Exclusief bier op Zythos Bierfestival

Op het Zythos Bierfestival in Leuven (22 en 23 april 2017) pakt Brouwerij Omer Vander Ghinste uit met een uniek, eenmalig brouwsel: Cuvée Des Jacobins Prestige. Dat is een 100% foederbier, dat 18 maanden gerijpt heeft in eikenhouten vaten uit de Cognacregio (= foeders).


Aan de basis ligt een bier van spontane gisting dat hiervoor speciaal gebrouwen werd. Het wort koelt een nacht af in het open koelschip in de brouwerijtoren en wordt daarna in de eikenhouten foeders gepompt, waar het 18 maanden kan gisten en rijpen. Cuvée Des Jacobins Prestige wordt rechtstreeks van deze foeders manueel afgevuld in vaten en behoudt op die manier zijn unieke karakteristieken.

Kwaliteitsverantwoordelijke Sam Quartier omschrijft de Cuvée Des Jacobins Prestige als een fruitig, complex en lichtzurig bier van spontane gisting. Het bevat een alcoholvolume van 7,6% en heeft een mooie, amberkleurige schijn.

De brouwerij heeft in haar gamma ook een ‘Cuvée Des Jacobins’, maar dat bier wordt gemaakt met een ander basisrecept. Bovendien heeft Cuvée Des Jacobins slechts een alcoholvolume van 5,5%. De Prestige is zachter en ronder van smaak, maar ook een stuk fruitiger.

De brouwerij, die dit jaar haar 125-jarig bestaan viert, heeft het bier nooit eerder op de Belgische markt aangeboden. Het Zythos Bierfestival is een van de bekendste bierfestivals bij Belgische en buitenlandse bierkenners, dus is het ongetwijfeld de geschikte plaats om Cuvée Des Jacobins Prestige aan het publiek voor te stellen.

Het verhaal

De naam Jacobins verwijst naar het beroemde Franse dominicanenklooster, het Hospice Saint Jacques, dat in 1218 gebouwd werd om pelgrims op weg naar Compostela te herbergen. Omer Rémi (Omer I dus) verbleef kortstondig in de Rue des Jacobins in Parijs tijdens de Eerste Wereldoorlog en kreeg daar het idee de naam later te gebruiken voor een van zijn bieren. Het was in deze straat dat de revolutionairen vergaderden na oktober 1789, toen de regering naar Parijs werd verplaatst. Het bekendste lid van deze invloedrijke radicale partij in de Franse Revolutie was Robespierre.

Info : www.omervanderghinste.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s