Databank verzamelt kruiden voor bierbrouwen

Onderzoekers van de afdeling brouwerijtechnologie van KU Leuven stelden een databank samen met de geur- en smaakeigenschappen van tien kruiden die vaak gebruikt worden tijdens het bierbrouwen. Brouwers kunnen de resultaten gebruiken om de smaak en kwaliteit van hun bier te bewaren of te verbeteren.

Vaak gebruikte kruiden zijn koriander, sinaasappelschillen, jeneverbes en anijs. Uit het onderzoek blijkt dat de smaak van de kruiden heel afhankelijk is van de plaats waar ze groeien en het jaar waarin ze geoogst worden.

De onderzoekers voerden een geuranalyse uit. Daarbij werden alle geurcomponenten uit een kruid gescheiden en benoemd door geurexperts. De geur heeft een grote invloed op de smaakervaring die de kruiden teweegbrengen.

De afdeling brouwerijtechnologie nam een nieuw laboratorium met tien tanks in gebruik. Daar worden houten wanden in vaten getest. De tanks zijn gemaakt uit inox. “Het is niet alleen belangrijk welk type hout je gebruikt. Ook waar het groeide of hoe het gedroogd werd”, zegt onderzoeker Gert De Rouck.

De manier van toasting van het houten biervat blijkt bepalend voor het smaakeffect op het bier. In de nieuwe installatie worden varianten van de graad van toasten getest.

Bron : http://www.madeinvlaamsbrabant.be – Paul Gebruers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s