Fietsen tussen en proeven in 200 vlaamse cafés

Vorige week was brouwerij Van den Bossche in Sint-Lievens-Esse het  toneel voor de voorstelling van het nieuwe boek van biermadam Sofie Van Rafelghem.

Vanaf het moment dat je door de poort de brouwerijkoer opwandelt voel je de authentieke sfeer van deze brouwerij. En wanneer je dan de deur van de brouwerij opent waan je je helemaal in het begin van de jaren 1900. Maar in deze brouwketels worden nog de varianten van Pater Lieven en Buffalo gebrouwen. En ware kunst.

dsc_0213

dsc_0216

dsc_0220 dsc_0209 dsc_0208 dsc_0207 dsc_0206

Boven in het proeflokaal werden de tientallen familieleden, collega’s en biervrienden ontvangen door zaakvoerder Bruno Van den Bossche die ons Buffalo Bitter, Pater Lieven Blond en Kerstmis Pieter liet proeven.  Vooral de Kerstmis Pater, donkerbruin bier met geur van chocolade, viel bij de genodigden in de smaak.

dsc_0255

assortiment bieren brouwerij Vandenbossche
assortiment bieren brouwerij Vandenbossche
Pater Lieven Kerst Pater, ideaal moment om de fles te ontkronen
Pater Lieven Kerst Pater, ideaal moment om de fles te ontkronen
Nog bekend volk ...
Nog bekend volk …

dsc_0230

Terug naar de feit waarvoor we allemaal naar Sint-Lievens-Esse afgezakt waren  : voorstelling van het boek “Op café in Vlaanderen : 200 topadressen”.

Door haar (buitenlandse) ervaring is Sofie er rotsvast van overtuigd dat Vlaanderen (en België) één van de mooiste bier- en caféculturen ter wereld heeft. Het was dan ook niet makkelijk om de voorselectie van 450 cafés te reduceren tot de 200 die in het boek beschreven zijn. Sofie krijgt vaak de mogelijkheid om een boek over bieren en brouwerijen te schrijven maar houdt vaak de boot af. Maar waarom dan wel dit boek ? “Ik maak bewuste keuzes over welke boeken ik schrijf. Ondanks het feit dat we immens veel goede bieren, brouwerijen en cafés hebben zijn er nog veel onbekend voor ons en die moeten we nog ontdekken.  Dit boek is een inspiratiegids, een doe-boek : ontdek het bier, ontdek de streek.” start Sofie haar welkomwoord.

Vlaams Minister van Toerisme Ben Weyts grapt onmiddellijk dat het schrijven van een boek normaal bloed, zweed en tranen kost maar dat we bij dit boek totaal geen medelijden moeten hebben met de auteurs : ze zijn maar liefst 450 keer op café mogen/moeten gaan.

Auteur Knooppunterbox Patrick Cornillie, Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts, Sofie Van Rafelghem, Culinair Ambassadeur van Horeca Vlaanderen Hililaire Spreuwers, moderator uitgeverij Lannoo en auteur Knooppunterbox Ward van Loock
Auteur Knooppunterbox Patrick Cornillie, Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts, Sofie Van Rafelghem, Culinair Ambassadeur van Horeca Vlaanderen Hililaire Spreuwers, moderator uitgeverij Lannoo en auteur Knooppunterbox Ward van Loock

Ben Weyts vindt in dit boek vooral de toenadering tot het toerisme belangrijk en dit wordt verbonden tot wat we zo belangrijk vinden in Vlaanderen : eten en drinken. “De baseline van het toeristisch beleid is dan ook “Vlaams vakmanschap, dat is genieten aan elke tafel en aan elke toog. We produceren wel niet alle ingrediënten zelf, o.a. hop,  maar door ons vakmanschap zijn wij in staat om  de beste producten nog iets beter te maken. Wij zijn niet het land van de chocolade maar wel van de chocolatiers. We kunnen ook genieten in alle lagen van het culinair aanbod, van foodtrucks over de betere brasserie tot de toprestaurants. Maar het verhaal gaat ook over de toog en ook hier gaat het  over vakmanschap. De cafés die erin slagen om dat vakmanschap toe te passen door een schitterende bierkaart te presenteren ,professioneel bier te schenken, een huis van warmte te maken, die zullen een toekomst hebben in een dalende cafémarkt. Ik ben hier niet alleen omdat dit een fantastisch werkstuk is voor de toerist en iedereen die houdt van cafés maar vooral een inspiratiebron is voor de hele cafésector want dit is een bundeling van vakmanschap aan elke toog”.

Na de toespraken mochten we genieten van de lokale hapjes van Vlapas, streekproducten uit de Vlaamse Ardennen. En Sofie zou Sofie niet zijn mocht ze de lekkere hapjes niet pairen met het passende bier Van den Bossche-assortiment. De reeds vernoemde Kertmis Pater paste perfect bij de patée.

David Le Roy : echtgenoot, steun en toeverlaat en zelfs garçon van Sofie
David Le Roy : echtgenoot, steun en toeverlaat en zelfs garçon van Sofie

Het boek is een fotovullend overzicht van de 200 beste cafés in vlaanderen, volgens het team van Sofie Van Rafelghem. Bij ieder café wordt ook verwezen naar een bier op de kaart van dat café en een toeristische bezienswaardigheid uit de regio.

cover van het boek
cover van het boek

Waarom gebruik ik dan de titel “Fietsen tussen en proeven in 200 vlaamse cafés” ? Fietsauteurs/bierliefhebbers Patrick Cornillie en Ward Van Loock stippelden voor deze box 40 unieke fietsroutes uit langs de leukste cafés van Vlaanderen. Deze box is aanvullend op het boek verkrijgbaar.

Sorry Sofie maar ondanks dat je zei dat het geen salonboek is,  ligt het bij mij toch op de salontafel … maar het is om vrienden en kennissen te inspireren over het mooie café- en bieraanbod in Vlaanderen.

Meer info :

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s