Just Beer leert je kwaliteitsbieren degusteren

Komende zaterdag 3 & zondag 4 november opent Just Beer voor de tweede keer haar deuren in Kortrijk Xpo. Het is een degustatie-event met meer dan 50 brouwerijen die er hun beste bieren laten proeven (telkens 10 cl) in een speciaal hiervoor ontworpen ‘tasting’-glas van Just Beer.

Door met kleine ‘proef-volumes’ te werken is er mogelijkheid om toch verschillende bieren te kunnen proeven. Men kan dus zowel grote klassiekers  leren kennen, nieuwe innovatieve bieren  ontdekken of verborgen parels  spotten uit het ruime en gevarieerde bieraanbod dat werd samengesteld door Sofie Vanrafelghem, één van België’s bekendste , zoniet dé bekendste biersommelier.

Sofie Vanrafelghem was de eerste Belgische vrouw die de titel biersommelier mocht dragen en houdt zich met haar firma Sofie’s World fulltime bezig met ‘bier’.  Zo traint ze als Master Beer Sommelier horeca van Dubai tot New York, werkt ze als bierconsultant voor brouwerijen, restaurants en hotels en schrijft ze in diverse media over haar passie. Ze werd in 2016 nog tot Culinaire Ambassadeur van Vlaanderen gekozen. Op haar bucketlist stond ook de organisatie van een eigen bierevent, waarvan ze nu de tweede editie uitrolt: “de meeste festivals zijn ofwel extreem vernieuwend en uitsluitend voor echte biergeeks, ofwel zeer klassiek. Just beer wil het anders doen en traditie en vernieuwing elkaar de hand laten reiken: oude generatie brouwers laten verbroederen met de nieuwe lichting, microbrouwerijen aan bod brengen maar ook de grote firma’s met kwalitatieve bieren, Europese brouwerijtjes maar ook de grootste Belgische namen. Het event wil dus zowel de pure genieters als de echte bierliefhebbers aanspreken. En blijft natuurlijk ook het feit dat Kortrijk de thuisbasis is van een aantal straffe brouwers, lekkere bieren en toffe bierplekken!”

10 Smaakroutes

Naast de erg ruime selectie aan bieren, wil dit nieuwe bierfestival zich onderscheiden met  kwalitatieve stands en een zeer uitgebreid programma aan randevents. Voor wie het bijvoorbeeld moeilijk vindt om te kiezen uit het uitgebreide aanbod, kan zich laten leiden via smaakroutes om zo een selectie te maken uit de meer dan 200 aanwezige bieren ….

Sofie tekende speciaal voor het festival 10 smaakroutes uit. Bij aankomst heb je de mogelijkheid om één van deze trajecten te kiezen. Op basis van je eigen smaak en voorkeur krijg je dan per route vijf degustaties van 10 cl voorgesteld die je ‘oplopend’ kunt degusteren (van licht naar zwaarder). Bezoekers leren op deze manier ongetwijfeld een pak  nieuwe bieren kennen waar ze zich vanuit zichzelf misschien nooit aan zouden wagen.  Zo kan je kiezen voor een route met de meest hoppige bieren, of volg je alle premières die de brouwers op het festival presenteren. Ook een route van alleen maar buitenlandse bieren is mogelijk of voor de durvers zelfs een selectie van ‘rariteiten’ die verre van standaard zijn … De 10 smaakroutes kan je hieronder terugvinden:

JUST TRY
Op deze smaakroute ontdek je verschillende smaken en bierstijlen waarbij we je stapsgewijs doorheen de boeiende bierwereld leiden.

JUST HOP
De hop is de druif van het bier. Proef hoe de variëteit, herkomst en hoeveelheid van de hoppen de aroma’s en smaak van het bier bepalen.

JUST NEW
Elk jaar stijgt het aantal bieren en brouwerijen. Op deze route degusteer je enkele toppers onder de nieuwkomers.

JUST BLOND

Zeg nooit zo maar ‘blond’! Van saison tot tripel, ze hebben misschien dezelfde kleur, qua smaak liggen ze echter sterk uiteen.

JUST SOUR
Van een prachtige oude geuze tot een magnifiek Vlaams oud bruin, zuur is echt typisch Belgisch. Deze route leid je naar onze zure parels.

JUST SESSION
Bier hoeft niet zwaar te zijn om lekker te zijn. Deze laag alcoholische bieren (< 5 %) zullen je stuk voor stuk verrassen met hun smaakvol karakter.

JUST SPICE
Kruiden zijn een ontzettend leuk ingrediënt. Elk bier op deze route werd gebrouwen met verschillende kruiden. Kun je ze proeven in het bier?

JUST DIFFERENT

Zin om je grenzen wat te verleggen? Ongewone en krachtige bieren of gerstenat gebrouwen met zeer bijzondere ingrediënten, dat is wat je mag verwachten.

JUST DARK
Van karamel, chocolade tot koffie en tabak, de mout geeft het bier kleur maar ook aroma’s en smaak. In het spoor van de mout proef je van zacht zoet donker bier tot een gebrande koffiestout.

JUST OAK
Meer en meer laten brouwers bieren rijpen op hout en het resultaat is vaak een complex en verfijnd bier. Neem de tijd om van deze bieren te genieten.

