Het eerste bier- en chocoladeboek

Bier en chocolade. Dé producten die België op de wereldkaart plaatsen omwille van hun superieure kwaliteit. Maar bier samen met chocolade of pralines degusteren? Klinkt misschien als keihard vloeken in de kerk, maar… smaakt hemels! Ze kunnen de perfecte vervanger zijn van het klassieke dessert als afsluiter van een etentje met familie of vrienden. In dit boek stellen de auteurs 40 tongstrelende combinaties van bier en pralines voor die samen kunnen gedegusteerd worden. De lijst werd zorgvuldig samengesteld door bierkenner Geroen Vansteenbrugge in samenwerking met Valentino Chocolatier en chocolatier Stijn Vanhoutte. Professor Koen Dewettinck en Claudia Delbaere van ‘Cacaolab’ – een spin-off van de Universiteit Gent – maken de lezer wegwijs in de boeiende en smaakvolle wereld van chocolade. Het boek is een absolute aanrader voor iedere fijnproever die wil experimenteren met bier-en-chocoladecombinaties.

vlnr. Chocolatier Stijn Vanhoutte en z'n vrouw Bee - Claudia Delbaere (Cacaolab Unief Gent) - Geroen Vansteenbrugge (Zytholoog)
vlnr. Chocolatier Stijn Vanhoutte en z’n vrouw Bee – Claudia Delbaere (Cacaolab Unief Gent) – Geroen Vansteenbrugge (Zytholoog)

Wereldwijd associeert men België met de excellente bieren en chocolade. Heel weinig mensen zijn er zich van bewust dat deze twee Belgische delicatessen perfect samengaan en ze gecombineerd een extra smaakdimensie bezorgen. Geroen Vansteenbrugge proefde een paar jaar geleden voor het eerst een donker bier tegelijkertijd met chocoladetruffels. Toen hij later de combinatie nog eens proefde, was hij er echt van overtuigd dat bier en chocolade voor elkaar gemaakt zijn. Samen met de plaatselijke chocolatier Stijn Vanhoutte ontdekte Geroen méér dan 70 goede combinaties, waarvan er 40 worden voorgesteld in dit boek.

Stijn en Geroen gaan samen vaak op stap om overal de bier-met-chocoladeboodschap te brengen. Hieruit is het allereerste bier-en-chocoladeboek ontstaan. Om de lezer de kans te bieden binnen de eigen omgeving geschikte pralines te vinden, werkte Geroen voor dit boek ook samen met Chocolaterie Valentino uit Schepdaal die in alle grote steden een winkelverkooppunt heeft. Sven Deman van Valentino werkte al een paar jaar rond het thema bier en chocolade. In de lente van 2013 zaten Valentino en ‘Brouwerij Anders’ samen met het doel een speciaal bier op punt te stellen dat best kon matchen met chocolade en pralines. ‘Brasser’ was het resultaat.

Het doel van het boek is in eerste instantie de lezer aan de hand van 40 tongstrelende combinaties wegwijs te maken in de matchmogelijkheden die bier en chocolade samen in petto hebben. Daarnaast moet het boek de lezer aanzetten om zelf aan de slag te gaan met deze topproducten. In het eerste deel van het boek kom je meer te weten over de samenstelling van bier, het brouwproces, de verschillende biersoorten, hoe cacaobonen verwerkt worden tot cacao-ingrediënten en hoe pralines gemaakt worden. Het tweede deel beschrijft hoe je het beste bier en chocolade degusteert, al dan niet samen. Daarna worden er 40 topcombinaties voorgesteld. Heel wat van deze combinaties zijn subliem en kunnen het perfecte dessert vormen na een etentje. De keuze van bieren in dit boek werd afgestemd op zowel de doorsneeconsument als op de echte bierliefhebber.

pa5-600x600

Prof. Koen Dewettinck staat aan het hoofd van het Laboratorium voor Levensmiddelentechnologie en –proceskunde van de Universiteit Gent en doet met zijn team al 20 jaar wetenschappelijk onderzoek naar cacao- en chocoladeproducten. Hij richtte samen met Prof. Benedikt Sas eind 2012 de UGent spin-off ‘Cacaolab bvba’ op. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen van nieuwe cacao- en chocoladeproducten op wetenschappelijke basis. Claudia Delbaere werkt er sinds 2013 als Project Manager. Geroen kwam met haar in contact via haar partner en haar broer. Ze woonden namelijk regelmatig bijeenkomsten bij van de ‘Waregemse Bierfanaten’, een lokale Zythosafdeling die Geroen oprichtte. Een paar jaar geleden nodigden ze Geroen uit om een thema-avond rond trappistenbieren te organiseren bij Claudia thuis, in aanwezigheid van familie en vrienden. In de jaren die volgden, nodigde Geroen Claudia af en toe uit om te komen spreken over chocolade op thema-avonden die hij samen met chocolatier Stijn Vanhoutte verzorgde. Een themaboek hieromtrent kon niet uitblijven. Begin 2014 zaten ze allemaal samen voor een eerste redactievergadering. Hoewel Prof. Koen Dewettinck enthousiast was om mee te werken, vond hij de combinatie bier en pralines een beetje vreemd. Tijdens een volgende vergadering bracht Geroen het bier ‘Préaris Quadrupel’ en de praline ‘Noir de Noir’ mee om deze samen te degusteren, en vanaf toen was ook de professor volledig gewonnen voor het concept.

Het boek is te koop via de drankenhandels van Prik en Tik.

Chocolatier Valentino (met meer dan 40 verkooppunten in Vlaanderen).

Cacaolab, Inni Publishers,  & in alle Standaard Boekhandels.

Info : www.bierenchocolade.be

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s