Brouwerij Strubbe wordt BFB

In 1830 ruilde Carolus Strubbe zijn thuisstad Tielt in voor Ichtegem. Tijdens de zomer werkte hij op het veld, ’s winters vond je hem als brouwer op de moutvloer. Vandaag, zeven generaties later, staan de Strubbes nog altijd stevig aan het roer van hun brouwerij. Als familiale brouwerij maken zij sinds kort ook officieel deel uit van de vereniging Belgian Family Brewers.

Burgemeester van Ichtegem Karl Bonny, Xavier Vanneste van brouwerij De Halve Maan, Stefan Strubbe, zoon van Marc Strubbe, Marc Strubbe, Philippe Moortgat van Brouwerij Duvel-Moortgat, Alain De Laet van brouwerij Huyghe en Bert De Brabandere van de gelijknamige brouwerij
Burgemeester van Ichtegem Karl Bonny, Xavier Vanneste van brouwerij De Halve Maan, Stefan Strubbe, Pascal Strubbe, Marc Strubbe, Philippe Moortgat van Brouwerij Duvel-Moortgat, Alain De Laet van brouwerij Huyghe en Bert De Brabandere van de gelijknamige brouwerij

Authenticiteit en vakmanschap

Belgian Family Brewers, kortweg BFB, groepeert twintig onafhankelijke familiebrouwerijen. De leden vertegenwoordigen samen meer dan 3500 jaar ervaring in het brouwen van bier.  ‘Brouwen is een ambacht dat al eeuwenlang van vader op zoon wordt doorgegeven, ook binnen onze familie.’ licht Marc Strubbe toe. ‘De authentieke Belgische bieren die door deze families worden gebrouwen verdienen een erkenning. Het label van Belgian Family Brewers geeft de consument de nodige zekerheid omtrent de herkomst en de ambachtelijke productie van de bieren. Wij zijn dan ook bijzonder fier dat wij ons lid van de vereniging mogen noemen.’

Voorzitter van de Belgian Family Brewers Philippe Moortgat
Voorzitter van de Belgian Family Brewers Philippe Moortgat
Philippe Moortgat, voorzitter van de Belgian Family Brewers overhandigt de oorkonde aan Marc Strubbe
Philippe Moortgat, voorzitter van de Belgian Family Brewers overhandigt de oorkonde aan Marc Strubbe
De fier zaakvoerder
De fier zaakvoerder

Pioniers inzake speciaalbier

Speciaalbier wordt vandaag over de ganse wereld gebrouwen, maar veel bierstijlen vinden hun oorsprong bij de familiale Belgische brouwerijen. De leden van Belgian Family Brewers liggen mee aan de basis van talrijke bierstijlen. Denk bijvoorbeeld aan de oud bruine of saison bieren. Deze bieren zijn nu opnieuw in opmars, maar vormen het resultaat van een zorgvuldig bewaarde traditie, die in sommige gevallen zelfs bijna verloren is gegaan. De kennis en het vakmanschap die doorgeven worden van generatie op generatie vormen met andere woorden de basis van onze unieke Belgische biercultuur.

Pascal Strubbe bedient de burgemeester
Pascal Strubbe bedient de burgemeester

Ichtegems bier  

In totaal dragen 150 bieren het BFB-label. De consument zal het authenticiteitslabel van Belgian Family Brewers vanaf nu ook op vier bieren van Brouwerij Strubbe kunnen terugvinden. De bekende Keyte bieren vinden hun oorsprong in de herdenking van het Beleg van Oostende. Beide varianten, de Keyte Oostendse Tripel en Keyte Dobbel Tripel, krijgen het BFB-label. Ook Ichtegem’s Oud Bruin, een West-Vlaams roodbruin bier van hoge gisting, is vanaf nu een erkend BFB-bier, net als de variant Ichtegem’s Grand Cru. Dit laatste bier werd gelanceerd in 2006 naar aanleiding van de 175ste verjaardag van de brouwerij en wordt gedurende 18 maanden op eikenhouten vaten gerijpt.

dsc_0037

Marc Strubbe vertelt : “Wij brouwen ook voor andere (buitenlandse) partners maar op die bieren zal het BFB-label niet komen, enkel op onze eigen creaties. Onze brouwerij brouwt momenteel ongeveer 18.000 HL waarvan pils het grootse volume is. Ik wil wel niet meedoen aan de off-taste van pils, het oppervlakkige aan de pils die geproduceerd wordt met een smaak die iedereen ok vindt.

Marc Strubbe in constructief gesprek met Annelies Geneyn van het persbureau Final Draft
Marc Strubbe in constructief gesprek met Annelies Geneyn van het persbureau Final Draft

De grootste groeier zijn de bio-bieren (nu ongeveer 10% van de productie), waarvan van wij en nog 3 andere Belgische collega’s de licentie hebben om deze bier te mogen brouwen. 2 van de 4 basisgrondstoffen zijn al bio (water en gist) en de andere 2 (hop en gerst) worden biologisch geteeld, zonder pesticiden. Voor de bio-bieren hebben we eigenlijk maar enkele klanten : groothandel BioFresh uit Gavere (3 bieren : biologische tripel, bruine en pils) en een glutenvrije biopils voor BioPlanet. De kunst is om deze pils te maken zodat er geen smaakverschil is met een originele pils.

Om mee te kunnen met de markt moeten wij ook investeren in ons machinepark en om dit te laten renderen brouwen we bieren voor andere brouwerijen : Belgoo, de tafelbieren van brouwerij Callewaert uit Zwevezele, Oud-Zottegemse van brouwerij Crombez en een Franse brouwerij. Momenteel brouwen we tegen de 20 unieke bieren, waarvan de helft onder Strubbevlag. 40 % van de productie gaat buiten de landsgrenzen. Het percentage in eigen land gaat achteruit omdat we in tegenstelling tot 20 jaar 120 l bier per hoofd per jaar dronken, en nu ongeveer 70 l.

dsc_0035

Keyte en Ichtegems Grand Cru blijven onze populaire bieren.  Voor dit laatste bier komen volgende week 2 nieuwe houten foeders van 7500 l aan.

dsc_0038

Wij zijn nog steeds een familiebedrijf met m’n neef Stefan en mezelf als zaakvoerders. M’n zoon Pascal, eigenlijk een piloot, werkt ook al parttime in de brouwerij en is van plan hier te landen.

De verkoop van de roodbruine bieren kent een negatieve trend, vooral in eigen land. Het hangt erg af van streek tot streek : bvb Duitsers vinden de Ichtegems Grand Cru een “productiefout” maar in de USA wordt dit enorm gesmaakt. Ook de export naar Japan, China en Zuid-Amerika begint te groeien. Maar ons doel is dit soort bier terug in het glas van de Belg te krijgen.

dsc_0003

Om in aanmerking te komen voor het BFB-label, moet een bier effectief in België gebrouwen worden door een onafhankelijke familiebrouwerij waar men sinds 50 jaren ononderbroken brouwt. Door de toetreding van Brouwerij Strubbe staat de teller met het aantal leden op twintig. Brouwerij Bosteels en Palm Belgian Craft Brewers voldoen sinds 2016 namelijk niet meer aan de voorwaarden en maken bijgevolg geen deel meer uit van Belgian Family Brewers. Een overzicht van alle BFB-bieren en meer informatie over de Belgian Family Brewers kan je nalezen op www.belgianfamilybrewers.be.

dsc_0001

dsc_0027

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s