Het land van de hop

AFFLIGEM • Het hernieuwde succes van streekbieren en artisanale brouwsels brengt een ander succes met zich mee: de vraag naar binnenlandse hop was nooit zo groot. Daar profiteert ook de voortuin van het Pajottenland van, ook wel het land van de hop genoemd. Van 28 augustus tot 25 september worden er heel wat activiteiten over hop en bier georganiseerd.

landvanhop-1

De hopmaand wordt toepasselijk (H)op Smaak gedoopt. In de gemeenten Affligem, Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Opwijk en een stuk van Aalst in Oost-Vlaanderen staan de velden weer vol met hop.

“De traditie van de hopcultuur bestaat hier al sinds de veertiende eeuw”, zegt Monique Swinnen (CD&V), gedeputeerde voor toerisme, streekproducten en land- en tuinbouw. “Men ontdekte toen al dat bier beter bewaard kon worden door toevoeging van hop. Dankzij de vruchtbare leemgronden in deze streek bloeit de hop hier weelderig.” Als de hop plukrijp is, verspreidt ze een zachte typische geur. De  plukperiode gaat gepaard met vrolijke feesten.

FEESTELIJKE HOPPLUK
De aftrap wordt op 28 augustus gegeven in Londerzeel met de feestelijke hoppluk. Het afsluitende feest vindt plaats op 25 september met een hopfeest in Opwijk. “Tijdens deze hopmaand kan je kennis maken met de beruchte hopduvel. Er zijn hopfietstochten. Je kan de hopbellen voelen en ruiken tijdens een wandeling tussen de hoge hopranken. Je kan de strijd aangaan tijdens de hopplukwedstrijden, meedoen aan de dorpsfeesten of geniet van lekkere arrangementen en heerlijke bierproeverijen”, aldus nog Swinnen.

• Info: www.verliefdopvlaamsbrabant.be/hop

Bron : De Streekkrant Leuven 24 augustus (maf/foto Toerisme Vlaams-Brabant)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s