Innovatie in traditionele bierwereld: oude geuze voortaan in nieuwe zakken

Na jarenlang onderzoek heeft brouwerij Oud Beersel een geschikte verpakking gevonden om haar lambiekbieren te verdelen. De eerste ladingen zijn al onderweg naar het buitenland.


Brouwer Gert Christiaens kan na tien jaar zijn Beer Box voorstellen. Foto: ssj

Het kopen van wijn in zakken is al redelijk ingeburgerd de laatste jaren. Brouwerij Oud Beersel blijft niet achter, en biedt nu ook op deze manier haar bier aan. “Gedurende tien jaar hebben we onderzoek gedaan naar de geschikte manier om traditionele lambiek te kunnen verdelen via zogeheten bag-in-box. Deze verpakking is vooral bekend voor wijn en voor artisanale fruitsappen”, zegt brouwer Gert Christiaens. Maar de gewone, klassieke zak is niet geschikt voor de traditionele lambiekbieren. “Omdat de lambiek geen filtratie en pasteurisatie ondergaat, wordt er door de aanwezige micro-organismen nog CO2 geproduceerd. Hierdoor zet de zak uit waardoor de kartonnen doos bol komt te staat en de zak uiteindelijk lekt. Daarom werd deze verpakking tot op heden enkel verkocht in de brouwerijwinkel van Oud Beersel en aan een aantal lokale horecazaken.”

Nieuw ontwerp

Maar daar komt nu dus verandering in. “We wilden absoluut traditionele lambiek gerijpt op houten vaten kunnen aanbieden aan al onze klanten. Tien jaar onderzoek heft uiteindelijk geleid tot onze Beer Box-verpakking.

De innovatie zit in de zak die volledig opnieuw is ontworpen waardoor deze geschikt is voor een binnendruk tot drie bar. De zak wordt direct onder druk afgevuld en behoudt hierdoor zijn vorm. Dit betekent dat Oud Beersel nu Lambiek kan leveren aan iedere bierspeciaalzaak in de wereld. De eerste ladingen zijn al onderweg richting Italië, Denemarken, Zweden, Japan en China.”

Hedendaags kleedje

Door de vernieuwing kan de traditionele manier van bier leveren opnieuw herbeleefd worden, al is het wel in een hedendaags kleedje. “In het begin van de twintigste eeuw werd lambiek op houten vaten aan de cafés geleverd. Het bier werd er afgetapt in stenen kruiken om zo aan de klanten te schenken. Eenmaal een vat aangeslagen werd, moest het zo snel mogelijk leeggedronken worden om een goede kwaliteit van lambiek te kunnen bieden. Door de opkomst van het pilsbier dat makkelijk op fles kan verdeeld worden, is deze traditie stilaan teloor gegaan.”

Zaterdag 8 en zondag 9 september, van 10 uur tot 16 uur, worden tijdens de Lambic Blending Experience bij Oud Beersel 15 lambiekbieren uit de Beer Box getapt.

Bron : http://www.nieuwsblad.be – Jelle Schepers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s