Minister Weyts en sterrenchef Geunes aan de Palm-brouwketels

STEENHUFFEL – Minister van Toerisme Ben Weyts en sterrenchef Viki Geunes kwamen naar Brouwerij Palm in Steenhuffel voor de traditionele Palm Hopgave. Ze voegden de eigengekweekte hop van de brouwerij toe aan het brouwsel voor de Palm Hop Select.

© Palm Belgian Craft Brewers.

Palm nodigde de 800 plukkers die in augustus de eigengeteelde hop van de brouwerij mee plukten, uit in haar brouwzaal in Steenhuffel voor de Palm Hopgave, wanneer de handgeplukte hop aan het brouwsel wordt toegevoegd. 400 plukkers gingen op de uitnodiging in, en minister van Toerisme Ben Weyts en sterrenchef Viki Geunes namen samen de honneurs waar om de hop toe te voegen.

In oktober 2011 heeft Brouwerij Palm haar eigen hoptuin met 800 hopplanten aangeplant. Het hopveld is 35 are groot en de hopplanten zijn van de Hallertau Mittelfrüh variëteit. Deze planten brengen zo’n 3.000 hopranken voort.

In 2017 werd de hop voor de vijfde keer – samen met bierliefhebbers – geplukt. Met deze eigengeteelde hop creëren de Palmbrouwers onder andere Palm en Palm Hop Select.

Drie fasen

Het degustatiebier Palm Hop Select ondergaat een hopping in 3 fasen. Traditioneel voegen de brouwers een eerste keer hop toe in de kookketel van de brouwzaal. In deze fase wordt de karakteristieke bitterheid van het bier gevormd.

In een tweede fase komt de Hallertau Mittelfrüh in beeld, een variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma. Deze hop wordt op het einde van het kookproces toegevoegd. In het brouwersjargon heet deze fase late hopping. Op het einde van de hoofdgisting ondergaat het bier nog een laatste hopgave. Tijdens deze fase, de dry hopping,  wordt de eigen geteelde Hallertau Mittelfrüh gebruikt

Bron : http://www.madeinmechelen.be / Leen De Moor

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s