BAB MYSTÈRE HERINNERT AAN DE AREND VAN VLAANDEREN

BRUGGE – Deze zomer herlanceren de Brugse Autonome Bierproevers hun populaire bier BAB Mystère, dat een eerbetoon is aan André Demeulemeester.

De BAB Mystère kreeg cartoons van André Demeulemeester als etiketten. (GF
De BAB Mystère kreeg cartoons van André Demeulemeester als etiketten. (GF

Bruggeling André Demeulemeester (1894-1973) was een tijdlang eigenaar van de Verenigde Brouwerijen Aigle Belgica in Brugge. Hij was tevens een gevechtspiloot tijdens WO I, wat hem de bijnaam ‘de Arend van Vlaanderen’ opleverde, omdat hij tal van Duitse militaire vliegtuigen neerschoot. Maar hij was tevens een begenadigd schilder van stadsgezichten, landschappen en portretten én een cartoonist. Er zijn de voorbije jaren meer dan 1.000 spotprenten van Mystère ontdekt. Omwille van de verfransing werd zijn naam uitgesproken als Demeulemystère, vandaar de naam van het bier BAB Mystère Toen Aigle Belgica onder het bewind van de familie Demeulemeester uitpakte met het bier BAB400, verschenen in het Brugsch Handelsblad jarenlang satirische cartoons rond het figuurtje van Sissen BAB, getekend door Dani Dacquin.
BIERFESTIVAL

Het bestuur van de Brugse Autonome Bierproevers met vooraan v.l.n.r. Thom Ramboer en Philip Lavens, en achter hen in dezelfde volgorde Thomas Vandelanotte, Bart (Snorry) Vanneste, Paul Vanneste, Eddy Geysen, Kurt Depaepe en Marc Vandepitte. Tony Dauwens staat niet op de foto. (GF)
Het bestuur van de Brugse Autonome Bierproevers met vooraan v.l.n.r. Thom Ramboer en Philip Lavens, en achter hen in dezelfde volgorde Thomas Vandelanotte, Bart (Snorry) Vanneste, Paul Vanneste, Eddy Geysen, Kurt Depaepe en Marc Vandepitte. Tony Dauwens staat niet op de foto. (GF)

De Brugse Autonome Bierproevers (BAB), die lid zijn van de nationale bierproeversvereniging Zythos, hebben als doelstelling het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur. De vzw BAB is onder meer de organisator van het jaarlijks Bierfestival in Brugge, maar biedt aan elf Brugse kroegen zes keer per jaar ook en bier van de maand aan, na evaluatie door een BAB werkgroep. Het gaat om brasserie Lilaloe, Cambrinus, ‘t Lindenhof, Extra Time in Bloso, Parazzar, ‘t Poatersgat, bistro Den Amand, café Rose Red, baristro Le Staff, leescafé Daverlo en de museumherberg De Zwarte Kat. Sinds kort is café Sint-Elooi in Loppem er bij gekomen als twaalfde kroeg. Eerder al liet de vzw BAB de BAB401 brouwen en nu herlanceert deze Brugse vereniging de BAB Mystère, met als etiketten cartoons van André Demeulemeester. Op die manier vinden kunst en gastronomie elkaar op en in flessen bier.
VIER MOUTSOORTEN

BAB Mystère wordt gebrouwen bij brouwerij Strubbe in Ichtegem, in de voormalige brouwketel van brouwerij Aigle Belgica, de alom bekende maar in de jaren ‘70 verdwenen Brugse brouwerij. Voor de kenners, dit Brugse bier is gebrouwen met vier moutsoorten : 70% pilsmout, 15% munichmout, 8% pale ale mout en 2% biscuitmout. De BAB Mystière is een amberkleurig bier van hoge gisting met hergisting op de fles met toevoeging van witte en donkere kandijsuiker. Tijdens het brouwproces worden de Belgische Styrian Golding en Hallertau Herzbrucker hop gebruikt. De laatste week van lagering is er een dry hopping met Cascade, Nelson Sauvin en Amarillo. Het bier heeft een alcoholvolume van 7,4% en wordt aangeboden in flessen van 33 en 75 cl. (SVK)

babpub
Info : http://www.babvzw.been www.brugsbierfestival.be

Bron : Brugsch Handelsblad

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s