Brouwer Gouden Carolus-bier stapt in politiek en komt op voor stadslijst

Charles Leclef (53), zaakvoerder van de bekende Mechelse brouwerij Het Anker, komt in oktober op bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij kiest voor een plekje als onafhankelijke bij M+ op de stadslijst. “Ik wil mijn engagement voor de stad nog versterken, maar zonder partij te kiezen”, zegt hij.

De vijftiger bouwde Het Anker, brouwerij van onder meer Gouden Carolus en Maneblusser, in twintig jaar tijd tot een bloeiend bedrijf. “Toen ik begon, was de brouwerij haast een ruïne. Vandaag werken hier 85 mensen en is de brouwerij een deel van de stad. De brouwerij is al lang niet meer van mij, maar van de Mechelaars”, zegt Leclef.

Al een paar keer hebben politici aan zijn mouw getrokken, maar nog nooit ging hij overstag. “Op een bepaald moment kwam de politiek opnieuw eens ter sprake. Burgemeester Bart Somers ken ik al sinds de schooltijd. Uiteindelijk heb ik toegezegd om er eens over na te denken”, zegt hij.

En dus komt hij in oktober als onafhankelijke op voor de stadslijst VLD-Groen-M+. “Ik denk dat wij met ons project voor de brouwerij iets mooi hebben neergezet. Dat is nog niet klaar en ik ga hier ook niet weg. Verre van zelfs. Maar anderzijds heb ik wel het gevoel dat dit geen slecht moment is om mij eens op een andere manier te engageren voor onze stad. Mechelen ligt me na aan het hart”, vertelt Charles Leclef.

Toch ziet de Mechelaar voor zichzelf geen puur politieke rol weggelegd. “Ik ben absoluut geen politicus en ik wil niet aan de klassieke politiek meedoen. Mijn kandidatuur bij M+ geeft me wel de kans om niet partijgebonden in te stappen in een formeler systeem als de politiek. Ik wil mij als een atypische, objectieve en neutrale figuur ter beschikking stellen om de dossiers in het belang van Mechelen en de Mechelaars mee op te volgen”, legt de ondernemer uit.

Als Leclef verkozen geraakt, wil hij zijn mandaat opnemen met een open blik. “Mij maakt het niet uit of een voorstel van blauw, groen, geel, rood of oranje komt. Als het om een goed voorstel gaat, moet je dat durven erkennen. Ik pleit voor meer samenwerking en meer objectiviteit in de politiek. Misschien kan ik op die manier een meerwaarde zijn voor de Mechelse politiek. In een klassiek systeem zit je altijd met partijgebonden belangen waar ik me niet in kan terugvinden. Ik zou nooit toetreden tot een partij”, zegt hij.

Het algemeen belang dienen

Het laatste wat Charles Leclef wil, is dat de Mechelaars hem voortaan in een partijpolitiek hoekje duwen. “In alles waarvoor ik me engageer, gaat het voor mij over het algemeen belang. In een wat bredere context wil ik mijn Mechels engagement graag nog versterken. Zonder partij te kiezen. Een stadslijst, die met Open VLD en Groen al een beetje tegenpolen heeft, biedt me met M+ misschien die kans. Dat zal blijken. Ik heb al gezegd tegen Somers en Calvo dat ze aan mij een ambetante klant hebben”, lacht de brouwer. Hij houdt er rekening mee dat sommige mensen hem nu als medestander van burgemeester Somers gaan zien. “De stap zetten, was een moeilijke keuze en in eerste instantie wilde ik onmiddellijk nee zeggen. Zelf ga ik vooral uit van een nog sterker engagement voor de stad. Ik denk niet dat ons bier nu plots anders gaat smaken omdat ik op een lijst sta”, stelt hij.

Jeugd en onderwijs

Zelf heeft Leclef al enkele thema’s in gedachten waarvoor hij zich wil inzetten. “Het sociale aspect is er daar zeker eentje van. Als stad heb je een grote verantwoordelijkheid voor mensen die het moeilijker hebben. Daarom vind ik het ook belangrijk om in te zetten op jeugd en onderwijs”, zegt hij nog.

Bron : http://www.nieuwsblad.be – sven van haezendonck – foto joh

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s