Brugs Bierfestival keert terug naar het Belfort

BRUGGE – Het Brugs Bierfestival keert voor de tiende editie terug naar zijn roots: de stadshallen onder het Belfort. Maar omdat die locatie in het verleden al te klein geworden was voor het populaire festival, komt er ook een gigantische tent op de Markt. “Zo kunnen we terugkeren naar onze roots én comfort aanbieden”, halen de Brugse Autonome Bierproevers (BAB) opgelucht adem.

belfort-1

De organisatoren van het Brugs Bierfestival zaten na de laatste editie met hun handen in het haar. Omdat de beurshal eind dit jaar wordt afgebroken, had de bierbeurs geen locatie meer voor zijn tiende editie op 4 en 5 februari 2017. En veel alternatieven voor een evenement dat bijna 20.000 bezoekers trekt, zijn er niet in Brugge.

DEURCENTIMETERS

“Het grote probleem in onze zoektocht was dat veel Brugse locaties uit de boot vielen omdat ze te weinig in- en uitgangen hebben”, vertelt Marc Vandepitte, voorzitter van de Brugse Autonome Bierproevers (BAB). “De veiligheidsregel is: per bezoeker moet je één vierkante centimeter deur hebben. Locaties zoals het Oud Sint-Jan zijn daarin helaas te beperkt.

Als back-up hadden we de bottelarij van De Halve Maan langs het Waggelwater. Xavier Vanneste wilde die vrijmaken voor ons, maar we prefereerden toch een locatie in de binnenstad.” In samenspraak met het stadsbestuur – dat na het verlies van de Ronde van Vlaanderen niet nog een topevenement wilde zien verhuizen – werd een oplossing gevonden: terug naar de stadshallen, met een grote kadertent op de Markt. “Op die manier konden we voor ons tienjarig bestaan terugkeren naar de plaats waar het voor ons allemaal begonnen is.”

KILTE

Het Brugs Bierfestival moest in 2014 met veel spijt in het hart de stadshallen verlaten omdat het evenement daar uit zijn voegen barstte. “In geen tijd waren we gegroeid naar meer dan 10.000 bezoekers, waardoor de bezoekers als haringen in een ton zaten”, gaat Marc Vandepitte verder. “We móésten uitwijken. De warmte van de prachtige middeleeuwse hallen hebben we moeten inruilen voor de kilte van de Beurshalle. Maar dankzij een mooie aankleding hebben we van die versleten hal toch nog iets aangenaams kunnen maken en zijn we verder kunnen groeien naar intussen bijna 20.000 bezoekers. Dankzij de tent op de Markt slaan we twee vliegen in één klap: we kunnen terugkeren naar de roots én de bezoekers en standhouders weer het nodige comfort aanbieden.”

UITDAGING

Aan de succesformule wordt er amper gesleuteld. “Er zullen opnieuw een 70-tal brouwerijen meer dan 300 bieren voorstellen. Wel zullen tal van brouwerijen, waaronder ook de hele grote, met primeurs uitpakken naar aanleiding van onze verjaardag. Dat ze hun nieuws opsparen voor ons evenement, maakt ons heel trots.” Voor de organisatie wordt de verhuis alvast een hele uitdaging. “Alle brouwerijen moeten elektriciteit en aan- en afvoer hebben. Gelukkig zullen we hierbij kunnen rekenen op de steun van de stad. Er is weer een evenement in de hart van de stad, niet onbelangrijk in deze moeilijke toeristische tijden.”

Om hun tiende verjaardag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, pakken de Brugse Autonome Bierproefers – in samenwerking met de dienst Lokale Economie van de stad – op 25 oktober uit met een heuse kroegentocht in Brugge. “Als ‘Brugge Klinkt’ schrijven we momenteel alle cafés in het centrum aan met de vraag om mee hun schouders te zetten onder dit initiatief”, vertelt Marc Vandepitte. “Concreet vragen was de Brugse cafés om die dag een gelegenheidsbiertje of een zogenaamde ‘keuze van de patron’ op de kaart te zetten én voor live muziek in hun café te zorgen. Wij zorgen dan voor een wandel- en fietsparcours, waarbij de Bruggelingen en toeristen worden geleid naar alle deelnemende cafés. Met dit initiatief hopen we meteen ook de horeca een duwtje in de rug te kunnen geven.”

Bron : Brugsch Handelsblad 12 augstus – DOOR OLIVIER NEESE

 

Advertenties

Een gedachte over “Brugs Bierfestival keert terug naar het Belfort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s