Zemstenaar brengt drie vurige bieren op de markt

Brouwerij Sweynbeer opende op 15 september officieel de deuren. Tsjerk Raeymaekers werkte de voorbije maanden aan drie verschillende soorten bieren, die hij hoopt te kunnen verkopen aan lokale handelaars.

Net als veel andere Vlamingen startte Raeymaekers als hobbyist met het brouwen van bier. “Maar de voorbije jaren begon het te kriebelen om hierin een stap verder te gaan”, vertelt de ondernemer uit Elewijt (Zemst). “De kelder in mijn huis, een ruimte van ongeveer twintig vierkante meter, bouwde ik eigenhandig om tot brouwerij. Waarna ik begon te experimenteren met smaken.”

Sweynbeer telt nu drie verschillende bieren: Fiery Blonde (gebrouwen met vuurkruiden), Smoked Porter (mout gerookt boven beukenhout) en Chili IPA (één jalapeno per liter toegevoegd). Allen zijn ze ontwikkeld in het thema vuur, en dat heeft veel te maken met de naam van de brouwerij.

Raeymaekers: “Sweynbeer verwijst naar een legende die stelt dat de omgeving van Elewijt vervloekt is omdat hier lang geleden rond middernacht zwarte everzwijnen – ‘sweynbeer’ dus – uit de grond kropen. Zij bewaakten de schat van Keizer Karel, die ergens in de buurt verborgen lag. Om drie uur ’s nachts maakten de zwarte zwijnen plaats voor witte zwijnen en een witte, zevenkoppige draak. Vandaar de vurige insteek voor de bieren.”

Zichtbaarheid
Na de officiële opening op 15 september hoopt Raeymaekers geleidelijk aan de lokale handelaars te bereiken. “De ultieme droom blijft om over enkele jaren als voltijds brouwer aan de slag te gaan. Maar nu is mijn eerste zorg om de zichtbaarheid van Sweynbeer te vergroten. Daarom zal ik de komende maanden vooral bierexpo’s aandoen. Daarnaast hoop ik nog dit jaar het assortiment uit te breiden met twee nieuwe bieren.”

Bron : http://www.madeinmechelen.be – Kristof Somers

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s