HOPLINTER FOR LIFE 2017 ‘ Strijd-Lustig (H)Oplinter Census’

In samenwerking met Tiens kunstenaar  Jo Foulon, die een uniek werk schonk, zal Brouwerij Hoplinter tijdens de eindejaarsperiode 500 unieke flessen Hoplinter Census 0,75L verkopen waarbij de opbrengst aan 2 Tiense goede doelen zal worden geschonken.

 

Deze goede doelen zijn VZW Polly’s Ranch for special kids en VZW OpgewekTienen.

Brouwerij Hoplinter draagt beide vzw’s een warm hart toe.

  • Polly’s Ranch for Special Kids is een uniek project en nabije buur van Brouwerij Hoplinter. Dit mooie verhaal verdient extra aandacht en financiële steun zodat kinderen (die net iets anders zijn) via deze ‘pony-therapie’ zich beter in hun vel gaan voelen en zich kunnen ontplooien. Het afgelopen jaar steeg het aantal kindjes die begeleid worden naar 70 en wekelijks worden meerdere kindjes bezocht met de Special Kids Mobiel. Extra informatie over wat Polly’s ranch doet, is hieronder te vinden.
  • OpgewekTienen is voor Brouwerij Hoplinter een voorbeeld van hoe een samenleving zichzelf kan ontwikkelen. Vraag niet wat de maatschappij voor ons doet maar wat wij kunnen doen voor de maatschappij. Een mooi burgerinitiatief dat elk jaar bewijst dat mensen samen veel kunnen bereiken en zo de leefbaarheid en het goede gevoel voor onze mooie stad kunnen laten groeien. Meer informatie over OpgewekTienen is hieronder te vinden.

 

Brouwerij Hoplinter wil naar aanleiding van zijn 2-jarig bestaan opnieuw iets terugdoen voor Tienen.

In 2016 werd er voor het eerste maal dit initiatief genomen met 450 unieke genummerde flessen Hoplinter Climax. Deze waren op 2 weken uitverkocht en we konden onze goede doelen 1200€ schenken.

2017 is ongelooflijk succesvol geweest met als hoogtepunt onze HopUp in Pand10 aan het Tiense station en de lancering van het nieuwe bier Hoplinter Census, de 3 bier-cocktails (waarvan de Hoplinter Voodoo bij Halloween werd gelanceerd). 2017 zal afgeklokt worden met een productie van ongeveer 18000L.

Voor 2017 werden nu 500 unieke flessen van 75cl geproduceerd met het in Tienen nieuwe maar ook al gekende bier Hoplinter Census. Tot op heden was dit enkel te verkrijgen in 33cl flesjes. Brouwerij Hoplinter zocht contact met Tiens kunstenaar en ART-directeur Jo Foulon voor een samenwerking. Hij schonk voor deze actie een uniek ontwerp om als éénmalig etiket te gebruiken.

Over het ontwerp : Strijd-Lustig (H)Oplinter ‘Census’

Jo Foulon : ‘In augusutus zochten de mannen van Hoplinter contact met de boodschap dat ze een kunstenaar zochten om een éénmalig label te ontwerpen voor hun ‘goede-doel’-actie met 75cl flessen Hoplinter. Voor mij was het een uitdaging om iets uniek op de beperkte ruimte van een fles te presenteren waarachter toch een verhaal kan schuilen. Begin oktober was ik er helemaal uit! Dit moest het worden!’

De afbeelding op fles toont een strijdlustige menselijke hand met de fles vastgeknepen in de gebalde vuist.

In de fles zie je de reflectie van het schilderij van de Breugel ‘de aankondiging van de geboorte van Christus’

Dit ontwerp geeft de strijdlustigheid weer van de inwoners van Oplinter en de volkstelling van de stad Tienen in 1755. Na de welvaart, hoofdzakelijk door de stichting van de abdij van Maagdendaal in Oplinter vanaf

de 13de eeuw volgde er een tijd, aan het einde van de vijftiende eeuw, van driehonderd jaren rampspoed. Er werd gestreden tem de tweede wereldoorlog voor dit wonderlijk vruchtbaar gebied met een bijzondere bron.

Onze Vlaamse schilder Pieter Breughel de Oude, schilderde voor een doek (210 jaar voor de telling in Tienen) over de volkstelling ‘Census’ in Bethlehem, een typisch middeleeuws dorp in Brabant (misschien wel Oplinter).

De reflectie van het schilderij van Breugel (ook wel de aankondiging van de geboorte van Christus, nieuw leven) in de fles en de ‘strijdlustige’ houding van het menselijk hand met die fles vastgeknepen in een gebalde vuist, brengen een nieuwe symbolische betekenis aan de roesverwekkende strijd en lust van Hoplinter en aan Oplinter zelf, ‘de Census 2017’

De Flessen :

De 500 flessen zijn genummerd (en dus uniek). Deze productie zal de enige zijn met dit etiket. Brouwerij Hoplinter schenkt de opbrengst van de verkoop van deze flessen aan bovenstaande goede doelen.

Met deze actie wil Brouwerij Hoplinter een traditie uitbouwen om jaarlijks iets terug te geven aan Oplinter en Tienen, het dorp en de stad die we allen een warm hart toedragen

Jaarlijks zal Brouwerij Hoplinter steeds een nieuwe samenwerking zoeken met (een) lokale kunstenaar(s) zodat steeds een éénmalig uniek etiket verschijnt op de flessen.

