Nieuwe beiaard in Sint-Pieterskerk Puurs met originele Duvel klok

Het Duvellied van Daan weerklinkt op  verschillende Vlaamse beiaarden op 21 mei

PUURS | De ‘kathedraal van Klein-Brabant’ oftewel de Sint-Pieterskerk van Puurs krijgt na meer dan 300 jaar een beiaard. De Beiaardvereniging heeft aan de Nederlandse firma Koninklijke Eijsbouts in Asten de opdracht gegeven een beiaard te maken van maar liefst 50 klokken. De klokken zijn eindelijk af, en op 8 april worden ze ingewijd en in de toren van de Sint-Pieterskerk gehangen. Duvel Moortgat, een zeer trotse inwoner van Puurs, ontwierp een Duvel klok van 400 kg en die kan al bezichtigd worden bij Duvel Depot op vrijdag 31 maart tot en met vrijdagavond 7 april, vooraleer ze dan verhuist naar de beiaard. Op 20 mei kunnen we de beiaard dan voor het eerst horen tijdens de beiaardnocture. Op 21 mei kan iedereen genieten van het eerste beiaardconcert op het Kerkplein in Puurs. Naar aanleiding van de inhuldiging van de beiaard krijgt het bekende lied ‘Icon’ van muzikant Daan een beiaardversie en het iconische Duvel nummer zal ook gespeeld worden op heel wat Vlaamse beiaarden. Al deze festiviteiten gebeuren in het kader van ‘725 jaar Puurs’. Meer info via www.725puurs.be en www.beiaardverenigingpuurs.be

Klok met eigentijds design

De Beiaardvereniging ging voor de financiering op zoek naar peters en meters voor elk van de 52 klokken Zo zijn er heel wat verenigingen en particulieren die het peterschap van een klok op zich nemen. Duvel Moortgat en de gemeente Puurs kochten de twee grootste zusterklokken aan.  Vanaf 23 maart zal de Puurse klok te bewonderen zijn in een glazen container op het Dorpshart. Deze klok weegt maar liefst 316 kilo en heeft een diameter van 80,8 centimeter. Het duurde twee maanden om deze klok te vervaardigen. De klok verblijft op het Dorpshart tot 8 april.

De Duvel klok kreeg een bijzonder eigentijds design, weg van de traditionele paden. De Duvel klok weegt 400 kilo. Nieuwsgierigen kunnen de Duvel klok al komen bewonderen in het “Duvel Depot” in Puurs-Breendonk bewonderen op vrijdag 31 maart en vrijdag 1 april en vrijdag 7 april.  De gitzwarte Duvel klok kreeg een strak gepolijste D en de bewoording “tastes like heaven, brewed on earth”.

Michel Moortgat :

Duvel is een trotse inwoner van Breendonk, deelgemeente van Puurs, dus het leek het ons logisch dat we een klok zouden schenken aan de beiaard. Als familiale zelfstandige brouwerij ondersteunen we graag tradities. Bovendien kregen we de kans op een creatieve manier een klok te ontwerpen en dat het iconische nummer van Daan zal weerklinken op de beiaard in Puurs en op vele andere Vlaamse beiaarden, is zeker en vast leuk.

Verhuis van de klok

Op 8 april breekt het eerste belangrijke moment aan: de Duvelklok vertrekt met speciaal vervoer vanuit Breendonk naar het Dorpshart in Puurs. Daar pikt zij haar Puurse zusterklok op. Samen gaan ze in colonne en onder klaroengeschal naar het Kerkplein. Daar worden de 50 klokken ingewijd, onder toeziend oog van de Beiaardvereniging en alle meters en peters van de klokken. Na dit officiële moment worden de klokken plechtig één voor één opgetakeld om te worden opgehangen in het de lege klokkenkamer van de toren van de Sint-Pieterskerk.

