Billie’s Craft Beer Fest introduceert all-in formule in België

Sinds november 2016 pronkt de Belgische biercultuur op de werelderfgoedlijst van Unesco. België is en blijft dus hét bierland bij uitstek en daar mogen we best trots op zijn. Toch valt het op dat er in het buitenland veel interessants aan het gebeuren is wanneer het op originaliteit van bierstijlen en smaken aankomt, iets waar we als trotse biernatie niet zomaar naast mogen kijken. Heel de wereld kijkt op naar onze biertraditie. Leuzen als “Brewed with respect for the Belgian tradition” staan dan ook regelmatig te lezen op websites van vele buitenlandse brouwerijen. Het is met die gedachte in het achterhoofd dat ‘Bierdelicatesse: hopishop’ en ‘Billie’s Bier Kafétaria’ de handen in elkaar slaan om Billie’s Craft Beer Fest te organiseren: een internationale viering van vriendschap, gedeelde passie, dromen en liefde voor craft!

Wie is Billie ?

Billie is een schattige Franse Buldog en tevens de mascotte van Billie’s Craft Beer Fest. Je kan hem meestal vinden in zijn eigen craft beer bar “Billie’s Bier Kafétaria”, die hij opende in december 2013. Ook al is hij dol op deze plek, hij had toch het gevoel dat er iets mankeerde. Billie droomde van een magische plaats waar bierliefhebber en -brouwer kunnen samenkomen om van craft beer te bejubelen, erover te discussiëren en ervan te genieten. En zo geschiedde: Billie’s Craft Beer Fest zag in 2017 het levenslicht en werd meteen bekroond tot het beste bierfestival van België door de #badf Belgian Beer Awards! Dit jaar vindt de tweede editie plaats.

50 ambachtelijke brouwerijen 

De brouwerslijst omvat ongeveer 50 nationale en internationale brouwerijen vanuit onder andere het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Noorwegen, Nederland, Zweden, Rusland, Denemarken, Spanje, Estland en nog zo veel andere. Daardoor is het een evenement van internationale allure. In totaal kan de bezoeker ongeveer 400 bieren proeven: +-200 op vrijdag, en +-200 andere bieren op zaterdag. Bovendien is het merendeel van de brouwers zelf aanwezig, waardoor brouwers, hobbybrouwers of geïnteresseerden gezellig, uiteraard met een lekker biertje in de hand, een praatje kunnen slaan, ervaringen kunnen delen of kennis kunnen uitwisselen.

Naast het degusteren van bier kan de bezoeker ook een lekker hapje eten aan één van de foodtrucks, een tatoeage laten zetten door professionele tattoo artiesten, een bezoekje brengen aan de barbershop of zich uitleven met zijn vrienden op een van de vele aanwezige spelletjes. Daarenboven zorgen verschillende DJ’s ten allen tijde voor een streepje muziek.

All-in formule

Billie’s Craft Beer Fest introduceert als eerste de all-in formule in België. Deze formule omvat toegang tot het festival, een BCBF-proefglaasje, ongelimiteerd proeven van ‘s werelds beste bieren en een hervulbaar flesje water (eten, andere dranken en randactiviteiten niet inbegrepen). In België is dit ongezien, maar in het buitenland zijn ze al veel langer van het tokensysteem afgestapt. Waar je bij een tokensysteem apart voor elk bier betaalt biedt de all-in formule immers de mogelijkheid om ongelimiteerd en vrij te ontdekken en te degusteren. Het draait hier dus niet om onbeperkt drinken: wil je maar een bodempje in je glas dan kan dit, wil je meer dan kan dit ook. M.a.w. je bepaalt zelf de hoeveelheid bier in je glas zonder hiervoor meer te moeten betalen.

Bovendien wil de organisatie via dit systeem mensen aanmoedigen om bierstijlen en brouwerijen die ze niet kennen een kans te geven. Met een tokensysteem merk je dat mensen sneller op veilig spelen. Ze blijven sneller hangen bij de gekende brouwerijen en/of bierstijlen. Met de all-in formule wil de organisatie een zo volledig mogelijke smaakervaring aanbieden. Is een biertje toch niet helemaal wat de bezoeker er had van verwacht kost het hem/haar niets extra. Op die manier ontpopt Billie’s Craft Beer Fest zich tot een festival voor de échte bierliefhebber.

