Brugs Tarwebier wordt weer écht Brugs

Opmerkelijk nieuws uit de bierwereld: het Brugs Tarwebier, dat origineel gebrouwen werd door de Brugse brouwerij De Halve Maan maar in handen kwam van Alken Maes, komt opnieuw naar Brugge. Xavier Vanneste van De Halve Maan, familie van de originele brouwer, zal instaan voor de productie en commercialisatie.

BRUGGE — Brouwerij De Halve Maan brengt Brugs Tarwebier terug naar Brugge / Xavier Vanneste (Foto Davy Coghe)

Xavier Vanneste van de Brugse brouwerij De Halve Maan, vooral bekend van Brugse Zot, pakt opnieuw uit met een verrassend nieuw project. Net tien jaar nadat hij ook al Straffe Hendrik terug naar Brugge bracht, brengt hij nu ook het Brugs Tarwebier terug naar de Breydelstad.

Hij sloot begin dit jaar een akkoord met Alken-Maes (Heineken groep), dat het bier nu brouwt, en zal de productie en commercialisatie van dit bier overnemen. Brugs Tarwebier wordt dus opnieuw effectief in Brugge gebrouwen.

De Halve Maan

Het bier werd voor het eerst gebrouwen in 1983 door Paul Vanneste, verre familie van Xavier Vanneste, in zijn brouwerij De Gouden Boom in de Langestraat in Brugge. Sinds de stopzetting van brouwerij De Halve Maan kwam de productie en verdeling van het bier achtereenvolgens in handen van brouwerij Palm en van Alken Maes, waar het op vandaag wordt gebrouwen. Nu wordt het dus terug een echt Brugs stadsbier.

“Ik ben tevreden dat het witbier opnieuw naar Brugge komt en was fier om de originele receptuur en de giststam ter beschikking te stellen aan Xavier en zijn brouwerij De Halve Maan”, stelt bezieler Paul Vanneste tevreden.

Generaties lang

Xavier Vanneste vult aan: “We sluiten zo aan bij het verhaal van de familie Vanneste die, weliswaar onder verschillende benamingen, al vijf generaties lang witbier brouwt in Brugge. Daar waar het bier bij Alken-Maes de naam ‘Brugs’ kreeg, kiezen we opnieuw voor de originele naam Brugs Tarwebier en we gaan ook terug naar het originele logo met daarop de zogenaamde ‘halve maan’. Ook het wapen van de familie Vanneste prijkt op het flesje. Het bier ‘Brugs’ bij Alken-Maes is zeker ook een kwalitatief bier, maar het recept wordt nu opnieuw bijgestuurd, meer in de richting van het origineel. Er is dus nagisting op fles en we werken met 100 procent Belgische, zelfs West-Vlaamse hop”, gaat Xavier Vanneste voort.

“Voor de distributie in België werken we samen met de kanalen van Alken Maes, maar de export naar het buitenland nemen we volledig zelf in handen. Onze exportdirecteur heeft al goede contacten gelegd in Nederland en Italië en binnenkort gaan we ons ook toeleggen op onder meer Zuid-Korea, China, Mexico en Frankrijk.”

Wij mochten al eens proeven van een van de eerste brouwsels van het Brugs Tarwebier ‘back to the roots’ en het frisse, rinse en licht bittere biertje liet zich zeer goed smaken.

Bron : http://www.kw.be – Piet De Ville (PDV)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s