Mint the Chocolate: bier met chocolade en munt

In Stadsbrouwerij De Koninck inspireren stielmannen elkaar volop. Zo ging het ook met chocolatier Jitsk en brouwmeester Sven. Na het spuien van hun wildste ideeën, werd een nieuw brouwexperiment geboren. Het resultaat is testbrouwsel 06: Mint the Chocolate, bier met chocolade uit Venezuela en munt uit Kenia. Zet een chocolatier en een brouwer samen en ze smeden de gekste plannen. Bier met chocolade? En munt? Maar het werkt. De twee bleken prima bondgenoten, zowel de brouwer en de chocolatier àls cacao en munt.

Al vroeg in het brouwproces kwam Jitsk op de proppen met cacao uit Rio Caribe in Venezuela. Hij voegde eerst husks toe in de kookketel: het smaakvolle omhulsel van de cacaobonen dat ontstaat wanneer de pulp tussen de bonen loskomt tijdens het roosteren van de cacao. Vanille zorgt ervoor dat de smaak van de cacao geaccentueerd wordt, maar proef je niet echt in het eindresultaat.

dekoninck_mintthechocolate

Na een gistingsproces onder het vakkundige toezicht van Sven, werd het prille brouwsel gekoeld van 26° naar 0°. Het moment suprême: tijd om de smaak definitief te creëren in de hopgun. Jitsk voegde nibs toe: fijne stukjes van de cacaoboon zelf, gemalen en geroosterd. Om het aroma van deze nibs op te wekken, lagen ze eerst nog een tijdje in wodka. Vervolgens sleepten Sven en zijn brouwers ook nog eens tientallen kilo’s verse muntblaadjes aan.

Cacao en munt blijken een geweldige combinatie. Het resultaat is een donker bier, met unieke smaakaccenten: bitterzoet, verfrissend én op basis van natuurlijke ingrediënten. Kortom: Mint the Chocolate.

Bierstijl: Chocolate Special Porter
Hop: Saaz-Saaz en Sladek
Kruid: Cacaobonen uit Rio Caribe en munt
Mout: geroosterde en donkere mouten
Uitzicht: donker als fondantchocolade met een romige schuimkraag
Aroma: Rijke toetsen van cacao en een frisse toets van munt
Smaak: Volmondig en bitterzoet als chocolade, met een verrassend frisse afdronk
Alcohol: 7,1%

Mint the Chocolate is verkrijgbaar in Stadsbrouwerij De Koninck – je kan er je De Koninck growler (hervulbare meeneemfles) laten afvullen in de shop of het testbrouwsel proeven in de bar – en in verschillende Belgische en Nederlandse cafés.

Een (lege) De Koninck Growler kost 9,95 euro. De fles (her)vullen met een De Koninck craft bier kost 9 euro.

De Koninck Late Night

De brouwerijtour en de shop zijn dagelijks open (behalve op maandag) van 10 tot 18 uur. Vanaf maart is de brouwerij elke eerste zaterdag van de maand open tot 23u, zo kan je éxtra lang rondwandelen tijdens de tour, genieten van een bolleke óf het nieuwste testbrouwsel proeven in de bar. Vanaf de zomer is de brouwerij élke zaterdag langer open. Iets om naar uit te kijken!

Meer over Stadsbrouwerij De Koninck :

Van de inspirerende omgeving rond de brouwerij met onder meer Velodome,  De Hand en De Pelgrim tot in het hart van de stadsbrouwerij, kan je uitgebreid kennis maken met het icoon van de stad Antwerpen in al haar facetten, ook de culinaire geneugten want op de site van De Koninck wordt niet alleen bier gebrouwen, het is een interessante en inspirerende ontmoetingsplek voor Antwerpse smaakmakers.

Kaasaffineurs Van Tricht rijpen er als enkele jaren hun kazen maar sinds kort is er ook een kaaswinkel. Chocolatier JITSK maakt er zijn zoete creaties, maar ook culinaire fotograaf en uitgever Tony Le Duc  huist er en slagers De Laet & Van Haver heb er hun eigen atelier “The Butcher’s Store”. In de ruimte van de slagerij opende het duo chef-kok Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens van De Schone van Boskoop hun eigen restaurant “The Butcher’s Son”. Sinds oktober 2016 zorgt Kenney voor de heerlijkste zuurdesemborden in The Bakery.  Op het dak van de brouwerij opende in november een waanzinnig BBQ restaurant “Black Smoke” met bar onder leiding van BBQ wereldkampioen Jord Althuizen. Dit voorjaar openen ze ook nog de rooftopbar.

Maar er is méér. Biologische groenteboeren Ole Deschout en Maaike Mussche van Onslogischvoedsel brengen binnenkort tweemaal per week hun oogst vanop het platteland naar de stad. Je koopt jaarlijks een ‘oogstaandeel’ en dan krijg je gedurende het hele seizoen, van april tot december jouw wekelijkse aandeel van de oogst in de vorm van een groentepakket. Óf je kan ook gewoon langskomen op de brouwerij voor de ‘oogst van de week’. Vanaf april kan je Ole en Maaike op dinsdag en donderdag terugvinden bij De Koninck. Meer info vind je op http://www.onslogischvoedsel.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s