Kasteel d’Ursel restaureert schildersatelier met uniek bier

Kasteel d’Ursel in Hingene gaat het komende jaar het voormalige schildersatelier van hertogin Antonine de Mun omtoveren tot een unieke vakantiewoning. Om de afwerking en de inrichting te bekostigen brouwde het kasteel samen met brouwerij Den Triest twee streekbieren: de Cuvée Antonine Bruin en de Cuvée Antonine Blond.

Het atelier van Antonine

De naam Cuvée Antonine past perfect bij de uitstraling van het kasteel en verwijst naar hertogin Antonine de Mun (1849–1931), wiens schildersatelier gerestaureerd wordt.

In 1994 verwerft de provincie Antwerpen het oude hertogelijke domein. De eerste aandacht gaat naar het herstel van het kasteel en het park, maar in 2018 krijgt ook het atelier een nieuw leven als stijlvolle vakantiewoning. Het souterrain en de zolder zullen plaats bieden aan drie slaapkamers met bijbehorende badkamers. In het voormalige atelier op de bel-etage komen een open keuken en een salon met uitzicht op het park.

“Voor deze vakantiewoning inspireerden we ons op gelijkaardige ideeën uit Frankrijk en Engeland waar men al langer overnachtingen op historische landerijen en kastelen aanbiedt”, zegt Luk Lemmens gedeputeerde voor Erfgoed. “Het is een ambitieus project, dat een grote meerwaarde zal betekenen voor het toerisme in de regio. Omdat we de lat hoog leggen, voorziet de provincie Antwerpen 425.000 euro voor de restauratie en de renovatie van het schildersatelier. Om de afwerking en de inrichting te bekostigen brengen we nu dit unieke bier op de markt. We willen rond Pasen van dit jaar van start kunnen gaan met de werken. Tegen de zomer van 2018 willen we de eerste gasten verwelkomen.”

Luk Lemmens (gedeputeerde voor Erfgoed), Koen De Vlieger (directeur kasteel d’Ursel), Marc Struyf (brouwerij Den Triest) en Sofie Vanrafelghem (Master Beer Sommelier) voor het schildersatelier in het park van kasteel d’Ursel.
Cuvée Antonine

 “Eigenlijk heeft het nog lang geduurd voordat we ons eigen kasteelbier lanceerden.”, zegt Koen De Vlieger, directeur van het kasteel. “We zitten immers aan de bron. Naast haar halftijdse job in het kasteel helpt collega Nicole Horrevorst in Den Triest, de artisanale brouwerij annex café van haar echtgenoot Marc Struyf in Kapelle-op-den-Bos. Hij viel al regelmatig in de prijzen: beste bier op het Brugs Bierfestival in 2013, beste champagnebier op de Brussels Beer Challenge (2013 en 2014) en beste bier tijdens het Zythos Bierfestival (2015).”

Ik ben blij dat we nu ook twee bieren voor het kasteel mogen brouwen.”, vervolgt Marc Struyf. “Onze eerste bekommernis was het maken van twee unieke bieren, bieren die niemand anders kan aanbieden. Hoe konden we dat beter doen dan door te werken met ingrediënten uit het kasteeldomein? Sinds vorig jaar staan er bijenkasten in het park. Hun zomerhoning heb ik toegevoegd aan een blonde tripel. Die toets van honing maakt hem maar een klein beetje zoeter, want het was natuurlijk niet de bedoeling om een echt honingbier te brouwen. Verder heb ik gewerkt met verschillende mouten en fruitige Amerikaanse hop. De bruine dubbel heeft gerijpt op eiken schilfers: bij dunningswerken in het park zijn er dikke takken versnipperd en die zorgen voor een uitzonderlijke toets van eik.”

 Master Beer Sommelier Sofie Vanrafelghem proefde beide bieren: “Deze frisfruitige blondine heeft een erg rond en volmondig karakter met mooie aroma’s van perzik, abrikoos en bloemen. De honing uit het kasteeldomein komt subtiel naar voren in de smaak. Het bier heeft flink wat body. Zonder te zoet te worden, blijft het perfect in balans met het fijne bittertje waar deze cuvée mee afrondt.”

“Bij Cuvée Antonine Bruin komen de aroma’s van koffie en chocolade – afkomstig van de mout –  je meteen tegemoet. Ze zetten zich krachtig door in de volle smaak van deze cuvée. Daarna duikt ook een mooie houttoets op, dankzij de eikenschilfers uit het kasteeldomein waarop het bier gerijpt is. In evenwicht met het zoetfruitige van de gist krijg je een elegante brunette in je glas.”

PRAKTISCH

Cuvée Antonine Blond en Cuvée Antonine Bruin zijn afzonderlijk verkrijgbaar in flessen van 75 cl (10 euro per fles). Samen met een gepersonaliseerd glas passen ze ook in een mooie cadeauverpakking (27,50 euro). Er hoort een boekje bij met het hele verhaal van Antonine, haar atelier en haar Cuvée. Maar dat is nog niet alles. In elke cadeauverpakking vind je een nummer waarmee je kans maakt op een uitzonderlijk voorrecht: het jus primae noctis. Letterlijk betekent dat het ‘recht van de eerste nacht’ en het is geïnspireerd op het vermeende middeleeuwse recht van de dorpsheer om de maagdelijkheid te nemen van de dochters van zijn lijfeigenen, aan de vooravond van hun huwelijk. Historisch gezien is dat gelukkig een mythe die in latere eeuwen is verzonnen om de middeleeuwen extra duister te maken.

Maar ons ‘recht van de eerste nacht’ bestaat wel echt. Op zondag 14 januari 2018 om 11 uur loten we uit alle nummers een winnaar, exact 139 jaar nadat het atelier op 14 januari 1879 werd opgeleverd. De winnaar mag met een gezelschap van acht personen helemaal gratis het allereerste weekend komen doorbrengen in Het Atelier van Antonine.

Wie voor 10 maart een cadeauverpakking reserveert, betaalt slechts 25 euro in plaats van 27,50 euro. Tijdens onze proefdagen op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 maart 2017 (telkens van 11 tot 18 uur) kan iedereen de bestelling komen ophalen in het kasteel.

Uiteraard zullen we het bier ook schenken tijdens de verschillende andere gelegenheden in de loop van het jaar, zoals het bloemenevenement ‘Fleurs des Dames’ of de tentoonstelling ‘The Beauty of the Beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters’.

RAKTISCHE INFO PROEFDAGEN
Wanneer:
Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 maart, telkens van 11 tot 18 uurWaar:
Kasteel d’Ursel , W. d’Urselstraat 9, 2880 HingeneMeer info:
www.kasteeldursel.be of info@kasteeldursel.be

 

Disclaimer: Op deze e-mail is de wet van 13 juni 2005 over het vertrouwelijke karakter van elektronische communicatie van toepassing. De tekst van het relevante artikel 124 kun je op onze website consulteren.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s