Luc Vermeersch brengt met nieuw bier ode aan ‘nonkel Pol’

RUDDERVOORDE – Wat voor Luc Vermeersch destijds begon als een hobby -bier brouwen- is al langer uitgegroeid tot een professionele activiteit. De hyper gedreven ondernemer met hoog ethisch niveau stelde deze week zijn zoveelste nieuw bier op een rij voor met een knipoogje naar zijn eigen ‘nonkel Pol’, die heel even van zijn stoel viel maar daarna met volle teugen genoot van het naar hem genoemde gerstenat.Brouwerij De Leite heeft inmiddels naam en faam vergaard met zijn gevarieerd gamma bieren, zijn zin voor kunst en de speciale namen van de bieren. Met de nieuwe Cuvée Oncle Pol  wordt die traditie verder gezet. De voorstelling van de boorling werd een aandoenlijk verhaal. Neef Luc had immers ook ‘nonkel Pol’ uitgenodigd. Of beter: de brouwer had de kinderen van zijn nonkel gevraagd om hun vader naar de brouwerij te vergezellen. Ze zouden samen eens een biertje proeven. De oom was zich van geen kwaad bewust. Toen duidelijk werd welk een eerbetoon hem te beurt viel, was de verrassing en ook de emotie groot. De brouwer kon fier en gelukkig het eerste flesje van dit nieuwe bier aan zijn geliefde nonkel en zijn familie aanbieden. De avond kon niet meer stuk. Twee gelukkige mensen genoten nog met hun familie en vrienden na van dit mooie moment. De Cuvée Oncle Pol bracht zielsverwanten samen. Het nieuwe bier zal voor het eerst aan het grote publiek worden voorgesteld op het Brugs bierfestival op de markt in Brugge. Dit festival gaat door gedurende het eerste weekend van februari (2 en 3 februari).

Bieren met knipoog

Brouwer Luc Vermeersch houdt van mensen. Mensen zijn zijn passie. Dat konden we ook al afleiden uit het verhaal in zijn recent verschenen boek “Ondernemen met hoge goesting/gisting.  De kracht van mensen en waarden.”  Het is dan ook niet raar dat alle namen van ‘De Leite Bieren’ rond personen draaien. Het eerste bier van de brouwerij in 2008, de ‘Femme Fatale’, werd snel vervoegd door de ‘Bon Homme’, een bier voor de vader van de brouwer. Uit de liefde van de twee werd een kindje geboren, de tripel van het huis met de naam ‘Enfant Terriple’.  Daarna volgde een bier voor de moeder van de brouwer die van bitter bier houdt.  Bitter is in het Frans ‘Amère’. Het bitter bier kreeg de naam ‘ Ma Mère Spéciale’. Vanuit een sociaal engagement kwam er ook een bier die een vergeten groep in de herdenkingen van de grote oorlog in eer wilde herstellen: de moeders. Zo ontstond het bier ‘Merci Maman’. De familie bieren werd ook versterkt met enkele zacht-zure exemplaren.  Allen bieren van gemengde gisting die zijn gerijpt op eiken vaten. Het gaat om de Cuvée Mam’zelle,  Cuvée Jeun’homme en Cuvée Soeur’Ise. Luc Vermeersch reserveert ook jaarlijks tien procent van de omzet voor sociale projecten.

Hechte familie

De familie Vermeersch is een hechte familie. De vader van Luc was de 7de telg in een familie van 9. De vriendschap tussen de enig overlevende oom en neef Luc is heel groot. De kranige 87 jarige ‘nonkel Pol’ is nog regelmatig de biljart-maat van  de brouwer. Al een tijd speelde Luc Vermeersch met het idee om een nieuw bier op te dragen aan dit bijzonder familie lid.

Het nieuwe bier is een zacht-zuur ‘Vlaams rood bruin’. Een blend tussen een bruin bier dat meer dan een jaar kon rijpen op eiken foeders en vaten en een jong blond bier. Alle etiketten van de bieren van brouwerij De Leite zijn ook getekend door kunstenaars van de familie. Het etiket van de Cuvée Oncle Pol toont een werk van Tinus Vermeersch. Op beeld zie je de nonkel die zacht mijmerend geniet van een biertje van zijn neef.

Bron : http://www.madeinwest-vlaanderen.be – Karel Cambien – foto’s William Roelens

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s