Fototentoonstelling Anglo-Belge Zulte “De mens in de brouwerij”

In 2016, het jaar dat Zulte het jubileum van 125 jaar oprichting van z’n gewezen brouwerij Anglo-Belge vierde, pakten Vincent Versele (zoon van gewezen CEO Ignace Versele) en Nico Derycke (verzamelaar bierattributen van Anglo-Belge) elk uit met een passend initiatief.

Vincent Versele (l) en Nico Derycke (r)

De familie Versele lanceerde onder de naam “ALFRED” een (jubileum)bier.  Alfred is een blond, goudgeel bier van hoge gisting, gebrouwen met mout en hop van Belgische oorsprong.

Een licht fruitig aroma, een subtiele moutige smaak en een uitgesproken hopkarakter kenmerken dit bijzonder bier. De naam “ALFRED ” is een hommage aan de stichter van de brouwerij, en overgrootvader van Vincent, Alfred Versele.

Verzamelaar Nico Derycke bracht op zijn beurt een pocketmagazine uit.  Een magazine die de geschiedenis van Anglo-Belge weergeeft. Deze wordt afgewisseld met artikels van en met oud-werknemers en Anglo-liefhebbers voorzien van oude zwart-wit en recente kleurenfoto’s.

Om de lokale verankering van de brouwerij en de sociale ingesteldheid van haar directie te herdenken werd een deel van de opbrengst van de verkoop van het bier en het magazine geschonken aan de VZW de Brugge uit Zulte die zich inzet voor de hulp aan minderbedeelden uit de regio Zulte.

Maar geen 2 zonder 3. Tijdens het laatste weekend van juni organiseren Vincent en Nico een fototentoonstelling met als thema “De mens in de brouwerij Anglo-Belge, over de generaties heen”. Deze keer geen overzicht van het gigantisch gamma promomateriaal dat de brouwerij verspreidde, maar een ode aan het grootste kapitaal van de brouwerij : z’n personeel. Tientallen historische personeelfoto’s en originele documenten en authentieke attributen zullen te zien zijn.

Het tijdstip en de locatie zijn niet toevallig gekozen.  In het Fiertelhof, de feestzaal die eigendom was van de brouwerij Anglo-Belge, werden talrijke personeelsfeesten georganiseerd.

Tijdens het weekend van “de kleine kermis” in Zulte gaat dit jaar het feestweekend van het Gaston-Martensjaar door. De inwoners  van de Leiegemeente herinneren dan het 50-jarig overlijden van de toneelschrijver. Wat is hier de link met Anglo ? De vader van Gaston, Ernest Martens, richtte in 1891 samen met Alfred Versele de brouwerij op. Drie jaar later gingen de 2 ondernemers elk hun eigen weg.  Alfred met de brouwerij Anglo-Belge, Ernest met de brouwerij Martens. In 1975 werd de brouwerij Martens overgenomen door Anglo-Belge.

De toegang tot de expositie is gratis. Het ALFRED-bier kan geproefd worden en de laatste exemplaren van het pocketmagazine zullen dan verkrijgbaar zijn.

Ook zullen er mini-flesjes lekkere chocolade, gevuld met het ALFRED bier en op de markt gebracht door de Zultse chocolatier Tony Boeckaert, exclusief te verkrijgen zijn.

                                                                

Locatie : Fiertelhof Zulte – Staatsbaan 149 – Zulte

Data : vrijdag 23 – zaterdag 24 – zondag 25 en maandag 26 juni | telkens van 10u tot 18u

Info : www.alfred.bewww.anglozulte.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s