Maredsous abdij opnieuw decor voor magische kerstmarkt

Sedert 24 november is de abdij van Maredsous opnieuw het decor voor een betoverende kerstmarkt. In de meer dan 60 kerstchalets vind je ambachtelijke streekproducten en leuke, creatieve kerstgeschenken, terwijl je je nadien naar hartenlust kan uitleven op de grote schaatsbaan. Wie graag de natuur opzoekt, kan zich inschrijven voor een nachtelijke loopwedstrijd ‘Maredsous Christmas Night Trail’ op 22 december of de wandeltocht ‘Marche des Abbayes’ op 30 december. En met het nieuwe gelimiteerde Maredsous Extra bier, ben je meteen in de kersstemming.

Vorig jaar brachten meer dan 1,1 miljoen Christmaslovers een bezoekje aan de kerstmarkt in de schaduw van de abdij, terwijl 11.000 durfals de schaatsen aantrokken op de ijsbaan. En ook voor de zesde editie verwachten ze in Maredsous héél wat volk.

Wie nog op zoek is naar een origineel kerscadeau, kan kuieren langs de 60 verschillende kerstkraampjes. Lokale creatievelingen verkopen hun zelfgemaakte juwelen, kleren, decoratie en andere hebbedingen. Aan de gezellige eetstandjes proef je van allerlei regionale lekkernijen en streekproducten zoals verse kazen en hammen en vind je artisanale streekproducten. Wat niet mag ontbreken? De Maredsouskazen, het brood én de Maredsousbieren uiteraard!

Maredsous Extra
Naast Maredsous Bruin, Blond en Tripel, vind je er ook het allernieuwste Maredsousbier: Maredsous Extra. Een tijdelijk en winters craftbier op vat, dat je énkel deze winter kan proeven in de abdij. De pils, met troebel blonde kleur, is een toegankelijk bier met een alcoholpercentage van 4.9 %. Maredsous Extra werd gemaakt met een bouquet garni van hoppen en tijm, waardoor het bier een subtiele kruidige toets kreeg.

Voor jong en oud
Begin jij liever op tijd aan die goede voornemens? Dan kan je op 22 december deelnemen aan de Maredsous Christmas Night Trial of op 30 december aan de Marche des Abbayes. Vijf verschillende parcours doorkruisen de landelijke omgeving van Maredsous voor een unieke winterwandeling. Het traject van 4 km is perfect toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Ook aan de allerkleinsten is gedacht. Er is de 375 vierkante meter grote overdekte schaatsbaan (3,5 euro voor kinderen, 5 euro voor volwassenen) en in het weekend treden muziekbands en fanfares op. Grote honger gekregen? In restaurant Le repère des Rennes kan je proeven van het seizoensmenu. De ideale plek om je te verwarmen terwijl je geniet van een heerlijk diner. Vergeet na je bezoek niet te stemmen voor de mooiste chalet!

Praktisch:

Tot 7 januari (behalve op 1 januari).

Van 10u tot 18u op weekdagen en van 10u tot 20u in het weekend. Op vrijdag tot 22u.

Agenda:

Vrijdag 22 december:
Maredsous Christmas Night Trail
2 parcours: 15 en 30 kilometer
Vertrek om 19u (30 kilometer) en 19u30 en 19u45 (15 kilometer)
Inschrijven via www.trail.maredsous.be

Zaterdag 30 december:
12e Marche des Abbaeyes
Parcours langs bossen en velden
4 – 6 – 12 – 18 – 25 kilometer
(4 kilometer is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelgebruikers)
Inschrijvingen: 0472 35 85 04

 Begeleide rondleidingen in de abdij
Tijdens de weekends, feestdagen en schoolvakantie: van 14u tot 15u30
Buiten deze periode enkel op afspraak.

 

Meer over de abdij van Maredsous:

 De abdij van Maredsous werd op 15 oktober 1872 gesticht door benedictijnsmonniken in de vallei van de Molignée. De abdij is een typisch voorbeeld van de neogotiek en past harmonieus in de beboste en glooiende omgeving van de streek. Jaarlijks trekt de abdij meer dan 450.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Waarden als toewijding en gastvrijheid zijn nog steeds kenmerkend voor het leven in de abdij van Maredsous. Het bezoekerscentrum St. Joseph laat bezoekers kennismaken en proeven van de traditionele specialiteiten van de abdij zoals bier, kaas en brood.

Net zoals het bier heeft ook de Maredsous kaas zijn oorsprong in de abdij. Vader Atout schreef het recept voor de abdijbieren, zorgde voor het brood en ontwikkelde de Maredsous kaas in de kelder van de abdij. Zowel het recept van het bier als dat van de kaas wordt nog steeds bewaard in de abdij. Vader Abt Bernard Lorent en zijn monniken waken over al deze geheimen en houden de tradities in ere. Vader Atout ligt begraven op het domein van de abdij. De abdij van Maredsous heeft dus een rijke brouwtraditie, maar door de komst van het College Saint-Benoit 126 jaar geleden zochten én vonden de paters een externe brouwlocatie waar hun authentieke recepturen bereid konden worden. Onder streng toezicht van de paters worden de Maredsous abdijbieren tot op heden gebrouwen door Duvel Moortgat.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s