“Straf bier voor straffe kerel”

DENTERGEM/WONTERGEM – Dit jaar vierde Wontergem de negentigste verjaardag van Lucien Buysses overwinning tijdens de Ronde van Frankrijk van 1926. Wij spraken met Lieven Tack en Dirk Vermeirsch, die samen het gepersonaliseerde Buysse Bierke aan de man brengen.

Lieven Tack en Dirk Vermeirsch brouwen het Buysse Bierke, een bier ter ere van Tour-legende Lucien Buysse. (Foto LM)
Lieven Tack en Dirk Vermeirsch brouwen het Buysse Bierke, een bier ter ere van Tour-legende Lucien Buysse. (Foto LM)

Wontergemnaar Lucien Buysse behaalde in 1926 een uitzonderlijke koersoverwinning. Met twee versnellingen won hij de langste en de moeilijkste editie uit de Tour-geschiedenis. Een record dat vandaag nog altijd op zijn naam staat. Zowel ex-Dentergemnaar Lieven Tack (51) als Dirk Vermeirsch (55) hebben een unieke band met die roemrijke coureur. “Ik ben zelf lid van het comité Lucien Buysse. Aangezien het exact 90 jaar geleden is dat Buysse de Tour de France won, besloten we hem in onze gemeente te huldigen met een eigen gedenkplaat en straatnaam”, vertelt Lieven. Ook Dirk heeft een bijzondere affiniteit met de Wontergemse Tourwinnaar: “Mijn grootvader was de verzorger van Buysse. Het zal dus waarschijnlijk al in mijn genen zitten.

Daarnaast heb ik ooit de belofte gemaakt dat ik alle bergen zou beklimmen die Buysse destijds opreed. Ik hield voet bij stuk en dus hebben we dat parcours drie jaar lang met een groep deelnemers afgelegd.” Om de trots voor de wielrenner extra luister bij te zetten, ontwikkelden Lieven en Dirk het Buysse Bierke. “Dat leek ons wel een leuk en origineel idee. Het is een straf bierke voor een ontzettend straffe kerel. De amberkleur die de drank heeft, is trouwens een verwijzing naar de roestkleurige fiets van Buysse.”

UNIEKE GELEGENHEID

Het Wontergemse gerstenat zelf wordt gebrouwen in de Gottemse huisbrouwerij Sint-Canarus. “Volgens dokter Canarus is het Buysse Bierke het beste product dat hij tot op vandaag brouwt”, glundert Dirk. Uit het feit dat de productie al verdubbeld is, blijkt dat het bier duidelijk gesmaakt wordt. Vandaag kunnen bierliefhebbers terecht in enkele lokale supermarkten. Daarnaast promoten Dirk en Lieven het Buysse Bierke ook op tal van evenementen zodat iedereen kan delen in de Wontergemse trots. En er is meer! “In 2026 vieren we het eeuwfeest van Buysse zijn Touroverwinning. Bovendien is het dan ook de vijftigste verjaardag van Lucien Van Impe zijn zege in de moeder aller koersen. Het zou mooi zijn als de Tour de France dan via Wontergem en Erpe-Mere passeert. We hebben de organisatie al benaderd dus hopelijk wordt onze droom werkelijkheid. Voor België zou het alleszins een heel unieke gelegenheid zijn”, besluit Lieven. (LM)

Bron : Het Wekelijks Nieuws Gaver 21 oktober

Advertenties

Een gedachte over ““Straf bier voor straffe kerel”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s