Toen waren ze met twaalf: dit zijn alle trappisten ter wereld

Met het Engelse donkere bier Tynt Meadow kan u een twaalfde bier bijschrijven in het lijstje trappisten. Dat laat de Internationale Vereniging van Trappisten weten. Het aandeel niet-Belgische trappisten wordt nog een beetje groter.

In de abdij van Mount Saint Bernard in het Engelse Coalville brouwen ze sinds kort Tynt Meadow. Een donker bier dat geurt naar chocolade, zoethout en fruit, met een pepersmaakje en vijgen, zo omschrijven ze het zelf. De abdij is toegetreden tot de Internationale Vereniging van Trappisten (IVT), maar op een erkenning met een officieel ATP-logo (Authentic Trappist Product) voor Tynt Meadow is het nog even wachten.

en monnik van Mount Saint Bernard aan het werk in de brouwerij. Foto: Leicester Mercury

Tot oktober, zegt trappistenkenner Jef Van den Steen. “Dan wordt het bier aan de IVT voorgelegd. Pas als ze voldoen aan de strikte criteria en goedgekeurd worden, mogen we van een twaalfde trappist spreken.” Zo moet het bier binnen de muren van het klooster gebrouwen worden, dat brouwproces moet onder toezicht van de monniken gebeuren en de opbrengst dient om te voldoen aan de behoeften van de kloostergemeenschap, voor solidariteit binnen de Trappistenorde en voor liefdadigheidsdoelen.

“Het is 95 procent zeker dat het een trappistenbier wordt”, stelt Van den Steen. “De voorzitter van de IVT, frère Xavier – ook directeur van de brouwerij van Orval – vroeg me om de Engelse abdij op te zoeken voor een update van mijn boek over trappisten.”

Unieke smaak

Een twaalfde trappist in de lijst waarin al zes Belgische en twee Nederlandse trappisten en één Amerikaanse, één Italiaanse, één Oostenrijkse trappist in stonden, dat begint aan te dikken. Holt dat het unieke label ‘trappist’ niet uit? “Nee”, zegt Van den Steen. “Elke trappist heeft zijn unieke smaak; elke abdij drukt zijn eigen stempel door ingrediënten te gebruiken uit de eigen tuin. In de Oostenrijkse abdij verbouwen de broeders bijvoorbeeld ook honing. Dan is het niet onlogisch dat ze bij de productie van hun bier ook honing gebruiken.” En zo blijft elke trappist, hoeveel er ook nog zullen bijkomen, uniek.

Rochefort

Erkend als trappist in 1998

Abdij Notre-Dame de Saint-Remy, Rochefort (België)

Westmalle

Erkend als trappist in 1998

Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, Westmalle (België)

West-Vleteren

Erkend als trappist in 1998

Abdij Sint-Sixtus, Westvleteren (België)

Chimay

Erkend als trappist in 1998

Abdij Notre-Dame de Scourmont, Chimay (België)

La Trappe

Erkend als trappist in 2001

Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, Berkel-Enschot (Nederland)

Orval

Erkend als trappist in 1998

Abdij van Orval, Villers-devant-Orval (België)

Achel

Erkend als trappist in 2000

Sint-Benedictusabdij De Achelse Kluis, Hamont-Achel (België)

Stift Engelszell

Erkend als trappist in 2012

Abdij Stift Engelszell, Engelhartszell ­(Oostenrijk)

Zundert

Erkend als trappist in 2013

Abdij Maria Toevlucht, Zundert (Nederland)

Spencer

Erkend als trappist in 2013

Saint Joseph’s Abbey, Spencer (VS)

Tre Fontane

Erkend als trappist in 2015

Abdij Tre Fontane, Rome (Italië)

Tynt Meadow

Wordt in oktober wellicht erkend als trappist

Abdij Mount Saint Bernard, Coalville (Groot-Brittannië)

 

Bron : http://www.nieuwsblad.be

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s