 

Beer & Food

Ook food kan natuurlijk niet ontbreken op Just Beer en er is veel aandacht voor ‘foodpairing’. Er worden dagelijks drie workshops georganiseerd rond het thema ‘beer and food’.  Wie wil, kan zelf aan de slag in zo’n workshop: Sofie legt uit hoe sterke combies van food en bier in elkaar zitten, hoe je het thuis kan toepassen, welk bier bij welk ingrediënt past, enz…  Er worden ook concrete tips gegeven  welk bier passend is met de hapjes die ter plaatse te koop zijn in de foodpairing-village.

Zowel op zaterdag als op zondag is er bovendien een workshop met een Top-Chef die culinaire Beer & Food combies ter plaatse zal demonstreren:

  • Zaterdag 3 november om 16u30: Sam Van Houcke. Sam werd in 2013 ‘Eerste kok van België’ in 2015 ‘Ster van de Belgische keuken’ en in 2017 ‘Viskok van het jaar’. Nadat hij Onder De Toren in Hansbeke op de kaart zette, opent hij binnenkort het nieuwe restaurant MASTÉ in Gent. Deze bijzondere chef combineert zijn sublieme kookkunsten met een grote passie voor Belgisch bier.
  • Zondag 4 november om 16u30: Jason Blanckaert; Jason haalde als twintiger al een Michelinster binnen met zijn restaurant C-Jean.  Met J.E.F. zorgde hij er nadien voor dat Gent echt een stad voor foodies werd. Begin 2018 vond Jason zichzelf voor een derde keer uit : In de pop-up Aroy Aroy – wat ‘lekker, lekker’ betekent in het Thais – brengt hij een eigenzinnige versie van de Thaise keuken mét passende bieren. Samen met zijn broer Michael publiceerde hij bovendien het gelijknamige boek.

 Beer for professionals

Nieuw dit jaar is dat Just Beer zich ook naar ‘professionals’ richt: zo worden ook de biercafés, restaurants, drankenhandels en aankopers dranken uit de grootdistributie naar Just Beer genodigd om nieuwe ontdekkingen te doen en hun kennis rond bier nóg verder uit te breiden!

Ook voor deze pro’s voorziet Sofie Vanrafelghem een workshop waar ze alles kunnen leren om bier een ‘glansrol’ te laten spelen in hun zaak: Hoe stel je een goede bierkaart samen? Welke bieren kies je, hoeveel bieren bied je aan en wat met de prijszetting? Hoe pak je ‘upselling’ met bier aan? Daarnaast is het ook belangrijk om de bieren correct te bewaren, de stockagetijd goed te monitoren én tenslotte het bier perfect te serveren aan de klant!  Een zeer educatieve workshop dus voor wie in de horeca of retail méér met bier wil gaan werken.

Test je bierkennis!

Een andere innovatie dit jaar zijn de “Blind tastings” in de Beerwulf Experience Room.  De bezoekers kunnen er actief aan de slag gaan om hun bierkennis te testen.  Er worden drie testen afgenomen. In de eerste rond polsen we naar de theoretische kennis van de bezoekers in een quiz met 5 biervragen. In de tweede ronde volgt een blinde proeverij van bekende bieren: twee bieren die héél dicht bij elkaar aanleunen moeten van elkaar onderscheiden worden. In de derde ronde tenslotte krijgen de bezoekers drie gevulde glazen en drie flesjes voorgezet: aangewezen op hun zintuigen moeten ze het juiste glas aan het juiste flesje koppelen.  Wie denkt dat hij alles moeiteloos zal herkennen, zou wel eens voor een aantal verrassingen kunnen komen te staan!

Just Beer goes digital

Just Beer wil ook digitaal sterk scoren en werkt met de internationale App van Untappd: door deze App te downloaden en Just Beer op te zoeken, krijgen bezoekers een overzicht van wélke bieren de exposanten allemaal hebben meegebracht. Ze zien meteen ook de waardering van deze bieren van alle voorgaande bierdrinkers. Wanneer ze dan zelf op het bierfestival een bier degusteren kunnen ze dit bier ook hun eigen ‘rating’ geven naargelang hun appreciatie. Maar ook de exposanten zullen via Untappd bepaalde aankondigingen doen: van bijvoorbeeld één uniek vat bier dat op een welbepaald uur zal worden aangesloten: wie het betrokken bier zéker wil proeven kan zich dan op het aangemelde tijdstip naar de stand/brouwerij van dienst begeven en op die manier een exclusieve degustatie meemaken!

Degustatiepakketten  op voorhand te bestellen met korting

Just Beer vindt plaats tijdens het weekend van 3 & 4  november. Het wordt een gezellige tweedaagse met ruime openingsuren: van 11 uur tot 22 uur op zaterdag, van 11u tot 19u op zondag.

De toegang is voor iedereen betalend en bestaat uit een degustatiepakket met  een degustatieglas en drie jetons. Online betaal je voor dit degustatiepakket 12 euro of 15 euro aan de deur.  Er zijn ook weekendpakketten van 20 euro online of 26 euro ter plaatse. Wie zijn degustatieglas van de vorige editie terug meebrengt en geen nieuw glas wenst, krijgt een extra jeton.  Uiteraard kunnen ook bijkomende jetons aangekocht worden op het event. Er wordt strikt op toegezien dat minderjarigen géén bieren kunnen nuttigen.  Wie geen bier drinkt kan de jetons gebruiken in de foodpairingvillage.

Info : www.justbeer.be

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s