Wedergeboorte van Tieltse Halleschelle

Het Tieltse stadsbier “Halleschelle” bestaat sinds 2004.  De naam verwijst naar de vroegere berichtgeving aan de bevolking.  Vroeger werd immers informatie aan de burgers vanuit het stadhuis verspreid na het luiden van de “halleschelle” in de Hallentoren.

De geestelijke vaders van het bier zijn 2 Tieltenaren : Patrick Acx en Dominique Snauwaert.  Geheel volgens hun persoonlijke voorkeuren kreeg het blonde bier een fruitige koriandertoets en een licht bittere afdronk.  Het  bier heeft aan alcoholpercentage van 8,2 %.

Uit een toevallige ontmoeting tussen Patrick en de brouwer van brouwerij De Leite, Luc Vermeersch, kwam het idee van samenwerking.  Patrick zocht namelijk een brouwerij die het bier weer nieuw leven kon inblazen en die ook de distributie en commercialisering voor zijn rekening wou nemen. Vroeger werd het bier gebrouwen bij Alvinne.  Vanaf heden brouwt en verdeelt brouwerij De Leite het bier.

Carine Vandekinderen en Luc Vermeersch van brouwerij De Leite samen met de geestelijke vaders Patrick Acx en Dominique Snauwaert.
Ariël Meeusen kijkt al diep in het glas en rechts William Roelens, die Patrick en Dominique samenbracht met brouwer Luc Vermeersch.

Voor het Halleschelle bestond al een etiket toen het de familie van de De Leitebieren kwam vervoegen. In samenspraak met de bedenkers werd gekozen voor een lichte aanpassing van het etiket.  Jens Werbrouck, ook een inwoner van Tielt, nam deze verfijning voor z’n rekening.  Hij koos voor een lichte opfrissing van het etiket en wat meer toegankelijke kleuren.

Het oude en het nieuwe etiket.

Gisteravond werd het vernieuwde bier voorgesteld in de “Pado”, de vroegere bierkroeg van Patrick en Dominique.

Op de voorstelling van het nieuwe bier hoorden ook lekkere hapjes.

Burgemeester van Tielt, Els De Rammelaere, mocht natuurlijk ook niet ontbreken.

Brouwerij De Leite is een artisanale brouwerij uit Ruddervoorde.  Luc Vermeersch, de oprichter, experimenteerde al in 1997 in een huisje in de tuin met een kleine brouwinstallatie die hij aankocht in Finland.  Capaciteit was 30 liter. In 2006 volgde hij een jaar een brouwcursus en daar groeide het idee voor een grotere brouwerij. In 2008 was De Leite een feit en steeg de capaciteit van 800 liter per brouwsel naar 5000 liter per brouwsel in 2011.

Luc is een telg uit een familie met veel kunstenaars (oa. José Vermeersch uit Lendelede en Rik Vermeersch uit Meulebeke). Rik zorgde bij de start voor het eerste etiket en ook de kunstenaarszonen van Rik namen heel wat etiketten voor hun rekening. De etiketten prijken op de flesjes van de kunstzinnige bieren met ludieke namen : Femme Fatale, Enfant Terriple, Bon Homme, …. Voor het volledig assortiment, en ook voor de verkooppunten, verwijzen we u graag door naar de website www.deleite.be

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s