HopSaSam brouwt Belgisch-Roemeens bier

Sam Vanderstraeten van de Oudenaardse brouwerij HopSaSam is net terug van zijn reis naar Roemenië voor de langverwachte lancering van Țuiple’Up! Belgisch-Roemeens bier met nen hoek af, dat hij samen met het Roemeense Oriel Beer heeft ontworpen.

“Oriel Beer is een brouwerij uit het Roemeense Boekarest waar ik al enige tijd bierige contacten mee heb”, vertelt Vanderstraeten. “Vorig jaar ontstond het idee om samen een uniek bier te ontwikkelen. Een zogenoemde “collaboration brew”. Gezien Oriel Beer een voorliefde heeft voor Belgische bieren en hun werk hierop inspireren, kwamen we tot een fusion van super-Belgisch en super-Roemeens.”

Belgisch bier gerijpt op Roemeense vaten

Tuiple’Up heeft een Belgische tripel als basis, met Belgische gist en Belgische hop, aangevuld met een frisse toets van iets minder Belgisch citroengras, gerijpt in houten vaten van authentieke Roemeense țuică! Dat is een traditionele Roemeense spirit, gestookt op basis van pruimen.

Vanderstraeten: “Na een proefbrouwsel in mijn thuis-labo, trok ik in september 2018, geladen met citroengras, Belgische Record hop en veel goesting naar Boekarest. Na de eerste gisting, kreeg het brouwsel meerdere maanden de tijd om te rijpen op die țuicăvaten.”

In het glas proef je een complexe tripel van 9,5% alc. met een frisse fruitige toets, aangevuld door de houttoetsen en warmte van țuică.

Nationale televisie

Wie ‘m zelf wil proeven, moet (voorlopig) naar Roemenië. Daar werd hij alvast gesmaakt door menig bier-reviewer en zelfs de Roemeense Nationale Televisie Antenna 3 was aanwezig op dit unieke event. Sam Vanderstraeten had bovendien de eer om Mr. Thomas Baekelandt te verwelkomen: de Belgische ambassadeur in Roemenië.

Bron : http://www.madeinoostvlaanderen.be – Rani Cromphout

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s