Hoegaardiers krijgen maar niet genoeg van bier

Niet brouwerij De Kluis aan de Stoopkensstraat, maar wel de paters Bogaarden brouwden al in 1460 witbier in Hoegaarden. Voordien stonden in het dorp ook boeren al aan de brouwketels. Het dorp viert zevenhonderd jaar brouwactiviteiten.

Een jaar lang is bier troef in Hoegaarden. Het Jaar van het Bier start zondag 11 februari om 14 uur met een wandeling. Greeter Maria Marchal gidst dan in Klein-Overlaar in het kloosterdomein Mariadal van de Zusters van de Vereniging met het H.-Hart. Dat klooster stond immers mee aan de bakermat van de Hoegaardse biergeschiedenis.

Maria Marchal stak van zuster Eliane veel op over het klooster. “Ik ben in Hoegaarden geboren en getogen, liep in Mariadal school, werkte in de BUSO-afdeling als huismeesteres en heb grote interesse voor geschiedenis”, vertelde Marchal tijdens een bespreking van de activiteiten in het bierjaar met schepen van Cultuur Marleen Lefevre (CD&V) en zuster Eliane. “Het klooster en bier: ze hebben veel met mekaar te maken.”


Bier en Hoegaarden: onverbrekelijkeband.Foto: Blg

Water niet gezond

In 1460 brouwden de paters Bogaarden bier in het klooster. Dat blijkt uit geschreven bronnen. Voordien gaven ze hun recept ook door aan boeren, die ook bier brouwden. “Eigenlijk leerden de paters de Hoegaardiers bier drinken”, aldus Marchal.

Eeuwen geleden dronken mensen veel bier, want water was niet gezond. “De mensen kookten het en maakten er tafelbier mee, waarvan ze veel dronken. Ze hadden veel dorst, want ze aten veel gepekeld vlees.”

Kapel

De kloosterbrouwerij bestaat niet meer. Op die plaats staat nu het Sint-Annagebouw. De paters verlieten het klooster tijdens de Franse bezetting. Tweehonderd jaar geleden deden de zusters hun intrede. Meteen het einde van de brouwactiviteiten.

Marchal geeft op 11 februari uitleg over alle kloostergebouwen. Ze heeft het ook over de gerestaureerde Sint-Rochuskapel. De wandelaars kunnen er genieten van een orgelconcert.

Schepen Marleen Lefevre, ‘greeter’ Maria Marechal en zuster Eliane maken zich op voor de Week van het Bier Foto: fg

Likeur voor goed doel

Na de wandeling wordt bovendien een likeurtje geschonken voor 2 euro per druppel, voor een goed doel. Het gaat om Val Virginal, ook gebrouwen door de paters en waarvan het recept zou zijn doorgegeven aan Elixir d’Anvers. De Virginal wordt nu gebrouwen in ’t Nieuwhuys. Mogelijks wordt het een lichte versie (een Val Mineral) in deze maand van Tournée Minérale.

Inschrijven voor de wandeling moet niet. Wel wordt grote belangstelling verwacht.

Bron : http://www.nieuwsblad.be – Achiel Baeken

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s