Son. Maar we werken onafhankelijk van elkaar. Buiten het vlees van De Laet & Van Haver en de gezamenlijke inkomhal, hebben we niet veel met elkaar te maken. Al hebben we toch ook de interieurs wat op elkaar afgestemd. Vanuit ons restaurant heb je zicht op de koeling bij De Laet & Van Haver.”

The Butcher’s Son brengt de Franse keuken. “Ik heb een voorliefde voor vleesbereidingen. Hoe zou dat toch komen”, lacht Bert-Jan. “Maar het is hier zeker en vast geen steakhouse. Op de kaart staan ook gerechten met vis en schaaldieren. En we werken met veel groenten.”

 Worstenmachine van ’t nonkeltje
Ik hou van het industriële, maar toch warme aspect van het pand en wilde dat ook behouden in mijn concept. Ik wil mijn gasten laten genieten: van het decor, van de sfeer en uiteraard van mijn gerechten. Als je het restaurant binnenkomt, zie je meteen de marmeren toog en de open keuken. Uit die toog kan je trouwens zelf komen kiezen wat je even later op je bord wil zien liggen, zoals patés en stukken vlees.”

Achter die toog staat ook een mini-beenhouwerij. “Die van Ewald De Keyzer oftewel ‘het nonkeltje’, zoals iedereen in ’t stad hem noemde. Slager Ewald was een begrip in Antwerpen, en hij was ook écht de nonkel van mijn vrouw”, vertelt Bert-Jan. “Hij is intussen overleden, maar zijn materiaal staat hier uitgestald in het restaurant. Zo zullen we de gehaktmolen en de worstenmachine ook echt gebruiken.”

Vedett, Duvel Tripel Hop of een bolleke?
Bij The Butcher’s Son is er ook een uitgebreide bierkaart met Moortgatbieren. Bij die bieren vind je ook uitleg. Geen idee wat te kiezen? Dan is er sommelier Luc. Voordat hij aan de slag ging als maître-sommelier in De Schone van Boskoop, werkte hij als maître-d’hotel in het bekende restaurant Kleine Zavel in Antwerpen. Ervaring genoeg dus.

“Ik zocht én vond bij elk gerecht dat Bert-Jan bereidt, enkele bieren,” aldus Luc. “Daarnaast zijn er ook leuke extraatjes. Zo krijg je bijvoorbeeld bij het gerecht ‘lauwe kalfskop’ een Duvel Mini geserveerd. Drink je liever wijn? Dan krijg je je Duvel mee naar huis. Al wordt het volgens mij sowieso wel een uitdaging om wijn te verkopen in een brouwerij”, lacht de sommelier.

In The Butcher’s Son krijg je kwaliteit en verfijning, maar zowel Luc als Bert-Jan vinden het belangrijk dat het ook betaalbaar blijft. Je vindt er gerechten van 24 euro, maar evengoed van 36 euro.

Bierbrood op de plank  : Kenney Van Hoorick verkoopt zuurdesembrood in The Bakery

Het vak leerde hij bij Domestic, de bakkerij van sterrenrestaurant Dôme, en Yves Guns, grote namen in de bakkerswereld. Maar nu gaat Kenney Van Hoorick zijn eigen weg. Op de site van Brouwerij De Koninck opent hij ‘The Bakery’. In de bakkerstoog: bierbrood, roggedesembrood en steengemalen brood. “Voor mij een gewoon wit gesneden, ga je hier niemand horen vragen”, zegt Kenney.

Kenney is eigenlijk een chef-kok, die zich bij bakkerij Domestic en Yves Guns omgeschoolde tot een echte bakker. “In brood kan ik al mijn creativiteit kwijt, zelfs meer dan in patisserie. Sommigen vinden dat gek, maar dat is het helemaal niet.” Kenney bakt dan ook niet zómaar brood. Hij blijft trouw aan de rijke Franse broodbak-tradities en werkt vooral met zuurdesem, een natuurlijk gist.

Elke week ander brood
Zuurdesembrood maken is een vak op zich en best moeilijk en complex, maar door het trage rijpingsproces is de smaak van het brood veel sterker. En dus beter. Net zoals vroeger.” Niet alleen de smaak is voller, ook de korst is knapperiger, het brood heeft een langere houdbaarheid en het zorgt voor een goede spijsvertering.

Probeer maar eens een bakker te vinden die nog zuurdesembrood maakt op de traditionele manier. Dat is zó zeldzaam geworden. Ik wil dat patroon verbreken en teruggaan naar hoe het vroeger was, door te werken met vloeibare zuurdesem. En om je een idee te geven: een brood met gist maak je in twee uur. Een zuurdesembrood maken kost je dagen”, legt Kenney uit.

Kenney zal trouwens elke week een nieuwe broodsoort op de plank brengen. “Of dat ga ik toch proberen. Als klanten hier wekelijks een brood komen kopen, wil ik dat ze elke week een ander brood mee naar huis kunnen nemen.

De geur van versgebakken brood
Ik zocht al heel lang naar een karaktervol pand voor mijn eigen bakkerij. En hier op de brouwerij heb ik dat gevonden. Bij de inrichting heb ik dat ruwe karakter behouden en met veel natuurlijke elementen gewerkt.”

Er is de winkel, het atelier waar het brood wordt gebakken en de kelder, waar de patisserie gemaakt wordt. In de winkel staat trouwens een kleine oven die ook écht gebruikt zal worden. En zo zal je, als je binnenkomt, meteen het brood kunnen ruiken en beleven. “Ik wil dat mensen zich meteen thuis voelen in de winkel als ze op hun beurt staan te wachten. En de geur van versgebakken brood, daar kan niets tegen op. Heerlijk.

Antwerpen voelt als thuiskomen voor mij. Alles is dichtbij en toch heeft alles en iedereen een eigen identiteit. Ik heb jarenlang in Brussel gewerkt, maar hier op de brouwerij voel ik me pas écht goed.

Adres:

Stadsbrouwerij De Koninck

www.dekoninck.be

Mechelsesteenweg 291

2018 Antwerpen

–        Er is ook een ingang aan Boomgaardstraat 1, Berchem

Openingsuren:

 Stadsbrouwerij De Koninck

Din-Zon 10 tot 18 uur (laatste toegang & ticket om 16.30 uur).

 Only Cheese

Din-Zat : 10 tot 18u30 , Zon : 9-13 uur

JITSK

Din-Zat : 10 tot 18u30 , Zon : 9-13 uur

Butcher’s Store (vanaf 14 juni)

Din-Zat : 10 tot 18u30 , Zon : 9-13 uur

The Bakery (vanaf augustus)

Din – Vrij : 6u30 – 18 uur , Zat : 6u30 – 16u00 , Zon : 6u30 – 15u00

Butcher’s Son (vanaf 13 juni)

Maa-Vrij : 12u00-14u00 en 18u00-21u30

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s