Brouwerij Timmermans voorlopig beschermd als monument

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de gebouwen en de installaties van brouwerij Timmermans in Dilbeek voorlopig beschermd als monument. 

Dilbeek is bekend om zijn lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen, net als heel de streek ten zuidwesten van Brussel en Brussel zelf. In bijna elke gemeente van het Pajottenland en het gebied van Zenne en Zoniën waren verschillende kleine lambiekbrouwerijen gevestigd. Een van hen is brouwerij Timmermans (1702°). “Het is een van de weinige nog actieve lambiekbrouwerijen ten zuidwesten van Brussel die omwille van haar industrieel-archeologische, historische en architecturale waarde voorlopig wordt beschermd als monument”, aldus minister-president Geert Bourgeois die ook bevoegd is voor Monumenten.

Biermagazijn 

Brouwerij Timmermans ontwikkelde zich vanuit een hoeve-brouwerij met herberg, fruitkwekerij en mouterij waarbij het bierbrouwen waarschijnlijk een nevenactiviteit was tijdens de wintermaanden. De hoeveactiviteiten werden geleidelijk afgebouwd ten voordele van de brouwactiviteiten. Wat de brouwerij herkenbaar maakt als typische lambiekbrouwerij is de aanwezigheid van een groot biermagazijn.

Openbaar onderzoek 

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen negen maanden beslist Geert Bourgeois over een definitieve bescherming. Een definitieve bescherming levert aan de ene kant financiële voordelen op bij renovaties maar legt aan de andere kant ook een reeks verplichtingen op in het kader van bijvoorbeeld uitbreidingen/verbouwingen.

Bron : http://www.madeinvlaamsbrabant.be – foto’s : Facebookpagina Brouwerij Timmermans

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s