Wanneer de Chouffe kabouters niet tussen de brouwketels te vinden zijn, zijn ze hard aan de slag in hun boomgaard. Tijdens de zomermaanden is het er alle hens aan dek voor de kriekenpluk. De rijpe krieken worden opgeslagen op de zolder van de brouwerij in Achouffe. Maar tijdens de voorlaatste pluk, was de oogst wel érg groot. Zó groot dat de houten zoldervloer het begaf onder het gewicht en alle kersen in de brouwtank van Mc Chouffe, een verdieping lager, vielen.

Ondeugend als ze zijn, hielden de kabouters het voorval angstvallig stil, tot de Chouffe brouwmeester ontdekte dat de Mc Chouffe wel erg fruitig smaakte. Het bier viel zo in smaak, dat hij meteen besliste het fruitbier in vaten te laten rijpen. Het resultaat is een nieuw Chouffe bier: Cherry Chouffe. Een fruitbier boordevol verrassingen en een aroma van krieken, maar ook toetsen van aardbei, marsepein en zoete port. Een sprankelend, fris en doordrinkbaar bier, met een verwarmende en licht-bittere nasmaak.

Wie graag  Cherry Chouffe serveert bij het diner, kan aan de slag met stoofpotjes en wild, vergezeld met tomaat, rode paprika, rode kool en venkel, maar ook oesters zijn een perfecte match met het bier. Kaasmeesters raden Gorgonzola (blauwschimmelkaas) aan. Qua kruiden zit je goed met kruidnagel, kaneel, steranijs.

Look: een rode kleur, fijne bubbels en een mooie, witte kraag – Aroma: zure kersen, amandelen en bosvruchten – Hop: Saaz-saaz en Styrian Golding – Bitterheid: 8-10 EBU – Rijping: 12 maanden – 8% ALC./VOL

Meer over Brasserie d’Achouffe:

Het verhaal van brouwerij Achouffe leest als een sprookje. “een uit de hand gelopen hobby”, zeggen de oprichters Chris Bauweraerts en Pierre Gobron. In 1982 begonnen de zwagers te brouwen in het Ardeense dorpje Achouffe, nabij Houffalize. Ze hadden samen welgeteld 5.000 euro om te investeren. Op 27 augustus 1982 was het eerste brouwsel La Chouffe klaar en ondertussen, 30 jaar later, is Chouffe de nummer 1 onder de Ardeense bieren.

De bieren:

La  Chouffe is een blond bier (8%) hergist op fles, met een stevige schuimkraag. Zacht zoetig, licht bitter en met een frisse droge nasmaak met toetsen van fruit, kruiden en hop.  Opdienen bij 4° tot 10°C.

Mc Chouffe (8%) is een scotch (donker bier) die hergist op fles, met een fruitig boeket en licht bittere bijsmaak. Opdienen bij 4° tot 10°C.

Houblon Chouffe (9%) is geïnspireerd op de Indian Pale Ale (IPA) en is op basis van een lekkere tripel met een harmonieus evenwicht tussen een uitgesproken bittere smaak en een aangename fruitsmaak. Houblon Chouffe is een niet gefilterd bier, zowel in de fles als in het vat hergist.

N’ice Chouffe (10%), een sterk bruin bier dat enkel beschikbaar is tijdens de wintermaanden. Gekruid (tijm en curaçao) en met een lichte hopsmaak, een goed evenwichtig bier. N’Ice Chouffe is niet gefilterd en hergist in fles en in het vat. Opdienen bij 4° tot 10°C.

Chouffe Soleil (6%): Dit zachte en verfrissende bier onthult heerlijke smaken van citrusvruchten, aangevuld met een vleugje vanille en toetsen van peper. Chouffe Soleil is zowel licht als een beetje troebel en belooft u stralende tijden.

 

 

Advertentie