De ‘goede doel’-flessen zijn beschikbaar vanaf zaterdag 2 december en zullen verkocht worden in de Tiense Streekwinkel (op de Grote Markt te Tienen), QV-wijnhandel (leuvensestraat), Verdeyen drankencenter (Breisemstraat) op de kerstmarkten van Tienen en Oplinter en natuurlijk via Brouwerij Hoplinter. De opbrengst gaat integraal naar de goede doelen.

Bio’s

Foto : Steven Massart!-
VLNR : Philippe Liesenborghs (OpgewekTienen), Serge Mommen (Brouwerij Hoplinter), Mirthe Van Hove (Polly’s Ranche), Jo Foulon (kunstenaar – ART-directeur) Karijn Machiels (Polly’s Ranche), David Titeca (Brouwerij Hoplinter) en Polly-Anna Degraeve (Polly’s Ranch)

Over kunstenaar Jo Foulon : Jo Foulon is geen onbekende in het Tiense. Hij is gediplomeerd Meester in de audiovisiule en beeldende kunst . Als Laureaat postgraduaat beeldende kunst won hij diverse prijzen o.a.  Dapsen-Horlait prijs in 1997, Eerste prijs Design Villa Basta (ism Weekend Knack), deelname aan de Canvascollectie 2009, ‘Klein Sculptuur’-prijs Heist od Berg 2016. Sinds enkele jaren is Jo tevens directeur ART (Academie Regio Tienen).

Jo Foulon : jofoulonjo@gmail.com 0496/40.77.75 – http://jofoulon.be

Over Polly’s Ranch for special kids : Pony en plezier voor kinderen met een beperking

2,5 jaar geleden brak Polly een ruggenwervel bij het inrijden van een jong paard, na een revalidatie van 1,5 jaar en 2 operaties besliste zij, samen met echtgenoot Kris Michiels en vriendin Marina van Laer, om een vzw op te starten voor kinderen die net iets anders zijn.

Kinderen met een beperking van 4 tem 18 jaar kunnen bij Polly’s Ranch genieten van pony’s op maat. Kinderen met ADHD, autisme, mentale en/of fysieke beperking kunnen bij hen terecht. Polly’s Ranch tracht elk kind individueel alle aandacht te geven die hij/zij nodig heeft.  Het intuïtief contact tussen pony en kind geeft verrassende resultaten. Sommige kinderen leren rijden, andere hebben nood aan een knuffelmoment of helpen bij het verzorgen. Polly’s Ranch volgt het ritme van het kind en probeert hen zoveel mogelijk zelfstandig te laten werken maar met de juiste begeleiding.

Sinds 2017 komen ruim meer dan 70 kinderen wekelijks of om de 2 weken genieten van de pony’s. Ook het nieuwe project om kinderen die zwaar ziek zijn een huisbezoekje te brengen (kosteloos voor de ouders) komt goed op gang. Het afgelopen jaar werd een Special Kids Mobiel (een omgebouwde paardentrailer) in dienst genomen waarmee wekelijks meerdere zieke kindjes bezocht worden.

Of je nu blind bent, in een rolstoel zit, je niet goed voelt in je vel, heel gesloten bent, overgevoelig of hyperactief: Een pony oordeelt nooit.

Polly’s Ranch for special kids : degraeve.michiels@telenet.be 0473/941.887 – www.polly-s-ranch-for-special-kids.webnode.nl

Over OpgewektTienen : OpgewekTienen is een burgerbeweging van meer dan 100 vrijwilligers die Tienen en haar dorpen een warm hart toedragen. De beweging versterkt de samenhorigheid en ondersteunt mensen in het nemen van initiatieven om leven en wonen in de stad zo aangenaam, sociaal en duurzaam mogelijk te maken. Tot haar initiatieven behoren de Kweikersparade, ParkLife, Tiense reuzen, Langste Eettafel, Kweikersdag (Tiense Feestdag), Soepcafé, volkstuinen in Grimde, spellenclub DoKaPi, kunstprojecten in buurten (o.m. muurschildering in Broekstraat), ruilbib in het stadspark, de fotoblog 3000driehonderd.be,….

OpgewekTienen : opgewektienen@opgewektienen.be Philippe Liesenborghs 0498/68.44.10 – www.opgewektienen.be

 Over Brouwerij Hoplinter VOF : Op zoek naar de geheimen achter het bierbrouwen, beslissen Serge Mommen en David Titeca in 2012 een brouwcursus te volgen. Van in het begin houden zij zich voor een uniek bier te creëren. Geen slappe kopie van een bestaand brouwsel maar eentje met eigen accenten. Na 3.5 jaar experimenteren en vele positieve commentaren besluiten zij de stap te wagen. Brouwerij Hoplinter werd opgericht in november 2015. De productie van de eerste 1000 liter kon uiteraard niet meer in de garage (al blijft de droom levend om zelf een brouwerij te bouwen in Oplinter) en gebeurt daarom bij een bevriende brouwerij in Beersel. De mogelijkheid om daar zelf te brouwen gaf uiteindelijk de doorslag. Het eerste resultaat van het jaren experimenteren werd de Hoplinter Climax. Een stevige tripel van 9° alc. met volle schuimkraag en een pittige bitterheid. In juli 2017 werd een nieuw biertje gelanceerd : Hoplinter Census. Een zacht gouden biertje met fijne bitters vol smaak. Dit zomers biertje heeft slechts 5,5% alc. Brouwerij Hoplinter staat sinds 2017 ook in voor de verdeling en productie van biercocktailmixen met de Yellow, Red en Voodoo.

Brouwerij Hoplinter: hoplinter@mail.com – David Titeca 0474/31.56.17  Serge Mommen 0472/19.33.77  – Web : www.hoplinter.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s