Oude Oudenaardse brouwerij beleeft revival dankzij jonge dertigers

Tussen 1899 en 1970 was de Oudenaardse brouwerij Petre Devos Audenaerde een begrip in de hele regio en in de Vlaamse Ardennen. Drie jonge dertigers blazen de traditie nu nieuw leven in en blikken terug op een geslaagd eerste boekjaar.   

De broers Edward en Karel Vandermeersch, en met hen Emmanuel Petre, besloten in 2016 om de oude traditie nieuw leven in te blazen. “We laten de bieren brouwen bij een derde -brouwerij ’t Verzet in Anzegem- maar we zorgen zelf voor alles”, vertelt Edward Vermeersch. “Voor ons was het belangrijk om de draad met vroeger terug op te nemen. Dus zijn we maandenlang op zoek gegaan naar de oude recepten om ze dan in een aangepast nieuw kleedje te stoppen. We volgen het hele brouwproces ook zelf op. Onze administratieve hoofdzetel bevindt zich in Ouwegem. Sinds kort hebben we ook een magazijn afgehuurd in de Bruwaen in Oudenaarde, waar we naast de distributiefunctie van onze twee bieren, ook eenmalige bieren laten rijpen op houten vaten.”

Tweesporenbeleid

Vandaag heeft de start-up Petre Devos Audenaerde twee bieren in portfolio, allebei met een knipoogje naar een ver verleden: Audenaerde Blond (een moutig bier van 6,2 graden op basis van moderne hop) en sinds Kerstmis laats nu ook Courant (een donker bier van hoge gisting); “We blikken met een productie van 25.000 liter al tevreden terug op ons eerste boekjaar”, zegt Edward Vandermeersch, zoon van de betreurde en in 2012 overleden Pieter Vandermeersch. “In de regio Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen wordt met veel enthousiasme gereageerd op de comeback van de Oudenaardse traditionele bieren. We zijn in een eerste fase bijna letterlijk van café tot café gegaan om ons aanbod aan te prijzen. In een tweede fase zijn we ook regionale groothandels gaan opzoeken, zoals de bekende Oudenaardse drankenhandel Clarysse. Ook in andere regio’s voeren we dit tweesporenbeleid, met al mooie successen in onder meer Aalst en Roeselare, maar ook in andere middelgrote provinciesteden. In ons tweede jaar willen we nu bevestigen en onze actieradius nog uitbreiden.”

Bron : http://www.madeinoostvlaanderen.be – Carel Cambien

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s