Brouwer maakt whiskybier voor overleden vriend: “Patrick heeft mij op het juiste spoor gezet”

KORTRIJK / ZWEVEGEM –Twee whiskybieren. Dat is de primeur die de nieuwe brouwerij De Feniks uit Heule meebrengt naar het Streekbierenfestival in Zwevegem. Eén ervan wordt opgedragen aan een overleden bestuurslid van het festival. Gino, Kurt en Jasper brouwden het voorbije jaar nog zeven andere nieuwe bieren.

Van bier proeven naar bier serveren. Gino Vantieghem (48) uit Lendelede, Kurt Decoene (47) uit Menen en Jasper Candaele (31) uit Kortrijk waren de voorbije jaren trouwe bezoekers van het Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem.

Kurt (links), Gino en Jasper (rechts) met hun negen zelfgebrouwen bieren, vooraan hun nieuwste: het whiskybier.FOTO: EVA

Sinds een jaar hebben de drie hun eigen brouwerij De Feniks en nu willen ze het grote publiek laten proeven van hun brouwsels. En het zijn er niet één of twee, maar wel negen erg verscheiden streekbieren.

“Voor een brouwerij die nog maar een jaar bezig is, is dat veel. Maar echte nieuwkomers in de brouwerswereld zijn we nu ook weer niet”, zegt Gino, die in het verleden jarenlang werkte als brouwer, waaronder in Canada. Tien jaar geleden koos hij voor het bedrijfsleven, maar een vraag van jeugdvriend Kurt leidde opnieuw tot een carrièreswitch.

100.000 liter

“Samen met mijn Chinese vrouw Angela heb ik een in- en exportbedrijf. We exporteren onder meer Belgische chocolade naar China”, vertelt Kurt. “Ik wilde ook bier verkopen, maar vond niemand die bier wilde brouwen aangepast aan de smaak van de Chinese bierliefhebbers. Daarom nam ik contact op met Gino.”

Van het één kwam het ander en enkele weken later, in de zomer van vorig jaar, namen Gino en Kurt de brouwerij in de Mellestraat in Heule over. Afgestudeerde industrieel ingenieur biochemie en hobbybrouwer Jasper werd als fulltime brouwer aan boord gehaald.

In een jaar tijd werd er 100.000 liter gebrouwen, negen nieuwe streekbieren van 6,6 tot 15 % gecreëerd en wordt er geëxporteerd naar China, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Amerika. “We brouwen de bieren waar we zelf van houden. Onze nieuwste bieren zijn meteen de speciaalste. Onze whiskybieren serveren we in primeur op het Streekbierenfestival. Het bier is gebrouwen met gerookte whiskymout en lag vijf maanden te rijpen in twee verschillende whiskyvaten van 50 jaar oud. Het bier heeft een rijke smaakevolutie, de whiskysmaak wordt steeds sterker.”

Het whiskybier kreeg de naam Mac InMemries en draagt Kurt op aan een overleden vriend, Patrick Rigole, die in 2014 overleed aan een hartaderbreuk. “Patrick zat in de organisatie en zo leerde ik het Streekbierenfestival kennen. Het is dankzij hem dat ik mijn droom van een eigen brouwerij kan waarmaken, want hij heeft mij in het begin op het juiste spoor gezet. Daarom dat ik hem wil eren met een biertje dat hij als whiskyliefhebber absoluut graag gedronken zou hebben.”

Patrick was een drijvende kracht achter het Streekbierenfestival.FOTO: IF

Bron : http://www.nieuwsblad.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s