80 ton Limburgse Gorsemkrieken op weg naar brouwerij Liefmans in Oudenaarde

Bij het krieken van de dag is de familie Briffoz al druk bezig in hun Limburgse boomgaard in Gingelom. Want het is zo ver. Dan worden de rijpe, sappige krieken geplukt en klaargemaakt voor hun tocht naar brouwerij Liefmans in Oudenaarde. En de oogst ziet er opvallend goed uit, ondanks het regenweer van de afgelopen maanden. Brouwmeesters Elfried  Anckaert en Marc Coesens gingen al eens op prospectie tussen de kriekenbomen en kunnen niet wachten om de verse lading krieken te proeven.

DSC_4333_liefmans_krieken_072_2000px

In Gingelom zijn ze er klaar voor en ook in Oudenaarde staan ze klaar om de krieken te proeven. Zo’n 80 ton krieken verwachten ze de komende dagen in brouwerij Liefmans. De Gorsemkrieken worden door de familie Briffoz speciaal geteeld voor de brouwerij. “Je vindt ze nérgens anders”, zegt Jos Briffoz. “Wat er dan zo speciaal aan is? Ze zijn zoet én zuur tegelijkertijd. Omdat de Gorsemkriek zuurder is dan andere rassen, geeft ze een typische smaak aan de Liefmansbieren. De brouwerij wil niets anders.” Het familiebedrijf levert dan ook al meer dan 20 jaar exclusief krieken aan Liefmans.  Dat zegt ook brouwer Marc Coesens: “Een goed bier heeft een goede basis nodig. De Gorsemkrieken zijn dus fundamenteel voor ons bier. Ze worden nergens anders geteeld, dat maakt ons bier nog unieker. Door te werken met fantastische lokale producten, blijft Liefmans een op en top Belgisch bier met een fruitige, maar vooral natuurlijke smaak.”
De krieken zien er dit jaar bijzonder goed uit, ondanks de vele regen die ons land te verduren kreeg. “We hebben geluk gehad, want wij zijn gespaard gebleven van hagelbuien. En dat terwijl veel telers uit de streek dat niet kunnen zeggen”, zegt Jos. “Door de zachte winter, bevatten de krieken meer sap, zijn ze zoeter en smaken ze sterker. Nagenoeg perfect.” Elk jaar vindt de kriekenpluk plaats in de maand juli. “We zitten dus goed op schema. De bomen stonden twee weken later dan normaal in bloei, maar ze hebben die achterstand ruimschoots goed gemaakt.”

DSC_4417_liefmans_krieken_030_2000px

 Toch blijft het nog even nagelbijten voor de familie Briffoz. Per dag plukken ze zo’n 30 à 40 ton krieken. “We zijn er dus wel even zoet mee.  Een vergelijking: toen alles nog met de hand gedaan werd, plukte één persoon per dag 150 kilo krieken per dag. Bovendien hebben we 5000 bomen. Gelukkig hebben we vandaag de dag machines om de kriekenbomen te schudden”, lacht Jos. “Maar het zijn lange en vooral spannende dagen. Want er kan en mag absoluut niets mis gaan.” Na de oogst worden de kraakverse krieken naar de brouwerij getransporteerd. Daar staan ze klaar om de krieken over te laden in een ketel en te vermengen met jong en oud bier. Daarna verdwijnen de rode lekkernijen samen met het bier in rijpingstanks, om er 18 maanden tot drie jaar te rijpen. Het resultaat van het fruitige bier proef je dus ten vroegste binnen anderhalf jaar. Nog éven wachten dus, tot 2018.

DSC_4436_liefmans_krieken_040_2000px

 

Meer over Brouwerij Liefmans

De rijke geschiedenis van brouwerij Liefmans gaat terug tot 1679 en kan zich rekenen tot één van de cult brouwerijen in het Belgische bierlandschap. De Liefmansbrouwerij is gelegen aan de oever van de Schelde in Oudenaarde en tot vandaag nog steeds de heimat van de Liefmans bieren. De Liefmans bieren doorgaan een speciaal brouwproces dat heel wat tijd in beslag neemt. Ze krijgen hun typische, unieke smaak door de gemengde gisting in open gistkuipen, door de extra lange lagering (opslag tot maximum drie jaar in gekoelde tanks), door het gebruik van echte Belgische krieken en het meesterlijk vermengen van jong en oud bier. Deze techniek wordt ook gebruikt bij Champagnes. De brouwmeester versnijdt of blendt het bier. Oudere bieren worden vermengd met jonger, frisser en zoeter bier om de smaak te vernieuwen. Deze traditionele werkwijze van de Liefmans Craftblenders zorgt ervoor dat het het bier zo uniek en gegeerd is.

Liefmans Goudenband is één van de meest unieke bieren ter wereld. Het bier wordt gemaakt in open kuipen van gemengde gisting, waarna het 4 tot 12 maanden verder mag rijpen in de kelders. Elke Liefmans is een blend van verschillende jaargangen. Goudenband is een provisie bier, en net zoals de wijnen, wordt die nog beter met de jaren. Dus leg gerust je kelder vol als goede investering.

 Liefmans Kriek-Brut  is een perfecte blend gerijpt voor twee jaar op echte krieken. Kortom: het perfecte huwelijk tussen frisse accenten en de ingetogen zoetzure smaak van krieken. De Kriek-Brut heeft een diepe bruinrode kleur en een verfijnde schuimkraag, met toetsen van hout en amandel.

 Deze gastronomische bieren van Liefmans zijn te verkrijgen in een fles van 75 cl met een papieren wikkel en in 25 cl flesjes

 Ga gerust Chateau Liefmans bezoeken of neem een kijkje op de webshop: www.liefmans.be

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s