Dubbel eeuwfeest “1818” in Gavere

Halverwege deze week werden we hartelijk ontvangen op de persconferentie tgv. het 200-jarig bestaan van brouwerij Contreras uit Gavere.

Aardig wat volk in het proeflokaal voor de persbijeenkomst

Eerst een beetje geschiedenis : op het hoogste punt van Gavere stond in de 19de eeuw het landbouwbedrijf van de familie Latte. Het omvatte, naast de boerderij, ook een windmolen en een brouwerij. Ongewoon was de combinatie landbouwer-brouwer in die tijd niet. Het waren beide arbeidsintensieve stielen, die nog lang niet de huidige vormen van mechanisering kenden. Ze waren bovendien complementair, want in de zomer werd op het veld het graan geteeld, dat in de winter zelf werd gemout en verwerkt in de eigen brouwerij.

De start van brouwerij Latte dateert uit 1818. In de tweede helft van de 19de eeuw werd het bedrijf geleid door Valère Latte. Die was niet alleen landbouwer en brouwer, maar daarbij ook nog eens gemeentesecretaris van Gavere. In 1898 verkocht de familie Latte de brouwerij aan René Contreras.

René Contreras, ontvanger der accijnzen in Watervliet verkocht de eigendom in 1920 aan zijn neef Marcel Contreras, geboren in 1901 te Dikkelvenne.  Gezien de jeugdige leeftijd van Marcel werd de akte opgemaakt in naam van vader Paul.  Deze zou echter enig uitstaans gehad hebben met de eigenlijke brouwactiviteiten.

Het was integendeel Marcel die de brouwerij zou uitbouwen tot een modern 20ste-eeuws bedrijf. Hij was de brouwer van Contra Pils, Raf Export en het Tonneke en het daarvan afgeleide Maarts Tonneke.  Sinds april 2008 is Tonneke erken als traditioneel streekproduct.

Willy, de oudste zoon van Marcel, studeerde af als brouwer in 1957, werkte samen met zijn vader en werd bij diens overlijden in 1982 bedrijfsleider.  In het begin van de 21ste eeuw nam Frederik De Vrieze , die met de dochter van Willy Ann huwde, de roerstok geleidelijk over.  Na ettelijke proefsessies door de Confrérie van de Tanten en Nonkels van Valeir hield de brouwer de Valeir bieren bij de doopvont.

Vader Willy Contreras, schoonzoon Frederik De Vrieze en dochter Ann Contreras

Op zondag 19 augustus wordt de verjaardag van het 200-jarig bestaan gevierd. En dit kan natuurlijk niet zonder de creatie van een speciaal gelegenheidsbier.  Frederik en z’n team konder geen betere naam vinden dan “1818”.  “1818” is een saison van 6% alc. vol. met 2 nieuwe hopsoorten (Hercules als bitterhop en Nelson Savin als aromahop).   Tegen de traditie in werkt brouwerij Contreras bij dit bier toch met kruiden, nl.  gedroogde pompelmoesschillen.

Iedereen is van harte welkom van 10u tot 18u doorlopend op de Open Brouwdag, waarbij de brouwerij in volledige werken zal zijn. Om dit heuglijke feit te vieren slaan de plaatselijke producenten, “den brouwer en den beenhouwer van ’t dorp”, samen met de Confrérie van Tantes en Nonkels van Valeir de handen in elkaar om ter plaatse in de tent op de brouwerij een feestje te b(r)ouwen.

de flyer ter promotie voor het event

In de voormiddag is er het Buitengewoon Plechtig Kapittel van de “Confrérie van de Nonkels en Tantes van Valeir”, waarbij bekende en minder bekende Vlamingen geïntroniseerd worden tot suikertante of suikernonkel. ’s Middags is er Breydelfeest, waar je kan genieten van ratatouille van de Breydelpan (kaarten aan € 12 te verkrijgen via info@contreras.be) met het nieuwe bier van de brouwerij en live muziek vanJan Parent & zangeres Annelies Parent en de Gentste Studentenfanfare.

Een deel van de opbrengst gaat via “Streekmotor 23” naar de collectieve dorpstuin in Vurste en via de Belgische NGO “Trias” naar het project Conpapa in het Andesgebergte in Equador.

Hierna nog enkel sfeerbeelden :

2 Waregemse Bierfanaten druk in gesprek met Ann Contreras

Passende bierdecoratie

Feestadres : Brouwerij Contreras – Molenstraat 110 – 9890 Gavere (www.contreras.be)

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s