Ten slotte denkt de organisatie ook nog aan het comfort van de bezoeker: een all-in formule betekent dat men niet in de rij moet staan om tokens aan te kopen en men niet aan elke brouwersstand tokens moet bovenhalen. Eens op het festival verloopt de bediening zo een stuk vlotter waardoor wachtrijen tot een minimum beperkt worden. Kortom, bij Billie’s Craft Beer Fest staan de beleving en het gemak van de bezoeker centraal. Vandaar ook de slogan: “No Crap, Just Craft!”

Festivalbier

Naar jaarlijkse gewoonte wordt er een exclusief op het festival te verkijgen bier gebrouwen. Ieder jaar slaat de organisatie de handen in elkaar met één van de aanwezige brouwerijen. Innovatie vraagt immers om collaboratie. Dit jaar koos de organisatie voor een samenwerking met Amager Brygghus (DNK). Amager Bryghus landde reeds 9 opeenvolgende jaren in de ‘Top 100 beste brouwerijen ter wereld’ van de toonaangevende website voor bierclassificatie ‘ratebeer.com’.

Amager heeft een reputatie opgebouwd als de meester van grote, donkere en intense stijlen – Imperial Stouts in het bijzonder, maar eigenlijk omarmen ze vrijwel elke bierstijl en zien ze het blijven experimenten als één van de belangrijkste elementen in hun groeiproces als brouwers. Mede-eigenaar van Billie’s Bier Kafétaria én gediplomerd brouwer, Stéfan Cauwenbergs, steekt naar traditie een handje toe bij het brouwproces. Dit bier zal enkel te verkrijgen zijn op Billie’s Craft Beer fest 2018.

Line-up brouwerijen 

Amager Bryghus [DNK] Antwerpse Brouw Compagnie [BEL] Beavertown Brewery [GBR] Beerbliotek [SWE] Bieren Cabardouche [BEL] Brasserie Dunham [CAN] Brasserie Popihn [FRA] Brouwerij Alvinne [BEL] Brouwerij de Molen [NLD] Brouwerij De Ranke [BEL] Brouwerij Frontaal {NLD] Brouwerij Kees [NLD] Brouwerij Oud Beersel [BEL] Browar Rockmill [POL] Central Waters Brewing Company [USA] Cloudwater Brew Co [GBR] De Struise Brouwers [BEL] D’Oude Maalderij [BEL] Dugges bryggeri [SWE] Garage Beer Co [ESP] Ghost Brewing [DNK] Gueuzerie Tilquin [BEL] Hof ten Dormaal [BEL] Inglorious Brew Stars [BEL] Jackie O’s Brewery [USA] La Quince Brewery [ESP] Lervig [NOR] Magic Rock Brewing [GBR] Mikkeller HQ [DNK] Mommeriete Bierbrouwerij [NLD] Nanobrasserie de l’Ermitage [BEL] Narrow Gauge Brewing Company [USA] Northern Monk [GBR] Omnipollo [SWE] O/O Brewing [SWE] Other Half Brewing Company [USA] Pipeworks Brewing Company [USA] Põhjala Brewery [EST] Pühaste Brewery [EST] Seven Island Brewery [GRC] Siphon Brewing [BEL] Sori Brewing [EST] Tempest Brewing Co. [GBR] The Alchemist [USA] The Kernel Brewery [GBR] Verdant Brewing Co [GBR] Vleesmeester Brewery [BEL] Whitefrontier [CHE] Wylam Brewery [GBR] Zagovor Brewery [RUS]

Waar en Wanneer ?

Billie’s Craft Beer Fest gaat dit jaar door op 30 november en 1 december (2018) in de Waagnatie, een evenementenhal gesitueerd op de oever van de Schelde, vlakbij het Antwerpse stadscentrum en de hippe opkomende buurten van het eilandje en het Mas.

Openingstijden: Vrijdag 30 nov. 15u00 – 22u00 – Zaterdag 1 dec. 15u00 – 22u00
Locatie: Waagnatie Expo & Events – Rijnkaai 150 – 2000 Antwerpen

Tickets 

Dag Ticket (vrijdag/zaterdag) €65 – Combi Ticket €120
Tickets & info: www.billiescraftbeerfest.com

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s