Nocturne & concert

Op zaterdag 20 mei kunnen we de beiaard dan voor het eerst horen tijdens de beiaardnocture. Daarvoor werd het Puurse beiaardlied gecomponeerd. Dat is een uitzonderlijk moment met videomapping, live-beelden van de beiaardier op groot scherm en een theatershow dat de hoogte in gaat.

Op zondag 21 mei kunnen liefhebbers genieten van het eerste beiaardconcert op het Kerkplein in Puurs. Naar aanleiding van de inhuldiging van de beiaard krijgt het bekende lied ‘Icon’ van muzikant Daan een beiaardversie. Carl Van Eyndhoven, decaan aan de Bijzondere Faculteit Kunsten (LUCA/KU LEUVEN) is de beiaardier van dienst.

Zondag zal het Puurse beiaardlied én het Duvellied van Daan op hetzelfde moment weerklinken op de beiaarden in heel Vlaanderen.

Meer informatie:

De beiaard van Puurs in enkele cijfers

De beiaard van Puurs telt 50 klokken. Samen wegen de klokken maar liefst 4,5 ton. Het totale gewicht van de beiaard is 7 ton.  De Duvel klok weegt 400 kg en kreeg een strak design met een gepolijste D.

Over de Sint-Pieterskerk

De Sint-Pieterskerk in Puurs staat bekend als de mooiste kerk uit de regio, de kathedraal van Klein-Brabant. Dit beschermd monument werd in 1988 volledig gerestaureerd en ingehuldigd. Van de romaanse kerk rest enkel een muurstuk in de kruisbeuk, het gotische koor stamt uit de vroege 16e eeuw. De baroktoren werd eind 17e eeuw gebouwd en het schip in classicistische stijl werd in 1744 voltrokken. De kerk is sinds 1974 beschermd en werd in 1988 volledig gerestaureerd en opnieuw ingehuldigd. In 2002 werden heel wat beelden en ornamenten uit het interieur van de kerk gerestaureerd. De toren heeft twee klokkenkamers. Één kamer is in gebruik voor de luidklokken en de andere is leeg. Ze is dus altijd voorzien voor een extra klokkenspel: de Puurse beiaard!

Over 725 Puurs

In 1292 verkreeg Puurs zijn keure/gemeenterechten waarin wederzijdse rechten en plichten schriftelijk werden vastgesteld. Dit is ondertussen bijna 725 jaar geleden. Officieel tekenen we 1 november 1292 op als het moment waarop de keure werd opgesteld. Daarom viert Puurs in 2017 een heel jaar lang feest met tal van evenementen. Bestaande evenementen krijgen een extraatje, maar ook nieuwe festiviteiten worden georganiseerd, waaronder de inhuldiging van de nieuwe beiaard.

Over Duvel Moortgat

Brouwerij Duvel Moortgat is een Belgische familiale brouwerij ,opgericht in 1871 door Jan Leonard Moortgat in Breendonk,  een deelgemeente van de gemeente Puurs. Sinds 1923 wordt het wereldberoemde speciaalbier Duvel gebrouwen in Puurs en waakt de vierde generatie met respect voor traditie en familiewaarden over de brouwerij.

Duvel Moortgat heeft naast haar brouwactiviteiten altijd een bijzondere voorliefde gehad voor hedendaagse kunst, design en architectuur. Zo zijn er al jarenlange samenwerkingen met musea voor hedendaagse kunst zoals SMAK, WIELS en Belgische en internationale events zoals The Affordable Art Fair Brussels en de Biënnales van Venetië en Lyon.

Via Duvel Collection krijgen jonge kunstenaars een platform waardoor kunst zeer toegankelijk wordt voor het grote publiek. Zo ontwierp Daan in 2011 een Duvel Collection glas en deze Belgische singer-songwriter en muzikant schitterde ook in de gloednieuwe video van Duvel die vorig jaar met Icon als soundtrack werd gelanceerd.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s